Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii

Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii
FOTO - Arhivă
Publicat: 16/12/2023, 18:50
Actualizat: 16/12/2023, 19:03

În ultimii ani, companiile de morărit si panificatie au scos pe piață o mulțime de tipuri de făină, în funcție de produsele pe care doriți să le gătiti.

Categorii acestor tipuri de făină depind de gradul de rafinare al cerealelor din care a fost făcută.

Tipurile de făină pot fi clasificate în funcție de produsele pentru care sunt destinate în felul următor:

  • Făina 000 este ideală pentru aluaturile pufoase si aluaturile ușoare de patiserie
  • Făina 480 (sau 450) este o făina fină, folosită in patisserie, de obicei o folosesc cofetăriile
  • Făina 550 este o făină mai dură insă este bună pentru orice aluat, fiind folosită la: prăjituri, biscuiti, briose, paine, tarte, foi de placintă, croissante.
  • Făina 650 are un continut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: painea, pizza, focaccia.

Cea mai bună făină pentru cozonac

Cea mai bună făină pentru cozonac este 000. În plus, cresterea unui blat pufos si bine crescut depinde, în general, și de modul în care a fost păstrată făina cu care acesta a fost făcut. Făina trebuie să fie cat mai uscată pentru un rezultat bun.

Dacă păstrati făina în frigider, ea trebuie să fie închisă ermetic, astfel încât să nu absoarbă mirosurile din frigider. Dar dacă alegeti să o păstrati în dulap sau debara, atunci este preferabil să o tineti închisă intr-un recipient de sticlă sau o pungă de hartie, pentru a nu se face cocoloase din cauza umezelii.

Iată şi o reţetă de cozonac care se desface fâşii, cu făină 000, pentru masa de Crăciun:

Ingrediente pentru aluatul cozonacului de Crăciun

  • 1 kg de făină;
  • 50 g drojdie;
  • 200 g zahăr;
  • 5 gălbenuşuri;
  • 500 ml lapte;
  • 200 g unt;
  • coaja de la o lămâie;
  • coaja de la o portocală;
  • 1 esenţă de vanilie.

Ingrediente pentru umplutura cozonacului

  • 4 albuşuri;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 3 linguri de cacao;
  • 1 esenţă de rom;
  • 250 g miez de nucă;
  • 100 g stafide;
  • 250 g rahat.

Cozonac de casă, mod de preparare:

Se dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi se amestecă cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut.

Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Atenție, laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.

Se topește untul şi se lasă puţin la răcit. În timp ce frământați, turnați untul topit pe fundul vasului. Se frământă energic, până se incorporează tot untul. Acoperiți cu un prosop şi lăsați la crescut, scrie Kanal D.

Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul. Adăugați cacao, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începeți să îl modelați. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat.

Puneți jumătate din umplutură pe toata suprafaţa și presărați jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.

Se rulează şi se aşază în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut aproximativ 30 de minute.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic, şi îl lăsați o oră. După jumătate de oră, îi întoarceți în cuptor. Îl încerci cu o scobitoare, pentru a vedea dacă este copt . Dacă scobitoarea iese curată… înseamnă că este copt.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...