Cum se manifestă afecțiunile FICATULUI și când este cazul să mergi la medic

Cum se manifestă afecțiunile FICATULUI și când este cazul să mergi la medic
Afecțiuni ale ficatului /Sursa FOTO: Freepik
Publicat: 07/02/2023, 12:34
Actualizat: 07/02/2023, 12:43

Ficatul este cunoscut ca și “laboratorul organismului”. Este cunoscut astfel pentru că importanța acestui organ este una foarte mare, fiind responsabil de efectuarea a 500 de  funcții chimice necesare organismului uman.

Dacă oricare dintre aceste funcții nu este efectuată corect sau nu mai are loc, întregul organism se resimte. În cazuri grave, ficatul se poate îmbolnăvi și atunci este cazul să consultăm un medic. Una dintre cele mai frecvente boli ale ficatului este hepatita, care este o inflamație a acestui organ. Există mai multe tipuri de hepatită – A, B și C, fiecare dintre acestea fiind cauzată de un virus diferit.

Ce simptome provoacă afecțiunile ficatului

Hepatita A se răspândește în principal pe cale fecal-orală, ceea ce înseamnă că se transmite prin alimente, apă contaminată sau prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Simptomele hepatitei A sunt oboseala, greața, vărsăturile, icterul și durerile abdominale. În cele mai multe cazuri, simptomele vor trece de la sine în câteva săptămâni, dar unii oameni pot prezenta simptome mai severe, care durează mai mult.

Hepatita B se este contagioasă  prin contactul cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate, cum ar fi prin contact sexual neprotejat, prin utilizarea acelor nestrerile sau de la mamă către copil, în timpul nașterii. Se poate răspândi și prin contactul cu suprafețe contaminate, cum ar fi echipamentul de tatuaj sau lamele de ras. Simptomele hepatitei B pot fi similare cu cele ale hepatitei A, dar pot include și dureri articulare și o erupție cutanată. Este posibil ca unii oameni să nu aibă deloc simptome. Spre deosebire de hepatita A, hepatita B poate deveni cronică și poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic.

Hepatita C se răspândește la fel ca hepatita B. Simptomele hepatitei C pot fi similare cu cele ale hepatitei A și B, însă aici întâlnim și urina închisă la culoare și îngălbenirea albului ochilor. Netratată, poate duce la ciroză și cancer hepatic.

Ciroza este de obicei cauzată de abuzul de alcool pe termen lung sau de hepatita virală cronică. Simptomele cirozei pot include oboseala, slăbiciunea, scăderea în greutate și icterul. Cancerul hepatic, cunoscut și sub denumirea de carcinom hepatocelular este o formă rară, dar gravă de boală hepatică. Simptomele cancerului de ficat pot include dureri abdominale, pierdere în greutate și icter.

Cum poate fi protejat ficatul și ce măsuri pot preveni apariția afecțiunilor acestuia

Dacă aveți probleme cu ficatul, în cazul în care însă nu vorbim de afecțiuni grave, precum cele de mai sus, suplimentele cu anghinar sunt benefice, deoarece conțin compuși despre care se crede că ajută la protejarea acestui organ împotriva leziunilor. Suplimentele de anghinare pot ajuta la reducerea simptomelor bolilor hepatice, cum ar fi oboseala și durerile abdominale. Sunt disponibile și alte tipuri de suplimente hepatice, despre care se spune că ajută la susținerea funcției hepatice și protejează ficatul de leziuni. Aceste suplimente ficat pot conține o varietate de ingrediente, cum ar fi ciulinul de lapte, cicoarea, ceaiul verde, N-acetilcisteina și acidul alfa-lipoic.

Ele pot fi de folos și pentru afecțiuni mai grave, însă este important de reținut că aceste suplimente nu trebuie folosite ca înlocuitor pentru tratamentul medical și este întotdeauna cel mai bine să consultați un medic înainte de a lua orice supliment nou.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Dacă aveți simptome precum cele descrise mai sus, este important să consultați un medic. Aceste simptome pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni care țin sau nu de ficat, iar un medic va putea determina cauza și va oferi un tratament adecvat. De asemenea, dacă aveți antecedente de abuz de alcool, hepatită virală sau alți factori de risc pentru boli hepatice, este important să mergeți periodic la medic, pentru control și teste specializate.

Este foarte important, înainte ca bolile de ficat să se instaleze, să facem tot posibilul pentru prevenirea lor. Asta înseamnă menținerea unui stil de viață sănătos. Vorbim aici despre o dietă echilibrată, săracă în grăsimi săturate și bogată în fructe, legume și cereale integrale. De asemenea, trebuie să evitați consumul excesiv de alcool și să nu consumați niciun fel de droguri. Fumatul este interzis. Exercițiile fizice regulate și menținerea unei greutăți sănătoase pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni.

Detectarea precoce și tratamentul prompt al bolilor hepatice sunt cruciale pentru prevenirea complicațiilor grave de sănătate. Acesta este motivul pentru care este important să consultați un medic dacă aveți simptome de boală hepatică sau dacă aveți un istoric de factori de risc pentru boli hepatice. Medicul va putea efectua un examen fizic, dar și alte investigații, în funcție de manifestări și de rezultatele analizelor și ale consultului. În unele cazuri, poate fi necesară o biopsie hepatică pentru a obține un diagnostic definitiv. Tratamentul bolii hepatice va depinde de starea specifică și de severitatea leziunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb