Prima pagină » Diverse » Cât MERCUR conţin conservele de ton şi cât de nocive sunt pentru sănătate, în special în cazul femeilor însărcinate

Cât MERCUR conţin conservele de ton şi cât de nocive sunt pentru sănătate, în special în cazul femeilor însărcinate

Cât MERCUR conţin conservele de ton şi cât de nocive sunt pentru sănătate, în special în cazul femeilor însărcinate
FOTO - Caracter ilustrativ

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) este organismul care controlează contaminarea alimentelor cu substanţe toxice şi nocive, existând limite care trebuie respectate prin lege.

Când vine vorba de conserve, le putem folosi pentru că sunt sigure, dar este important să le depozitam în mod corect şi să respectăm data de expirare a produsului. Iar persoanele care sunt atente la sănătate lor se îndreaptă foarte mult către tonul natural, deoarece conţine mai puţin ulei şi mai puţine grăsimi, scrie Mediafax.

Totuși, mulți se întreabă cât mercur conţin conservele de ton şi cât de nocive sunt pentru sănătate. Ei bine, acumularea de metilmercur este tipică tonului şi tuturor peştilor mari, datorită unui proces numit bioamplificare (acumularea de substanţe toxice în fiinţe vii creşte în concentraţie pe măsură ce se ridică în vârful piramidei alimentare).

De exemplu, un peşte de talie medie acumulează mercur prin consumul de peşti mici care conţin deja cantităţi de mercur, chiar dacă scăzute. EFSA stabileşte săptămânal (nu zilnic) praguri de mercur care sunt de aproximativ 1,6 micrograme de metilmercur/kg greutate corporală.

Prin urmare, potrivit sursei citate, dacă mâncați ton sau peşte mare în general în dozele potrivite şi respectați frecvenţa de consum, atunci nu există riscul să luaţi metilmercur în cantităţi toxice.

Cât de periculoase sunt conservele de ton pentru femeile însărcinate

Femeile însărcinate sau cele care intenţionează să aibă un copil trebuie să limiteze consumul de peşte care poate conţine concentraţii mari de metilmercur, cum ar fi tonul, peştele-spadă sau rechin.

Conform Ghidurilor privind sarcina fiziologică, consumul trebuie limitat la cel mult două conserve de mărime medie sau o friptură de ton pe săptămână.

În concluzie, cea mai bună strategie alimentară este să variem tipul de peşte pe care îl consumăm, preferându-l pe cel proaspăt şi mic, precum macrou, hamsii și sardine. Tonul conservat nu trebuie neapărat exclus din meniu, dar nu trebuie să mâncăm mai mult de o dată pe săptămână.

Recomandarea video

Mediafax
Ce soluții găsesc românii pentru facturile mari de la energie
Cancan.ro
Concubina lui Ilie Bolojan, apariție impecabilă la Viena. Cum s-a prezentat Ioana, de mână cu premierul României
Prosport.ro
FOTO. Cum arată la 43 de ani Ileana Lazariuc, fosta noră a magnatului Ion Țiriac
Adevarul
Momentul în care un șofer a zburat cu Mercedesul peste un sens giratoriu și alte două mașini. Ce s-a întâmplat
Mediafax
Ce se întâmplă cu vremea în România până în primele zile din 2026. Anunțul meteorologilor
Click
Horoscop săptămâna 5-11 decembrie. Trei zodii își schimbă destinul și dau lovitura pe plan profesional
Digi24
VIDEO Trump vrea ca strategia de securitate a SUA să fie valabilă în toată lumea. Europa, în „declin civilizațional”, pusă pe planul do
Cancan.ro
💣 în lumea televiziunii: Dan Capatos, DAT AFARĂ de la Antenă, 'la pachet' cu Silviu Andrei!
Ce se întâmplă doctore
Planta pe care trebuie să o pui la ușa casei ca să atragi bani, noroc și protecție, conform Feng Shui
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
SINGURA diferență dintre Coca-Cola și Pepsi! Tu ȘTII?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului