AFIRMAȚIE. Dan Barna: Câtă vreme Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României

Redactor:
Florentina Dinu
AFIRMAȚIE. Dan Barna: Câtă vreme Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României
Liderul USR, Dan Barna, a afirmat sâmbătă că, atât timp cât Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României.

„Trei decenii în care statul român e eşuat în a face dreptate”, a declarat Dan Barna

„13-15 iunie 1990. Trei decenii se împlinesc astăzi de când românii care au crezut într-o Românie liberă, fără urmaşi ai comunismului la conducerea ţării, au protestat în Piaţa Universităţii şi au fost bătuţi de minerii chemaţi de Ion Iliescu. Trei decenii în care statul român e eşuat în a face dreptate acestora, în a scoate la lumină întregul adevăr şi a-i trage la răspundere pe vinovaţi”, a declarat Dan Barna potrivit unui comunicat de presă al USR.

Uniunea Salvaţi România consideră în context că stabilirea unor responsabilităţi clare pentru deciziile luate atunci de Ion Iliescu şi acoliţii săi reprezintă un gest minim de dreptate şi reparaţie morală, gest pe care îl datorăm, ca societate, victimelor acelor evenimente tragice.

USR consideră totodată că, „în lipsa acelui abuz îngrozitor, România ar fi arătat astăzi mult mai bine”.

„Nu putem schimba trecutul, dar putem învăţa din el şi putem avea grijă de viitor. Câtă vreme Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României. De 30 de ani aşteptăm răspunsuri care întârzie. În 13-15 iunie, au murit oameni, mii de bucureşteni au fost bătuţi cu sălbăticie, iar pagubele materiale au fost imense. Tânăra democraţie românească a pierdut atunci aproape tot ce câştigase la Revoluţie”, a spus liderul USR.

Potrivit acestuia, „indivizii care au instigat atunci la violenţă sunt încă în libertate, ba, mai mult, şi-au construit cariere politice şi administrative al căror unic rezultat a fost menţinerea pentru ani de zile a României în subdezvoltare şi în afara civilizaţiei”.

„Obsesia pentru putere absolută a feseniştilor domnului Iliescu şi urmaşilor lor a făcut ca milioane de români să îşi caute împlinirea în alte ţări. Cinismul lor fără seamăn a schimbat destine şi a distrus oportunităţi pe care nu le vom mai primi înapoi niciodată. Pe acelea nu le mai putem recupera, dar suntem obligaţi să construim altele. Nu e târziu, însă, pentru justiţie şi nici pentru eliminarea moştenirii feseniste care ne otrăveşte încă vieţile. Urme ale acestei moşteniri le-am putut vedea şi simţi în 10 august 2018. Pentru dreptate nu e niciodată târziu”, a adăugat preşedintele USR.

La rândul său, candidatul susţinut de USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că Piaţa Universităţii a coagulat un ideal de democraţie, respectarea valorilor şi dreptate.

„Şi, chiar dacă a pierdut în 1990, a câştigat pe termen lung, această viziune fiind viziunea dominantă a societăţii de azi. 13-15 iunie a fost o manifestare a comunismului rezidual, a incapacităţii de a accepta punctul de vedere al celuilalt, pe care îl găsim din pacate la PSD şi în august 2018 şi în manifestările din Primăria lui Firea şi Bădulescu”, a declarat Nicuşor Dan.

Dan Barna şi Nicuşor Dan au depus, sâmbătă, alături de parlamentari USR, coroane de flori la monumentul dedicat victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cât costă o vacanță la mare de Paște și 1 Mai în România. Au înnebunit...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Care este cel mai lung drum drept din România. O plăcere să conduci aici
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×