Cristian Ghinea: PNRR va fi publicat în 2 iunie. Vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document

Cristian Ghinea: PNRR va fi publicat în 2 iunie. Vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea /FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 26/05/2021, 18:27

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a anunțat miercuri că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi publicat în 2 iunie. „Vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea susține că s-a decis înființarea unui comitet de monitorizare a PNRR.

„În urma acestui dialog, vom face mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor, principiul descentralizării și rolul autorităților locale, acolo unde este cazul. De asemenea, vor fi clarificate rolul mecanismului de coordonare interministerială precum și instituirea unui comitet public de monitorizare a PNRR unde vom invita partenerii sociali și societatea civilă. Prezentarea pentru prima oară a componentelor PNRR în Comisia de Afaceri Europene, în data de 9 martie, accesul opoziției la documente de lucru și prezentarea în plen a unor negocieri încă deschise reprezintă o dovadă de deschidere din partea Guvernului pentru a constitui un plan național cu baze consensuale”, a spus ministrul Proiectelor Europene.

Conform acestuia, miercuri seară este programată o videoconferință cu premierul Florin Cîțu și vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, iar joi și vineri sunt programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investițiilor verzi și a celor digitale.

  • 27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
  • 28-30 mai: definitivarea textului, ținând cont de ultimele negocieri
  • 31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă.
  • 1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
  • 2 iunie: publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg și jurnaliști

Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților și lider al PNL, a numit votul din Parlament  drept o „decizie istorică”

Orban a subliniat nevoia ca una dintre formațiunile politice aflate în opoziție să voteze.

Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților a declarat, miercuri, că plenul reunit al Parlamentului a adoptat proiectul de lege privind ratificarea deciziei EURATOM.

Citește mai mult: PNRR, prezentat de Florin Cîțu în Parlament. Ce tratat important trebuie să ratifice Senatul și Camera Deputaților 

Parlamentul a votat, astăzi după-amiază, legea pentru ratificarea Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom.

„Din 383 de voturi exprimate, cu 378 de voturi pentru proiectul de lege a fost adoptat şi acordul este ratificat”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

PSD a solicitat ca Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie prezentat în Legislativ, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, afirmând, că, în caz contrar, partidul pe care îl conduce va intra în grevă parlamentară.

„Astăzi nu a fost prezentat în plen PNRR. Tot ce știm este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate pentru toți românii. Răspunsul PSD nu poate fi decât unui singur – pe 14 iunie depunem moțiune de cenzură având ca obiect principal eșecul guvernului în privința PNRR”, a anunțat miercuri Marcel Ciolacu, președintele PSD.