Ce șanse are o moțiune de cenzură a USR PLUS împotriva premierului Florin Cîțu? Câte voturi are și de câte este nevoie pentru a trece în Parlament

Ce șanse are o moțiune de cenzură a USR PLUS împotriva premierului Florin Cîțu? Câte voturi are și de câte este nevoie pentru a trece în Parlament
Moțiunea de cenzură trebuie să fie votată de majoritatea parlamentarilor / Foto: Captură YouTube
Publicat: 02/09/2021, 13:58
Actualizat: 02/09/2021, 14:01

USR PLUS a anunțat că va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu, însă cifrele arată că nu poate schimba singură conducerea Guvernului. Luând în calcul numai voturile din grupul parlamentar din cele două camere, USR PLUS nu are în prezent nici numărul constituțional de mandate pentru a depune documentul, cu atât mai puțin pentru a trece de votul din plen.

Conducerea USR PLUS a anunțat, după miezul nopții de miercuri spre joi, că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu și, ăn situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Anunțul a venit după ce șeful Guvernului l-a demis pe ministul Justiției, Stelian Ion, propunerea formațiunii, și după o lungă zi de tensiuni declanșate de introducerea pe ordinea de zi a ședinței Executivului a proiectului de act normativ de aprobare a Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – PNDL 3, cu un buget propus de 50 de miliarde de lei.

Care e structura grupurilor

USR PLS are 80 de parlamentari – 55 de deputați și 25 de senatori, iar pentru a depune o moțiune de cenzură este nevoie de 117 semnături. Acest număr reprezintă mimimul calculat în funcție de prevederile constituționale și numărul total de parlamentari.

La Camera Deputaților, grupul are 55  din totalul de 330 deputați, la Senat, 25 din 135, în total fiind în prezent 465 parlamentari, conform informațiilor centralizate de cele două camere

Art. 113 din Constituția României stabilește procedura moțiunii de cenzură.

  • (1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
  • (2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
  • (3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
  • (4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

„Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste”

Astfel, pentru depunerea moțiuniunii, USR PLUS ar mai avea nevoie de 37 de voturi (117 voturi necesare minus 80 de mandate).

Mai mult, pentru ca aceasta să treacă, e nevoie de un total de 234 de voturi, deci USR PLUS ar trebui să își completeze numărul de mandate cu 154 de voturi, pentru ca moțiunea să aibă succes la votul din plen.

„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară, după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toți  parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin”, au transmis, joi, după prânz, reprezentanții USR PLS.

„Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moțiune necesară și poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau Coaliția îi retrage sprijinul politic”, au transmis reprezentanții USR PLS, într-o postare pe contul de Facebook.

Pentru obținerea tuturor semnăturilor necesare, USR PLUS se poate orienta către aleșii liberali care îl susțin pe Ludovic Orban, contracandidatul lui Florin Cîțu la alegerile interne pentru președinția PNL. Totuși, actualul premier a primit o susținere largă în interiorul partidului, respectiv a primit votul unanim al conducerii PNL pentru a rămâne în funcția de prim-ministru, după ce l-a remaniat pe Stelian Ion.

În ceea ce privește voturile Opoziției, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, i-a îndemnat, miercuri seară. pe cei din USR-PLUS „să termine cu baletul” și să semneze moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Liderul social-democrat a spus că ar avea 204 din cele 234 de semnături necesare pentru ca moțiunea să treacă, subliniind că PSD o va depune când va avea toate voturile.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, explicase, miercuri seara, anterior demiterii lui Stelian Ion, de ce PSD nu ar semna o moțiune inițiată de USR-PLUS. „Păi cum să semnăm noi o moțiune pe care o inițiază USR? Cum să luăm noi în serios ceea ce fac cei de la USR? Sunt niște șantajiști. Cum să participăm la așa ceva?”.

Cea mai recentă moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, a Opoziției, de la sfârșitul lunii iunie, intitulată „România EŞUATĂ”, a picat la vot. Au fost 201 de voturi „pentru” şi 1 „împotrivă”, deci nu a întrunit voturile necesare. În sală au fost prezenţi 355 de aleşi, dar parlamentarii Puterii s-au abţinut atunci de la vot.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O familie din Rusia a trăit peste 40 de ani izolată complet de restul lumii....
Câștigătoarea MasterChef România s-a CĂSĂTORIT! Imagini de la nunta secretă a weekendului
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Crimele armatei lui Putin: 9 soldați ucrainieni au fost executați în regiunea Kursk, după ce...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
„Să vă fie pământul cer, fraților”. Un bombardier rusesc Su-34 a fost doborât deasupra Ucrainei,...
E mega-scandal în familia lui Liviu Dragnea! Ce a putut să-i facă Juniorul e strigător...
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet! Fără inhibiții la 46 de ani. Fanii, în extaz:...
Afacerea cu care Octavian face profit 5.000 de lei pe zi. Investiţia a fost de...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum îți dai seama dacă ai apă în benzină sau motorină. Ce trebuie să faci?
Fost şef al Armatei poloneze: Dacă Rusia trece graniţa în Lituania, vom lovi direct Sankt...
Ce să NU faci niciodată când ești PIETON? Îți poate pune viața în pericol!
Ordin direct de la Comisia Europeană. Intră în vigoare și în România. Se aplică la...
Ce trebuie să știm, de fapt, despre schimbarea cărților de identitate. Informații oficiale
O femeie s-a speriat când a aflat ce vrea să îi facă soțul în dormitor,...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Ce s-a întâmplat la târg cu mama Geta, Getuța și Ileana Sterp. “I-am făcut praf!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Compania Apple este acuzată de restricționarea drepturilor angajaților