Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Diverse

EXCLUSIV Gândul LIVE | Florinela Georgescu, director ANM: „Nu temperaturile ridicate ar trebui să ne îngrijoreze, ci lipsa precipitaţiilor”

EXCLUSIV Gândul LIVE | Florinela Georgescu, director ANM: „Nu temperaturile ridicate ar trebui să ne îngrijoreze, ci lipsa precipitaţiilor”

Florinela Georgescu, director meteorologie operațională ANM (Administrația Națională de Meteorologie), a oferit detalii la Gândul LIVE despre prognoza meteo pentru luna martie, dar şi pentru perioada următoare.

„Ultimele două săptămâni vor fi asemănătoare, din punct de vedere termic, în toată țara. Iubitorii sporturilor de iarnă pot merge la munte, desi zăpada naturală e firavă în majoritatea zonelor, dar pot fi ajutați și de cea cea artificală”, a declarat Florinela Georgescu, care a precizat că luna martie va fi mai caldă ca de obicei, cu temperaturi peste medie şi precipitaţii deficitare.

Ea a avertizat, totuși, că nu sunt excluse şi fenomene meteo servere, cu atât mai mult cu cât circulaţiile atmosferice în această perioadă au devenit foarte active sub influența a ceea ce se întâmplă deasupra Oceanului Atlantic, acolo unde s-a născut furtuna „Ciara-Sabine”.

„Aproape că iarna mai are un pic și se încheie, cel putin judecând după calendar, dar nu faptul că a fost mai cald, lungi perioade de timp, ar trebui să ne îngrijoreze, ci lipsa precipitațiilor. Chiar dacă am avut troiene în sud, acestea nu au staționat foarte mult, pentru că ca solul era deja cald, iar vremea s-a încălzit din nou”, a completat aceasta.

„Judecând după estimările pentru următoarele patru săptămâni, putem spune ca vine primăvara, dar rămânem cu temperaturi peste normă, cu precipitații deficitare în continuare”, a completat ea, amintind faptul că zona de sud a fost privată, luni de zile, de precipitațiile atât de necesare.

Directorul ANM a mai spus că nici ploile torențiale care vor veni, odată cu înaintarea în sezonul cald, nu sunt utile: „Doar vor spăla pământul, în loc să intre și să acumuleze rezerva de apa”.

Inchide