Descoperire IREALĂ într-o piramidă construită în urmă cu 4.400 de ani. Arheologii au fost uluiți când au intrat în coridorul secret

Descoperire IREALĂ într-o piramidă construită în urmă cu 4.400 de ani. Arheologii au fost uluiți când au intrat în coridorul secret
Publicat: 03/10/2023, 17:20
Actualizat: 03/10/2023, 19:04

O piramidă egipteană antică construită cu aproximativ 4.400 de ani în urmă a dezvăluit câteva secrete suplimentare după ce lucrările la un proiect de restaurare au condus arheologii către noi camere.

Egiptul acelei perioade istorice a fost condus de faraonul Sahure, care a domnit aproximativ 13 ani înainte de a-și da duhul și a păși dincolo de granița dintre vii și morți, unde, potrivit religiei egiptene, l-ar fi așteptat un tip cu cap de câine pentru a-i cântări inima pe un taler, contrabalansată de o pană. Înainte de a păși în camerele secrete din piramidă, ar fi util să rememorăm care era rostul și rolul piramidelor în mitologia egipteană și de ce faraonii ar fi trebuit neapărat să dispună de o uriașă construcție unde trupul lor mumificat să locuiască după moarte pentru ca sufletul să dăinuiască. Aceasta dacă, desigur, ar fi trecut de judecata dură a tipului cu cap de câine, nimeni altul decât zeul vieții de apoi, Osiris.

Ce i se întâmpla, de fapt, faraonului, după moarte

Legenda spune că de îndată ce călătoria pământeană a faraonului lua sfârșit, acesta era adus de către Horus în marea sală a dreptății sau sala celor două adevăruri. Judecătorul Suprem era așezat pe un tron impunător și prezida ceremonia. De față mai erau Anubis (despre care se crede că a fost inventatorul mitic al mumificării), zeița adevărului Ma’at și Toth – scribul zeilor. Nu în ultimul rând, era prezent Ammut, un demon feminin, parte leu, parte crocodil, parte hipopotam care aștepta rezultatul judecății, având rol de a devora a inima decedatului dacă acesta primea un verdict negativ. Așadar, situația era nici pe departe roză pentru faraon, iar lucrurile trebuiau luate foarte în serios.

De ce unii faraoni și-au construit piramide monumentale degeaba

Procesul în sine, în această mare trecere dintre lumea viilor și cea a morților, parcurgea două etape.

Prima etapă se desfășura în fața a 42 de judecători divini, câte unul pentru fiecare dintre cele 42 de nome (regiuni) ale Egiptului. În fața lor, candidatul își expunea declarația de inocență, sub forma unei mărturisiri negative în care erau enumeratele faptele rele pe care ar fi putut să le facă dar de la care s-a abținut. Decedatul se adresa lui Osiris susținând, în ordinea enumerată, că nu a comis ucidere de om, nu a mințit, nu a pârât, nu a trădat, nu a bârfit, nu a făcut pe nimeni să sufere de foame, nu a făcut pe nimeni să verse lacrimi de suferință, nu a comis adulter, nu a micșorat banița de grâu, nu a falsificat măsura cotului, nu a apăsat pe vergeaua de fier a balanței, continuând până la epuizarea tuturor faptelor și sfârșind prin a repeta: : „Sunt pur, sunt pur, sunt pur, sunt pur !” Dacă nu trecea cu bine acest proces faraonul își depozita mumia în uriașa piramidă, însă rămânea fără inimă și fără un loc asigurat în viața veșnică.

Testul final pentru admiterea în veșnicie: inima pusă în taler cu o pană

Adresându-se apoi judecătorilor le cerea să aducă în fața zeului mărturie favorabilă, să nu spună nimic rău despre el, pentru că a dat pâine celui înfometat, apă celui căruia îi era sete, veșminte celui care era gol, sprijin celui mai în vârstă, povețe bune celor mai tineri și continua cu enumerarea tuturor faptelor bune săvârșite în timpul vieții pământene.

A doua etapă consta în cântărirea efectivă a inimii celui decedat. Annubis punea pe un taler al balanței adevărului inima candidatului iar zeița Ma’at așeza pe celălalt taler o pană de struț. Inima conținea o înregistrare fidelă a tuturor acțiunilor candidatului în perioada vieții pământene iar pana lui Ma’at era simbol al justiției celeste și al ordinii divine.

Dacă balanța adevărului rămânea în echilibru se aprecia că decedatul a dus o viață conformă cu normele morale. De aici încolo urmează rolul piramidei în viața de apoi a faraonului.

Coridoare secrete în piramida lui Sahure

Potrivit IFL Science, piramida lui Sahure din necropola Abusir din nordul Egiptului este în curs de restaurare din 2019, pentru a curăța încăperile din interior și a susține structura în sine, astfel încât să nu se prăbușească.

Sună destul de bine, dar ceea ce este cu adevărat interesant este ceea ce echipa care a restaurat piramida a găsit când a îndepărtat dărâmăturile de pe un coridor prăbușit.

SURSA FOTO: Mohamed Khaled

Mai precis, au găsit camere nedescoperite anterior, care fuseseră blocate pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Dacă acesta ar fi un film de groază, acesta ar fi punctul în care un monstru sau un blestem antic a izbucnit și i-a lovit pe toți cei care lucrează acum la piramidă, nu înainte ca blestemul faraonului să se dezlănțuie asupra lumii, comentează jurnaliștii britanici.

Ceea ce echipa a găsit, de fapt, au fost camere care erau cel mai probabil camere de depozitare pentru piramidă. Înainte să vă gândiți că este o mare dezamăgire pentru că nu este mormântul unui fel de monstru scarabeu uriaș, cercetătorii de la Universitatea din Würzburg au spus că aceste camere secrete ajută la înțelegerea mai aprofundată a designului piramidelor și asupra a ceea ce intenționau constructorii cu 4.400. cu ani în urmă, când au pus cap la cap complexa construcție.

Când piramida a fost analizată arheologic pentru prima dată în 1836, tunelurile erau deja prăbușite și accesul blocat, iar abia acum cercetătorii au reușit să intre în camerele secrete.

Interesant este că, în pofida faptului că umanitatea este acum într-o eră tehnologică incomparabil mai avansată în raport cu orice alt moment istoric al civilizațiilor umane, încă mai avem de descoperit „secrete” ale unor piramide construite acum mii de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×