Cazul copilului mort după anestezie. Președintele Colegiului Medicilor: Poate medicul va fi găsit vinovat. Dar trebuie văzut ce nu a funcționat în sistem pentru ca această hibă să nu se repete

Cazul copilului mort după anestezie. Președintele Colegiului Medicilor: Poate medicul va fi găsit vinovat. Dar trebuie văzut ce nu a funcționat în sistem pentru ca această hibă să nu se repete
Sursa foto: Mediafax
Publicat: 13/02/2020, 14:07
Actualizat: 13/02/2020, 14:58

Dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), atrage atenția că, dincolo de a găsi vinovați în cazul copilului de patru ani din Pitești care a ajuns în comă și a decedat, după o anestezie generală, trebuie să se reglementeze modul în care se practică aceasta în ambulatorii.

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, a subliniat, într-o intervenție în emisiunea Gândul LIVE, referindu-se la cazul copilului de patru ani decedat după o anestezie generală, că cel mai important este să se descopere ce nu a funcționat în sistem pentru ca o astfel de tragedie să nu se repete.

Copilul în vârstă de patru ani din Piteşti a intrat în comă în urma unei anestezii generale la stomatolog, a murit miercuri la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, după un stop cardio-respirator. Potrivit medicilor, el era ţinut în viaţă doar de aparate Copilul a ajuns luni seara la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde a fost trasferat din Piteşti. El a intrat în comă după ce, la dentist, i s-a făcut anestezie generală.Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, a anunțat miercuri Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.

„Medicul este a doua victimă în această situație”

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, a explicat că, în prima fază, trebuie analizat întregul context din punct de vedere juridic, pornind de la actele și atestatele doctorului, dar și dotarea cabinetului de medicină dentară și condițiile în care s-a derulat actul medical.

Potrivit președintelui CMR, documentul care reglementează modul în care se face anestezia este Ordinul 1500/2009 Ministerului Sănătății, care spune la articolele 3 si 5 despre faptul că se face anestezie și în ambulator. Anexa 1 din acel document stabilește condițiile în care se face și dotările de care este nevoie, respectiv aparate de defibrilat, mijloace tehice de a tine permeabile căile respiratori, laringoscop, defibrilator electric, în general dotările dintr-o instituție spitalicească cu paturi.

„Da, este adevărat ca se practică pe scară largă sedarea, nu doar pentru stomatologie, pentru copii, se practică și la ORL în ambulator, și la gastro-enterologie, și în toate cabinetele de mică chirurgie și de ginecologie care fac gesturi care în esență sunt dureroase și inconfortabile. Problema este acum cum complinim o cerință legală pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Da, poate că medicul acesta se va fi găsi vinovat. Însă va trebui să facem ceva ca să nu se mai întâmple aceste lucruri”, a subliniat dr. Gheorghe Borcean.

„Pacientul este prima victimă și cea mai grozavă. Medicul este a doua victimă în această situație, el și toți celalți și s-ar putea victime să se întâmple să fie sistemul sau să fie medicina dentară de peste tot, că nu se va mai putea face anestezie. Trebuie reglementată modalitatea în care se face această practică”, a subliniat președintele CMR.

Întrebat dacă ar recomanda interzicerea acestui tip de anestezi generală, Dr. Gheorghe Borcean a subliniat că sunt specialități care practică și au nevoie se anestezie –  chirurgi, ortopezi, ginecologi, gastroenteorologi, deci trebuie să existe o discuție clară, dar pe temeuri profesionale și jurudice asupra acestei practici.

„Pe de o parte, pacienții ar avea nevoie de aceasta, pe de altă parte trebuie să le asiguri, să le dai certitudinea vor pleca în viață de acolo și că sunt toate mijloacele. Trebuie văzut dacă medicul acela știa și putea să prevadă riscurile și întâmplările nedorite care s-ar putea petrece la o anestezie cu propofol. Dacă el, și era ținut de profesia sa să știe, da, există aceste riscuri, chiar dacă a făcut 400 până la data aceea, ar riscurile există în continuare. Și trebuia să aibă la îndemână toate mijloacele pentru a preveni și de a combate efectele negative ale anesteziei pe care a indus-o”, a subliniat dr. Gheorghe Borcean.

„Te poți întreba dacă avea nevoie de o anestezie generală”

„Principiile judecăților stomatologilor, ca și la noi, sunt aceleași: trebuie verificat juridic cum funcționa cabinetul acela, trebuie verificată dotarea lui în conformitate cu Ordinul MS 1.500/2009 și apoi trebuie trecut la acțiunea de judecată a speței medicale: trebuie văzut acolo dacă acel copil avea indicație de anestezie generală – te poți întreba, față de patologia pe care o avea, dacă avea nevoie de o anestezie generală sau era suficientă o altă formă de anestezie. E de altă parte veți înțelege dacă merge altcineva la o colonoscopie, ar avea nevpie de o anestezie generală. Și se poate întâmpla același lucru. Sigur, impactul este mai mare, pentru că e vorba de un copil a cărui moarte o regretăm cu toții”, a declarat invitatul Emmei Zeicescu.

„Risc zero nu există”

„Întrebarea care se pune este nu atât de mult cine a greșit și cum a greșit, ci de ce, ce s-a întâmplat acolo de s-a ajuns la asta. Tragem concluzii despre ceea ce nu a funcționat, nu neapărat cine nu a funcționat. Da, va fi probabil și o vinovăție a cuiva ca persoană, dar aceea intră într-un sistem, se încadrează în niște date care nu funcționează, niște parametri care nu funcționează într-un sistem și acelea trebuie reglementate și apoi sancționat eventual acela care a greșit ca persoană în acel sistem petru ca lucrurile să nu se mai întâmple”, a subliniat dr Gheorghe Borcean, în intervenția telefonică la Gândul LIVE, în care a fost invitat președintele Pro România, Victor Ponta.

Președintele CMR a detaliat că la nivelul Colegiului există expertiză în acest sens, bazată pe analiza a zeci de mii de cazuri, dar decizia nu este a instituției.

„Și noi cam asta facem, instituția Colegiului adună zeci de mii de cazuri, noi avem expertiză în sensul acesta, doar că decizia nu este a noastră. Aici va trebui să avem o discuție nu Ministerul Sănătății – și am avut și cu alți miniștri, și din alte partide, avem și cu domnul ministru de acum despre modul în care ar trebui reglementată această practică a anesteziei generale dată în ambulatorii, că e ambulatoriu privat, că e de stat. Există ambulatorii de stat în care se practică lucrul acesta. Trebuie reglementat să nu se mai întâmple asta, în ce condiții trebuie să se facă pentru a reduce riscul la minim, pentru că risc zero nu există”, a precizat dr. Gheorghe Borcean.

„A face din asta o dezbatere este, sigur, acum de o importanță maximă pentru societate. A face din chestia asta o dezbatere atât d elungă în care să-și dea cu părerea și unul și altul nu va ajuta la găsirea cauzelor reale a ceea ce s-a greșit. A arăta doar cu degetul asupra cuiva este iarăși o greșeală. Lucrurile așa trebuie făcute, trebuie găsită modalitatea prin care să aflăm ce anume nu a funcționat în sistem pentru ca acea hibă să nu se repete”, a conchis președintele CMR.

Sursa foto: Mediafax

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu