Dan Dungaciu: „Transnistria a fost FOLOSITĂ de ruși și de nemți”

Publicat: 25/10/2024, 14:00

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a discutat despre abordările președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește relația cu Republica Moldova. Acesta a semnalat importanța unei strategii clare și structurate încă de la începutul mandatului acestuia. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Președintele Klaus Iohannis a început primul său mandat cu o abordare fermă și ambițioasă asupra politicii externe și interne. Abordarea avea inclusă o atenție specială pentru Republica Moldova. Însă, această viziune nu a fost transpusă într-o strategie sustenabilă pe parcursul anilor. Potrivit lui Dan Dungaciu, România nu a reușit să își mențină un rol clar și influent în raport cu țara vecină. Deși inițial părea să fie o prioritate, aspectele legate de Republica Moldova au fost treptat neglijate. Mai târziu, abordarea instituțională a fost redusă la un nivel secundar.

Dan Dungaciu: „Faceți abstracție de 10 ani de mandat”

Dan Dungaciu a explicat că, la începutul mandatului său, Klaus Iohannis părea să aibă o autoritate incontestabilă și o direcție clară în ceea ce privește Republica Moldova. În campania prezidențială, a fost pentru prima dată când un președinte al României a avut în program un capitol dedicat acestei teme.

„Faceți abstracție, dacă puteți, de 10 ani de mandat, Klaus Iohannis. A fost singurul președinte care în campania prezidențială a avut politică internă, politica externă, și un capitol spre Republica Moldova. Prima dată în istorie, pe baza acestei viziuni de campanie, la președenție trebuia să existe departament pentru Republica Moldova și românii de pretutindeni.”, afirmă acesta.

Strategia inițială a fost schimbată

Deși la începutul mandatului părea că se va crea o structură specială pentru Republica Moldova, lucrurile au luat o altă întorsătură. În loc să fie implementată o strategie amplă și sustenabilă, această idee a fost eliminată din planurile instituționale, ceea ce a transmis un mesaj clar despre prioritățile politice ale administrației Iohannis.

„A renunțat din s-a scos din grila de organizare a administrației Prezidențiale. Deci nu e vorba de persoană, e vorba de instituție ca atare și s-a făcut la nivel de consilier de stat, departamentul pentru diaspora. Punct. Și de aici probabil domnul Iohannis a înțeles că Republica Moldova nu e o temă de care să ocupe.”, menționează Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu: „Moldova era o zonă pe care nu o controlează nimeni”

Dungaciu a explicat că motivele pentru care tema Republicii Moldova a fost marginalizată au fost complexe. Acestea au avut legătură cu aranjamentele geopolitice internaționale ale acelei perioade. Mai exact, Republica Moldova era percepută ca un punct strategic aflat între interesele Europei și Federației Ruse. Acest fapt a limitat manevrele României în această direcție.

„De ce s-a întâmplat asta? Eu nu cred că a venit din interior, cred că a venit din afară această chestiune, pentru că la vremea respectivă și ani de zile de atunci, Republica Moldova avea o situare geografică, strategică, undeva între Europa și Federația Rus, de conivență. Era un condominiu, cum se zice, relații internaționale, adică o zonă pe care nu o controlează nimeni și o controlează amândoi.”, spune el.

Acorduri de influență: Suntem împreună și nu e niciunul

Un alt aspect relatat de Dan Dungaciu a fost lipsa unei implicări semnificative a României în problemele Republicii Moldova. El spune că se datorează unor înțelegeri mai mari între Uniunea Europeană și Rusia. Aceste acorduri presupuneau că niciuna dintre părți nu își va asuma controlul complet asupra zonei, lăsând Republica Moldova într-o stare de echilibru precar.

„Înțelegerea, politica externă a Europei atunci o făcea Uniunea Europeană, o făcea Germania. Nu i-a dat nimeni mandat, dar și l-a asumat singură. Franța se ocupa de altceva și ea se ocupa de Rusia. Da, Ei s-au înțeles și au zis: ‘În Republica Moldova și în Ucraina suntem împreună și nu e niciunul. Voi nu intrați aici până la capăt. Noi nu intrăm aici până la capăt.’ E un condominiu.”, afirmă Dungaciu.

Dan Dungaciu: „România n-avea ce căuta acolo”

În viziunea lui Dan Dungaciu, România nu avea spațiu de manevră în acest context. Natura comună a identității și istoriei cu Republica Moldova putea aduce schimbări în echilibrul stabilit. Acesta era un motiv pentru care România a fost ținută la distanță.

„România n-avea ce căuta acolo, pentru că România, prin natura ei, prin identitatea comună, risca să schimbe ordinea și să facă cu Republica Moldova ceva, să strice o ordine.”, susține acesta.

Transnistria – un instrument de control

O parte importantă a discuției a fost legată de modul în care Transnistria a fost folosită de marile puteri pentru a menține Republica Moldova în sfera lor de influență. Dan Dungaciu a explicat că atunci când Republica Moldova încerca să se apropie prea mult de Europa, existau mecanisme care o împiedicau să se distanțeze de Rusia, iar aceste mecanisme au fost folosite de ambele părți pentru a menține un echilibru.

„România n-a avut niciun joc realist acolo și Transnistria a fost folosită de ruși pentru ca Republica Moldova să nu plece prea departe, și folosită de nemți ca Republica Moldova să nu vină prea aproape. Când Republica Moldova venea prea aproape, Europa îi spunea: ‘ia mergeți voi în Transnistria și începeți niște negocieri’, pe plăcuțe, pe diplome, pe sistemul financiar-bancar, etc. Când mergea prea departe spre Vest, veneau Rușii și spuneau: ‘Bă, ia întoarceți-vă puțin cu Transnistria’, și au ținut Republica Moldova acolo, pentru că acela a fost setup-ul, n-aveai voie să ai o instituție dedicată Republicii Moldova.”, concluzionează acesta.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Iulian Marinescu
Iulian Marinescu, originar din Târgu Jiu, a absolvit studiile de licență și master la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Cu o carieră diversificată, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la...
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Scrisoarea tulburătoare a unui actor către mama sa: „Cred că e prima oară când mă...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Ce scrie în testamentul lui Helmut Duckadam. Ultima lui dorința pe care familia i-o va...
Pensii mai MARI cu 480 de lei pentru aceasta categorie de pensionari
Armand Gosu, despre alegeri: România este în pericol, s-ar putea să ne trezim în afara...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Ei sunt Dragoș și Szabolcs, tinerii de doar 20 de ani, care și-au pierdut viața...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
Momente dramatice în Coreea de Sud. Are loc o luptă pentru putere între preşedinte şi...
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Călin Georgescu face o schimbare imensă în România: O să-i cer personal președintelui Trump
Revolta din România, înăbușită sângeros. S-a murit pe capete
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO De câte ori a fost înșelată Emilia Ghinescu, dar și peste ce anume nu...
EXCLUSIV! Raluka, despre relația specială cu nepoții și provocările rolului de nașă: „Mă uimește fiecare...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Constituţia din Transilvania care i-a marginalizat pe români mai bine de 150 de ani