Ce boală poate indica DUREREA de spate, accentuată în ortostatismul prelungit?

Ce boală poate indica DUREREA de spate, accentuată în ortostatismul prelungit?
Publicat: 04/09/2023, 09:00

Durerea de spate, mai ales cea de la nivel lombar, care se intensifică în poziție de ortostatism prelungit sau la aplecare, cu iradiere spre coapse și posterior, poate indica o afecțiune a coloanei vertebrale numită spondilolistezis.

Într-un astfel de caz, durerea de spate poate fi însoțită și de alte manifestări clinice, precum: amorțeală sau furnicături la nivelul spatelui și al membrelor inferioare, dificultăți la mers, încordare musculară și chiar pierderea controlului sfincterian, în cazurile severe.

Spre deosebire de spondiloză, care implică o degenerare a coloanei vertebrale odată cu înaintarea în vârstă, spondilolistezisul apare atunci când vertebrele coloanei alunecă una față de cealaltă. În acest fel, coloana vertebrală nu mai este stabilă, survine durerea și, treptat, apar și celelalte semne și simptome.

În lipsa diagnosticului și a tratamentului, această afecțiune poate avea complicații severe, cu impact asupra calității vieții pacientului: stenoză de canal vertebral, fracturi vertebrale lombare, diferite leziuni temporare sau permanente ale nervilor spinali și chiar sindrom de coadă de cal, o complicație ce este o urgență medicală.

Deoarece simptomatologia este similară cu a altor afecțiuni ale coloanei, cum ar fi, de exemplu, hernia de disc, este recomandat să se efectueze un consult de specialitate. Acesta implică efectuarea unui examen clinic complet și a unor investigații imagistice – radiografie, CT sau RMN de coloană vertebrală. Astfel se va stabili un diagnostic corect, gradul de severitate, precum și tipul afecțiunii (anterolistezis sau retrolistezis), în funcție de direcția de alunecare a vertebrei.

În funcție de severitate, tratamentul acestei afecțiuni a coloanei vertebrale poate fi non-chirurgical sau chirurgical. Tipul de tratament potrivit pentru fiecare pacient în parte va fi stabilit de medicul neurochirurg, după o evaluare completă a acestuia. În cazurile mai puțin severe, când simptomatologia nu este greu de suportat, medicul poate recomanda repaus, cu evitarea activităților solicitante, medicație orală sau injectabilă, kinetoterapie și chiar purtarea unui corset în zona lombară, atunci când în urma alunecării vertebrale se produc și fracturi.

Pacienții cu spondilolistezis complicat au nevoie, însă, de o intervenție chirurgicală de decompresie spinală, prin îndepărtarea unui fragment de disc sau de os. Scopul operației este de a elimina durerea și restul manifestărilor clinice provocate de compresia asupra nervilor spinali, ca urmare a alunecării unei vertebre față de cealaltă. O altă opțiune de tratament chirurgical pentru spondilolistezis vizează fuziunea vertebrei care a alunecat cu cea de dedesubt. Pe măsură ce se vindecă, se formează o singură vertebră, fiind eliminat astfel riscul de alunecare a vertebrelor. O astfel de intervenție implică utilizarea de tije metalice, șuruburi sau grefe osoase.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical al afecțiunilor vertebro-spinale se realizează, ori de câte ori este posibil, prin metode moderne, foarte puțin invazive, și cu avantaje multiple pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, spitalizare de scurtă durată, recuperare rapidă și reluarea activităților zilnice la scurt timp după operație. Astfel de intervenții sunt realizate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, ultraperformante, și tehnologii de top.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii