Dieta de 20 lei/zi a lui Cori Grămescu | Ce trebuie să mânânci dimineața, la prânz și seara pentru a slăbi uniform și sănătos

Dieta de 20 lei/zi a lui Cori Grămescu | Ce trebuie să mânânci dimineața, la prânz și seara pentru a slăbi uniform și sănătos
Dieta de 20 lei/zi a lui Cori Grămescu / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 07/12/2022, 18:03

O idee greșit percepută de mulți dintre noi spune că un stil de viață sănătos trebuie să fie și unul scump. Nimic mai fals, ne arată specialista în nutriție Cori Grămescu, a cărei dietă cu alimente de bună calitate nu costă mai mult de 20 de lei.

Dorind să vină în sprijinul celor care caută stilul de viață sănătos, Cori Grămescu oferă sfaturi pentru o dietă echilibrată, care te poate ajuta să slăbești uniform și fără să-ți faci niciun fel de griji.

Ce trebuie să nu ne lipsească din meniul zilnic

Nici măcar din cele financiare, căci un meniu pentru o dietă de slăbit nu depășește 15 lei pe zi, iar dacă vrem doar să ne menținem în greutatea curentă ne sunt suficienți 20 de lei.

În fiecare zi avem nevoie de 300 de grame de fructe diferite, 700 de grame de legume variate, de 60 de grame de cereale integrale sau 240 de grame de cartof, de 300 de grame de iaurt și ouă, precum și de 270 de grame de pește, carne sau lactate, precum și de 20 de grame de nuci. Acest minim nivel caloric ne asigură un plan de mese care creează deficit caloric și care ne ajută să slăbim blând, eficient și fără înfometare. Dacă obiectivul nostru este să ne menținem și să fim sănătoși, e suficient să creștem cantitățile de mai sus cu circa 30%. Ca și preț obținem o valoare între 15 și 20 lei pe zi în funcție de ingredientele alese, ceea ce este absolut accesibil pentru majoritatea oamenilor cu un job stabil”, explică Cori Grămescu.

Astfel, Cori Grămescu propune o listă de cumpărături obligatorii pentru a avea un meniu sănătos, dar cu un buget redus.

  • Legume

Chiar și la început de iarnă, tot găsim în piețe dovlecei, morcovi, dovleac, varză, roșii, păstârnac, pătrunjel, țelină, vinete și chiar sfeclă, iar prețurile variază între 2 și 5 lei per kilogram.

„Toate aceste legume sunt de sezon, iar dacă sunt gătite corect sunt foarte prietenoase cu silueta și totodată foarte gustoase” – Cori Grămescu.

Urcând puțin pe scara legumelor, descoperim la un preț de 9-12 lei per kilogram spanacul și broccoli, care pot fi cumpărate și congelate fiindcă își păstrează la fel de bine valorile nutritive.

  • Fructe

Când vine vorba de fructe, Cori Grămescu recomandă perele, dar și prunele. Nu costă mai mult de 5 lei/kg. Putem, de asemenea, cumpăra și struguri sau gutui, pentru care vom plăti între 6 și 10 lei/kg.

  • Carbohidrați

Carbohidrați dau senzația de sațietate și pot fi luați din cereale integrale sau cartofi, ambele produse regăsindu-se la prețuri accesibile – 2 lei/kg de cartofi, de exemplu. „Orezul, fulgii de ovăz și cei de secară sau hrișca sunt cam 6-8 lei per kilogram”, mai explică Cori Grămescu.

  • Proteine

În orice dietă, sursele de proteine sănătoase sunt cele mai importante, de aceea, atunci când facem la cumpărături, Cori Grămescu ne sfătuiește să optăm pentru un pui întreg (8-10 lei per kilogram), asta ca să nu afectăm nici bugetul pe care ni l-am propus.

„Avantajul când cumpărăm carnea integrală este că beneficiem nutrițional de pe urma colagenului conținut în articulații și putem prepara grătar din piept, pilaf cu legume sau ghiveci cu legume din pulpe și o ciorbă sau supă perfecte pentru sistemul imunitar în sezonul rece din oase, aripi și gât” – Cori Grămescu.

Referitor la ouă și lactate, cunoscutul specialist în nutriție recomandă să consumăm produse de la ferme bio, unde avem garanția autenticității. „Lactatele procesate sunt în general scumpe, dar am selectat 3 opțiuni foarte versatile și convenabile financiar: brânza proaspătă dietetica pe care o găsim la vrac la 20-24 de lei per kilogram, iaurtul grecesc bio la circa 8-9 lei per kilogram și telemeaua de capră care costă între 28 și 35 de lei”, ne învață Cori Grămescu.

Totodată, avem și opțiunea peștelui de captură de apă sărată. Scrumbia și hamsia se găsesc la 13-15 lei/kg, iar guvizii și macroul sunt undeva la 25-30/kg.

  • Grăsimi sănătoase

În fine, pentru că avem nevoie într-o dietă echilibrată și de grăsimi sănătoase, neprocesate, putem trece pe listă și nucile românești (35-50 lei/kg), susține Cori Grămescu, potrivit csid.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația