AFIRMAȚIE. Dan Barna: Câtă vreme Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României

AFIRMAȚIE. Dan Barna: Câtă vreme Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României
Publicat: 13/06/2020, 15:22
Actualizat: 13/06/2020, 15:24
Liderul USR, Dan Barna, a afirmat sâmbătă că, atât timp cât Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României.

„Trei decenii în care statul român e eşuat în a face dreptate”, a declarat Dan Barna

„13-15 iunie 1990. Trei decenii se împlinesc astăzi de când românii care au crezut într-o Românie liberă, fără urmaşi ai comunismului la conducerea ţării, au protestat în Piaţa Universităţii şi au fost bătuţi de minerii chemaţi de Ion Iliescu. Trei decenii în care statul român e eşuat în a face dreptate acestora, în a scoate la lumină întregul adevăr şi a-i trage la răspundere pe vinovaţi”, a declarat Dan Barna potrivit unui comunicat de presă al USR.

Uniunea Salvaţi România consideră în context că stabilirea unor responsabilităţi clare pentru deciziile luate atunci de Ion Iliescu şi acoliţii săi reprezintă un gest minim de dreptate şi reparaţie morală, gest pe care îl datorăm, ca societate, victimelor acelor evenimente tragice.

USR consideră totodată că, „în lipsa acelui abuz îngrozitor, România ar fi arătat astăzi mult mai bine”.

„Nu putem schimba trecutul, dar putem învăţa din el şi putem avea grijă de viitor. Câtă vreme Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României. De 30 de ani aşteptăm răspunsuri care întârzie. În 13-15 iunie, au murit oameni, mii de bucureşteni au fost bătuţi cu sălbăticie, iar pagubele materiale au fost imense. Tânăra democraţie românească a pierdut atunci aproape tot ce câştigase la Revoluţie”, a spus liderul USR.

Potrivit acestuia, „indivizii care au instigat atunci la violenţă sunt încă în libertate, ba, mai mult, şi-au construit cariere politice şi administrative al căror unic rezultat a fost menţinerea pentru ani de zile a României în subdezvoltare şi în afara civilizaţiei”.

„Obsesia pentru putere absolută a feseniştilor domnului Iliescu şi urmaşilor lor a făcut ca milioane de români să îşi caute împlinirea în alte ţări. Cinismul lor fără seamăn a schimbat destine şi a distrus oportunităţi pe care nu le vom mai primi înapoi niciodată. Pe acelea nu le mai putem recupera, dar suntem obligaţi să construim altele. Nu e târziu, însă, pentru justiţie şi nici pentru eliminarea moştenirii feseniste care ne otrăveşte încă vieţile. Urme ale acestei moşteniri le-am putut vedea şi simţi în 10 august 2018. Pentru dreptate nu e niciodată târziu”, a adăugat preşedintele USR.

La rândul său, candidatul susţinut de USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că Piaţa Universităţii a coagulat un ideal de democraţie, respectarea valorilor şi dreptate.

„Şi, chiar dacă a pierdut în 1990, a câştigat pe termen lung, această viziune fiind viziunea dominantă a societăţii de azi. 13-15 iunie a fost o manifestare a comunismului rezidual, a incapacităţii de a accepta punctul de vedere al celuilalt, pe care îl găsim din pacate la PSD şi în august 2018 şi în manifestările din Primăria lui Firea şi Bădulescu”, a declarat Nicuşor Dan.

Dan Barna şi Nicuşor Dan au depus, sâmbătă, alături de parlamentari USR, coroane de flori la monumentul dedicat victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”