Florin Cîţu a primit aviz negativ pentru portofoliul Finanţelor/ Scandal la audiere. Zamfir: De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani?

Florin Cîţu a primit aviz negativ pentru portofoliul Finanţelor/ Scandal la audiere. Zamfir: De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani?
Florin Cîtu, despre criza provocată de coronavirus în sistemul financiar / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 17/02/2020, 14:59
Actualizat: 17/02/2020, 15:08
Florin Cîţu a primit aviz negativ pentru portofoliul Finanţelor

Ministrul desemnat Florin Cîţu a primit, luni, aviz negativ din partea Comisiei economice şi de buget-finanţe din Parlament. Audierea în Comisie a fost marcată de scandal și hohote de râs, la fel ca în urmă cu patru luni.

Audierea ministrului desemnat Florin Cîțu a fost marcată de scandal. Cîţu a fost întrerupt de mai multe ori de senatori şi deputaţi, care au izbucnit de râs de câteva ori.

Citește continuarea… 

Chichirău (USR), în opoziţie faţă de Cîţu (PNL): Când veţi face blaturi pentru cetăţeni?

Deputatul USR Cosette Chichirău i-a acuzat, luni, pe liberali și pe social-democrați că au recurs la un blat politic pentru organizarea alegerilor anticipate în detrimentul alegerilor primarilor în două tururi. Discuțiile, în contextul audierii ministrului desemnat al Finanțelor, Florin Cîțu.

Deputatul Cosette Chichirău i-a acuzat pe liberali şi pe social-democraţi că au făcut un blat politic care să ducă la alegeri parlamentare anticipate, în detrimentul alegerii primarilor în două tururi.

„Mă bucur să primim mai multe detalii relevante la o şedinţă de neînvestire, decât la o şedinţă de învestire. Ăsta e un progres. Ar trebui să avem mai multe din astea! Suntem aici, într-o criză politică, pentru că nu aţi vrut alegeri în două tururi, ci anticipate şi asta din motive electorale. Este un blat politic. Când veţi face blaturi pentru cetăţeni? Înţeleg că nu vreţi să fiţi învestiţi!”, a spus deputatul USR, Cosette Chichirău, în timpul audierii ministrului desemnat al Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Cîțu i-a răspuns lui Chichirău că ceea ce spune este „exagerat”.

„Obiectivul nostru reprezintă alegeri anticipate şi alegeri în două tururi (…). Să spuneţi că nu vrem alegeri în două tururi este exagerat”, a spus Cîțu.

Cîţu aşteaptă aviz CE pentru ajutorul de salvare al Tarom şi CE Oltenia

România aşteaptă avizul Comisiei Europene pentru acordarea ajutorului de salvare al Tarom şi al Complexul Energetic Oltenia (CEO), a declarat luni, în Parlament, Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor. Tarom şi CEO mai au bani să funcţioneze doar până în martie, a spus un deputat USR.

Cîțu a spus, în comisii, că un ajutor nu se poate acorda fără avizul Consiliului Concurenței, care există, iar în prezent este așteptat și avizul Comisiei Europene.

Citește continuarea…

Orban îl sfătuieşte pe Teodorovici să consulte un doctor

După ce fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, a cerut o comisie de anchetă pentru depăşirea deficitului bugetar, Ludovic Orban i-a sugerat să consulte un doctor.

„Eu cred că Eugen Teodorovici trebuie să se ducă să se trateze. El este principalul vinovat”, a spus luni premierul desemnat.

Orban e de părere că ancheta ar trebui să îi vizeze pe Eugen Teodorovici şi Viorica Dăncilă.

„S-a emis o Ordonanţă de Urgenţă special ca să permită premierului şi ministrului Finanţelor să nu dea declaraţii pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor pe baza cărora a fost construit bugetul pe 2019, ca să scape de răspunderea minciunilor pe care le-au pus la baza construcţiei bugetare pe bugetul pe 2019”, a afirmat Ludovic Orban.

Fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, a cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru a stabili dacă Guvernul Orban 1 a premeditat depăşirea deficitului „cu mult faţă de nivelul prognozat pentru anul 2019”.

Florin Cîţu: Am început o investigaţie ca să vedem de ce nu au plătit companiile de stat dividende

Ministerul de Finanţe a început o investigaţie pentru a afla de ce nu au plătit companiile de stat dividende pe final de an, a declarat Florin Cîţu, la audierile de luni din Parlament.

„Am început o investigaţie ca să vedem de ce nu au plătit companiile de stat dividende pe final de an. Handicapul pe bugetul pe 2019 a fost de 19 miliarde de lei. Nu sunt cheltuieli pe care eu le-am făcut, erau acolo”, a declarat Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, la audierea în comisiile parlamentare.

Chiar dacă nu a nominalizat companiile, investigaţia vizează cu siguranţă măcar două companii, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Bugetul pe 2019 previziona dividende de peste 1,5 miliarde de lei de la companiile de stat, circa jumătate de miliard de la Nuclearelectrica, care nu a mai dat dividende deloc. Neîncasarea dividendelor a dus la majorarea deficitului cu 0,1% la 4,6% din PIB.

Hidroelectrica a plătit 1 miliard de lei în luna decembrie, mai puţin decât se estima iniţial, 1,25 miliarde de lei. Banii nu puteau totuşi fi plătiţi în buget decât în 2020.

Surse din Ministerul Economiei, acţionarul de drept la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, au precizat în decembrie pentru MEDIAFAX că de la Ministerul de Finanțe nu a venit nicio solicitare pentru a cere dividende, caz în care banii au fost lăsaţi în companii.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a afirmat recent că Nuclearelectrica nu a dat dividende pentru ca banii să rămână în companie pentru investiţii.

Contre pe împrumuturi

Daniel Zamfir l-a întrebat pe Florin Cîțu de ce a contractat împrumuturi pe 30 de ani și la dobânzi mai mari decât Grecia. Ministrul de Finanțe a răspuns că este mai ieftin, iar anul trecut tot pe atâția ani a fost făcut un împrumut.Președintele comisiei economice a Senatului Daniel Zamfir a acuzat că audierea ministrul desemnat la Finanțe face parte dintr-o procedură de învestire a Guvernului Orban 2, un fenomen unic de la Revoluție încoace.

Redăm integral discuția din comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului unde este audiat ministrul Florin Cîțu:

„Daniel Zamfir: Aș vrea să discutăm despre situația în care ne aflăm acum. Suntem într-o procedură unică de la Revoluție încoace. Suntem într-o procedură de neînvestitură a Cabinetului. Așa că întrebările legate de ce vrea să facă ministrul cred că sunt inutile. A anunțat că nu vrea să fie învestit. Cred că e important să ne spună dl ministru ce a făcut cele trei luni de zile în care a stat la Ministerul de Finanțe. Folosesc prilejul să îi anunț și pe colegi că domnul senator Florin Cîțu nu dorește să participe la audierile din Senatul României din următorul motiv. Și aici pentru că tot ne-a povestit dumnealui despre campania de împrumuturi vreau să calificați răspunsul pe care l-a dat dl ministru la invitația la audiere în comisia economic. Ne informează că băncile comerciale se ocupă de politica de creditare a țării. Având în vedere aceste neclarități, dumnealui n use va prezenta la audierile din Parlament.

Daniel Zamfir: Eu îmi permit să îi spun dlui ministru că domnia sa, dincolo de aronganța pe care o afișează, e obligat să vină la orice audiere în comisie. Dacă de exemplu comisia de cultură îl invită la audiere, eu cred că este obligat să vină la audiere chiar și în comisia de cultură.

Daniel Zamfir: Cred că e foarte important să profităm de prilejul pe care îl avem acum și care nu ne-a fost oferit în comisiile parlamentare de la Senat să lămurim niște aspecte de mare interes public, în legătură cu împrumuturile constatate. Cred că asta interesează lumea, altfel cred că simulacrul de învestitură nu interesează pe nimeni.

Daniel Zamfir: În primul rând în legătură cu veniturile bugetare, s-a vorbit prea puțin despre ele. O dată concretă ne spune așa – veniturile bugetare în ultimele 2 luni ale ale anului 2019 au fost cu 2,7 miliarde mai mici decât în perioada similară a anului 2018. Ceea ce e mai grav, veniturile au fost cu 4,6 miliarde mai mici decât propria rectificare. Atenție. Domnul Cîțu a făcut o rectificare bugetară și a încasat cu 4,6 miliarde de lei decât propria rectifiare.

Daniel Zamfir: În legătură cu împrumuturile. Domnule ministru păcăliți românii când spuneți că împrumuturile scad. Asta e o minciuna. Banca Centrală Europeană practică dobânzi negative. Tocmai de aceea majoritatea practică împrumuturi pe un an. Domnul Cîțu e mândru că face un împrumut de 3 miliarde de euro. Unul a fost pe o perioadă de 12 ani, iar altă parte a împrumutului a fost contractată la 3,4%. Am luat 60 de miliarde de euro pe dobândă de 3,4%. Ați spus românilor că dobânda va fi de 1,6 miliarde. De ce v-ați împrumutat pe 30 de ani?

Daniel Zamfir: Concretizez imediat pentru că e de foarte mare interes pentru oameni să știe că atunci când Cîțu se împrumuta cu dobândă de 3,4 Grecia se împrumuta cu o dobândă mai mică. De ce nu puneți în aplicare hotărârea care vă obligă să recuperați de la Banca Comercială 300 de milioane de lei. Știți că obligă Banca să restituie sume încasate ilegal de la statul român de 300 milioane lei. De ce nu puneți în aplicare acea hotărâre a instanței?

Florin Cîțu: Acea hotărâre obligă băncile să restituie, nu obligă Ministerul de Finanțe.

Daniel Zamfir Și de ce nu puneți poprire pe conturi? Ce face MFP să recupere acei bani pe care băncile nu vor să le plătească?

Florin Cîțu: Aici e o decizie a Curții de Conturi împotriva băncilor. Băncile trebuie să le dea înapoi. Aici Ministerul de Finanțe nu are treabă. Sunt în termen. Au până în martie băncile să restituie banii.

Daniel Zamfir: Voiați să dați ordonanță de urgență de ștergere a datoriilor. Asta e problema.

Florin Cîțu: E normal ca Grecia să se împrumute mai ieftin ca România, că are surplus bugetar. Anul trecut au fost împrumutate 5 miliarde de euro. Nu avem nicio comisie de anchetă. Nu s-a întâmplat nimic. Toată lumea a fost fericită că s-a împrumutat. Anul trecut au fost dobânzi de 2% la 12 ani. Anul trecut se împrumutau la 2,12%. Noi anul acesta ne împrumutăm la 3,4%. Anul trecut s-au împrumutat tot la 30 de ani. Pentru că hotărârea Guvenrului trebuie să asigure surse de finanțare. De ce pe 30 de ani. Pentru că e mai ieftin și asta arată încredere în România.

Florin Cîțu: Am estimat pentru final de an venituri din dividente. Acolo am început o investigație pentru că am încasat doar un miliard de lei. (…) Nici acolo nu am încasat. Cheltuielile nu sunt unele pe care eu le-am făcut. Existau acolo. Erau facturi”.

Ministrul de Finanțe este audiat, la ora transmiterii acestei știri, în comisiile parlamentare de specialitate. Audierile miniștrilor vor dura trei zile, de luni până miercuri, urmând ca votul în plenul reunit al Legislativului pentru învestirea Guvernului să fie dat pe 24 februarie, într-o ședință care va începe la ora 16.00.

Florin Cîțu este audiat în comisiile reunite de specialitate din Parlament. Ministrul desemnat al Finanțelor le-a cerut parlamentarilor să nu mai permită derapajele de la audierea din octombrie.

Cîţu a început prezentând realizările din cele trei luni din mandatul anterior în fruntea Ministerului Finanţelor, nu înainte de a le cere parlamentarilor să nu mai permită derapajele de la audierea din octombrie, când ministrul desemnat a fost întrerupt de mai multe ori, iar în sală s-au făcut semne şi remărci obscene.

Procedura aprobată pentru audiere de către comisii este întrebare-răspuns.

„Deşi am avut două încercări, OUG114/2018 a fost ucisă, a fost eliminată split TVA, eliminată supraimpozitarea contractelor part-time şi am eliminat supraacciza la carburanţi”, a spus Cîţu în deschiderea audierii sale.

Florin Cîţu: Vrem dividende de la băncile unde statul este acţionar majoritar

Florin Cîţu, ministrul desemnat al Finanţelor, a declarat luni la audierea în Parlament, că vrea ca instituţiile financiar-bancare unde statul este acţionar să devină profitabile ca să dea dividende la bugetul de stat. El a mai precizat că doreşte schimbarea filosofiei bugetare.

„Un lucru nou în programul de guvernare, o strategie pentru instituţiile financiare bancare unde statul este acţionar majoritar. Înainte de a lua o decizie, strategia va fi prezentată public. În momentul acesta, instituţiile nu sunt cele mai profitabile din piaţă deşi au active mari. Vrem să facem aceste instituţii profitabile, ca să aducă dividende la bugetul de stat”, a declarat Florin Cîţu, la audierea sa luni în comisiile reunite pentru buget ale Parlamentului.

El a adăugat că reorganizarea Antifraudei era necesară pentru că se încasau doar 100 de milioane de lei de pe urma controalelor Antifraudă, în timp ce cheltuielile erau de 700 de milioane de lei. Ministrul desemnat a mai spus că doreşte schimbarea filosofiei bugetare.

„Vrem să schimbăm filosofia bugetară. Avem investiţii de 50 de miliarde de lei în bugetul pe 2020. Continuă informatizarea ANAF. Şiti foarte bine ce situaţii sunt în România. Veţi vedea îmbunătăţiri. Reorganizarea ANAF, iar un lucru care s-a făcut în aceste trei luni de zile. Am redus numărul de vicepreşedintţi de la patru la trei. A trebuit să reorganizăm Antifrauda, altfel nu se mai putea. ANAF a încasat de la Antifraudă doar 100 de milioane de lei, iar cheltuielile sunt la 700 milioane de lei”, a conchis Cîţu.

Senatorul PNL a precizat la Parlament că în luna martie va fi publicată şi strategia de administrare a datoriei publice.

Audierea miniștrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului au început luni și se vor întinde pe parcursul a trei zile, respectiv până miercuri. Votul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului urmează să fie dat pe 24 februarie, ora 16.00, potrivit calendarului stabilit de Legislativ.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA