Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii

Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii
FOTO - Arhivă
Publicat: 16/12/2023, 18:50
Actualizat: 16/12/2023, 19:03

În ultimii ani, companiile de morărit si panificatie au scos pe piață o mulțime de tipuri de făină, în funcție de produsele pe care doriți să le gătiti.

Categorii acestor tipuri de făină depind de gradul de rafinare al cerealelor din care a fost făcută.

Tipurile de făină pot fi clasificate în funcție de produsele pentru care sunt destinate în felul următor:

  • Făina 000 este ideală pentru aluaturile pufoase si aluaturile ușoare de patiserie
  • Făina 480 (sau 450) este o făina fină, folosită in patisserie, de obicei o folosesc cofetăriile
  • Făina 550 este o făină mai dură insă este bună pentru orice aluat, fiind folosită la: prăjituri, biscuiti, briose, paine, tarte, foi de placintă, croissante.
  • Făina 650 are un continut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: painea, pizza, focaccia.

Cea mai bună făină pentru cozonac

Cea mai bună făină pentru cozonac este 000. În plus, cresterea unui blat pufos si bine crescut depinde, în general, și de modul în care a fost păstrată făina cu care acesta a fost făcut. Făina trebuie să fie cat mai uscată pentru un rezultat bun.

Dacă păstrati făina în frigider, ea trebuie să fie închisă ermetic, astfel încât să nu absoarbă mirosurile din frigider. Dar dacă alegeti să o păstrati în dulap sau debara, atunci este preferabil să o tineti închisă intr-un recipient de sticlă sau o pungă de hartie, pentru a nu se face cocoloase din cauza umezelii.

Iată şi o reţetă de cozonac care se desface fâşii, cu făină 000, pentru masa de Crăciun:

Ingrediente pentru aluatul cozonacului de Crăciun

  • 1 kg de făină;
  • 50 g drojdie;
  • 200 g zahăr;
  • 5 gălbenuşuri;
  • 500 ml lapte;
  • 200 g unt;
  • coaja de la o lămâie;
  • coaja de la o portocală;
  • 1 esenţă de vanilie.

Ingrediente pentru umplutura cozonacului

  • 4 albuşuri;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 3 linguri de cacao;
  • 1 esenţă de rom;
  • 250 g miez de nucă;
  • 100 g stafide;
  • 250 g rahat.

Cozonac de casă, mod de preparare:

Se dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi se amestecă cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut.

Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Atenție, laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.

Se topește untul şi se lasă puţin la răcit. În timp ce frământați, turnați untul topit pe fundul vasului. Se frământă energic, până se incorporează tot untul. Acoperiți cu un prosop şi lăsați la crescut, scrie Kanal D.

Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul. Adăugați cacao, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începeți să îl modelați. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat.

Puneți jumătate din umplutură pe toata suprafaţa și presărați jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.

Se rulează şi se aşază în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut aproximativ 30 de minute.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic, şi îl lăsați o oră. După jumătate de oră, îi întoarceți în cuptor. Îl încerci cu o scobitoare, pentru a vedea dacă este copt . Dacă scobitoarea iese curată… înseamnă că este copt.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Ce este un pager. Mii de dispozitive au explodat simultan în Liban: cel puţin 9...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
“Mica recalculare” aduce bani în plus la pensii. Ce presupune și când va avea loc
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Atacul unei drone ucrainene a declanşat o explozie de mărimea unui cutremur în regiunea Tver,...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Codul Rutier 2024. Amendă dacă nu ai asta în mașină. Obligatoriu pentru toți șoferii
Băsescu, peste Ceaușescu în 1989. Cum a reușit fostul președinte performanța
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Podul istoric al României, testat cu preţul vieţii de creatorul său