Criză politică în Republica Moldova. PAS își menține poziția, după consultările cu Maia Sandu: Pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate

Criză politică în Republica Moldova. PAS își menține poziția, după consultările cu Maia Sandu: Pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Facebook
Publicat: 16/03/2021, 17:08
Actualizat: 16/03/2021, 17:10

PAS isi mentine poziția anunțată anterior: organizarea alegerilor anticipate și oferirea suportului necesar de către Parlament actualului guvern interimar, condus de Aureliu Ciocoi, pentru gestionarea crizei pandemice. PAS  nu acceptă ideea altor forțe parlamentare privind învestirea unui Guvern plenipotențiar. Alegerile anticipate ar urma să aibă loc la vară, atunci când riscul de infectare va fi mai mic. Declarația a fost făcută în urma întrevederii cu președintele Maia Sandu.

Igor Gros  a precizat că un Guvern cu „mandat scurt” ar putea să se transforme în unul care va activa până în anul 2023, iar alegerile anticipate nu vor avea loc.

”Pledăm în continuare pentru organizarea alegerilor anticipate”

„Considerăm că aceasta este doleanța cetățenilor. Acest lucru a fost promis de politicieni în campania electorală și imediat după alegerile prezidențiale. Dincolo de alegerile parlamentare anticipate sigur că prioritatea principală este gestionarea crizei pandemice. Fiecare instituție, fie Guvernul, Președinția sau Parlamentul trebuie să-și aducă contribuția. Parlamentul poate și trebui să adopte decizii așa cum a mai făcut-o la solicitarea Guvernului. Acele decizii care se impun. (…) Tot Parlamentul este instituția care poate contribui la deblocarea asistenției financiare externe.

Prioritatea zero este gestionarea crizei pandemice și ulterior, în dependență de cum va fi gestionată, urmează să stabilim și să ne pregătim pentru alegerile anticipate. Potrivit experților cu care ne-am consultat, perioada favorabilă pentru organizarea alegerilor anticipate este vara”, a susținut Igor Grosu, președintele PAS.

Partidul Democrat consideră că este nevoie de formarea unui guvern de compromis

Partidul Democrat consideră că în actuala situație din Republica Moldova este necesară formarea unui guvern de compromis de către PSRM, PAS, PDM și Platforma DA, care să gestioneze criza pandemică, iar ulterior să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Pe 11 februarie 2021, cei care încearcă să justifice astăzi necesitatea învestirii unui guvern plenipotențiar au respins candidatura vicepreședintelui PAS, Natalia Gavrilița, la funcția de prim-ministru. Astfel, prima tentativă de a învesti un nou guvern a eșuat. După două încercări eșuate, șeful statului poate dizolva Parlamentul.

În aceeași zi, pe 11 februarie, șefa statului a desemnat-o în mod repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.

Astăzi, 16 martie 2021, au loc noi consultări politice inițiate de președintele R. Moldova Maia Sandu în vederea identificării unei soluții pentru depășirea crizei politice, la care vor participa toate fracțiunile parlamentare.

Pe 23 februarie, Curtea Constituţională a anulat decretul Maiei Sandu de desemnare repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru. Şeful statului a fost obligat să consulte din nou fracţiunile parlamentare pentru a găsi un candidat la funcţia de premier. Preşedintele Maia Sandu vrea însă dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în speranţa că rezultatul acestora va aduce în legislativ forţe politice capabile să implementeze reformele asumate faţă de Uniunea Europeană. Maia Sandu a declarat că nu va desemna niciun candidat la funcţia de premier până pe 23 martie, când se vor împlini 3 luni de la demisia Guvernului Chicu. Atunci, preşedintele va cere Curţii Constituţionale să decidă asupra dizolvării Parlamentului.

Sprijin extern masiv pentru Maia Sandu

Președintele Maia Sandu are sprijinul celor din PAS, dar și al partenerilor europeni și occidentali ai Moldovei, fiind și președintele cu cel mai puternic mandat oferit de popor din istoria țării. Recent, a efectuat o vizită la Chișinău președintele Consiliului European, Charles Michel, care a ținut un discurs în care a spus foarte clar că „UE sprijină Președinția în lupta contra clanurilor corupte coordonate din Parlament”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte