COASTA DE AZUR a României: Stațiunea construită de la zero pentru elitele țării

COASTA DE AZUR a României: Stațiunea construită de la zero pentru elitele țării
Stațiunea Neptun / Foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 13/04/2024, 17:32

Aflată în municipiul Mangalia din județul Constanța, stațiunea Neptun-Olimp a intrat în circuitul turistic în 1972.

Intrată în circuitul turistic din anul 1972, stațiunea Neptun-Olimp era frecventată mai ales pentru curele heliomarine și tratamentele medicale specializate, atrăgând atrăgând un număr foarte mare de turiști, inclusiv din străinătate, cu facilitățile pe care le oferea. Înainte de 1989 era considerată o stațiune de lux, exclusivistă și era rezervată elitei politice și intelectuale. Astăzi, Neptun-Olimp nu mai este la fel de căutată, însă este o stațiune turistică de interes național, fiind preferată de familii pentru concediile pe litoral.

În timpul regimului comunist, litoralul românesc a fost inclus într-o strategie de dezvoltare, iar Neptun-Olimp, stațiune foarte populară pentru români, are o istorie bogată care se întinde pe mai multe decenii.

Stațiunile de la malul mării erau destinații privilegiate pentru nomenclatura partidului comunist și familiile acestora. Neptun-Olimp a fost construită de la zero în anii ’70, conform doctrinei politice a acelor vremuri, fiind proiectată în stilul arhitectural distinctiv al epocii comuniste.

Clădirile impunătoare, vilele și hotelurile de lux erau proiectate pentru a deservi elitelor politice ale regimului, iar stațiunea era considerată un simbol propagandistic al prosperității regimului lui Ceaușescu, care, în ciuda problemelor economice în care se afla țara, dorea să creeze o imagine de succes pe plan internațional.

Facilitățile moderne, precum plajele amenajate, sălile de spectacole și restaurantele elegante, erau rezervate folosirii exclusive de către nomenclatura comunistă și oaspeții străini, iar accesul cetățenilor de rând era, de obicei, restricționat.

După căderea regimului comunist în decembrie 1989, stațiunea Neptun-Olimp a trecut prin schimbări majore. Proprietățile au fost retrocedate sau privatizate, iar stațiunea și-a deschis ușile publicului larg.

Neptun-Olimp, celebră pentru tratamentele balneare

Neptun-Olimp este o stațiune terapeutică deschisă pe tot parcursul anului, datorită caracterului său deosebit dat de climatul marin învigorător și curenții maritimi.

Unul dintre principalele sale atuuri terapeutice este reprezentat de apele sale bogate în minerale cu proprietăți curative foarte benefice sănătății.

Apa mării din Neptun-Olimp are în compoziție clor, sodiu, magneziu, sulf și este hipertonică, cu o mineralizare de 15,5 g/l. Aceste caracteristici permit folosirea lor într-o gamă de tratamente benefice pentru o varietate de afecțiuni.

Pe lângă asta, stațiunea dispune de izvoare sulfuroase cu apă minerală, cu proprietăți terapeutice bine cunoscute încă din vremuri istorice. Astfel de izvoare, mai puțin bogate în clor, oferă tratamente cu apă hipotermală, fiind adesea utilizate în diverse proceduri balneare.

Un alt element deosebit este nămolul sapropelic, recoltat din Lacul Techirghiol. Acest nămol are proprietăți curative și este utilizat în diverse proceduri cosmetice și vindecare. Aerosolii salini și expunerea la radiațiile solare sunt și ele benefice pentru sănătatea organismului, iar centrele de tratament din Neptun-Olimp sunt dotate cu echipament modern, special conceput pentru a oferi proceduri balneare.

De la băile cu apă de mare în căzi sau bazin la împachetările cu nămol și inhalațiile cu aerosoli, astfel de tratamente sunt foarte benefice pentru persoanele care au nevoie de refacere și relaxare.

Indicațiile terapeutice ale stațiunii acoperă o gamă largă de afecțiuni, de la afecțiuni respiratorii și reumatismale până la afecțiuni dermatologice și neurologice.

Facilitățile terapeutice oferite de Neptun-Olimp

Stațiunea Neptun-Olimp este un loc terapeutic pe tot parcursul anului, datorită influenței sale deosebite dată de curenții maritimi și de climatul marin reconfortant.

Unul dintre principalele sale atuuri terapeutice este reprezentat de apele sale bogate în minerale prețioase.

Apa mării din Neptun-Olimp are în compoziție clor, sodiu, magneziu, sulf și este hipertonică, cu o mineralizare de 15,5 g/l. Aceste proprietăți oferă tratamente benefice pentru o gamă variată de afecțiuni.

În plus, stațiunea dispune de izvoare sulfuroase cu apă minerală, cu proprietăți terapeutice remarcabile. Aceste izvoare, mai puțin bogate în clor, oferă tratamente cu apă hipotermală, fiind adesea utilizate în diverse proceduri balneare.

Un alt element deosebit este nămolul sapropelic, adus din Lacul Techirghiol. Acest nămol este cunoscut pentru proprietățile sale curative și este utilizat în diverse proceduri de înfrumusețare și vindecare. Aerosolii salini și expunerea la radiațiile solare sunt și ele benefice pentru organism.

În plus, centrele de tratament din Neptun-Olimp sunt echipate cu instalații moderne, special concepute pentru a oferi proceduri balneare.

De la băile cu apă de mare în căzi sau bazin la împachetările cu nămol și inhalațiile cu aerosoli, toate aceste tratamente sunt ideale pentru persoanele care caută refacere și relaxare.

Proprietățile curative ale stațiunii oferă tratamente care acoperă o gamă largă de probleme, de la afecțiuni respiratorii și reumatism până la afecțiuni dermatologice și chiar și neurologice.

Cum se ajunge la Neptun-Olimp

Neptun și Olimp este cunoscută ca fiind printre cele mai exclusiviste și elegante stațiuni de pe litoralul românesc, la o distanță de doar 6 km nord de Mangalia și la aproximativ 38 km de Constanța, încadrată între Marea Neagră și pădurea de mesteceni Comorova.

Pentru a ajunge acolo, turiștii pot călători cu mașina personală, Din apropierea Mangaliei, pe DN39 (E 87), se întoarce la stânga pe drumul de acces al stațiunii. Această rută este preferată de cei mai mulți șoferi, fiind rapidă și ușoară.

O altă variantă este o călătorie cu trenul. Stațiunea Neptun-Olimp se află pe linia ferată care leagă Constanța de Mangalia și dispune de o gară denumită Halta Neptun. Accesul este posibil în ambele direcții de mers, iar distanța până la Mangalia este de doar 7 km, în timp ce până la Constanța sunt doar 36 km.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Vești proaste pentru proprietarii de clădiri istorice. Urmează amenzi usturătoare
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei