GÂNDUL LIVE. Sociologul Vladimir Ionaș despre acordul BOR-MAI: „PNL a jucat cinic de această dată” / „BOR a câștigat detașat, mai ales datorită mesajului de aseară al ministrului de Interne, care a încheiat și a rămas în mesajul colectiv cu mesajul de mulțumire către Patriarhul Daniel” 

Publicat: 16/04/2020, 14:17
Actualizat: 16/04/2020, 19:36

Vladimir Ionas, sociolog, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre miza rezultată în urmă mesajului transmis inițial de Guvern cu privire la acordul dintre BOR și MAI și modificarea ulterioară a acestuia. Sociologul califică acțiunile PNL drept ”cinice”. Referitor la declarația Arhiepiscopului de Tomis, potrivit căreia ”crestinii sunt neglijați”, sociologul spune că ”probabil se referă la alți creștini, româno-catolici, greco-catolicii”. De asemenea, spune că BOR a câștigat detașat din această ecuație, mai ales datorită mesajului de aseară al ministrului de Interne, ”care a încheiat și a rămas în mesajul colectiv cu mesajul de mulțumire către Patriarhul Daniel”.

Sociologul spune că mesajul PNL a fost îndreptat electoratului care își dorea acest lucru și este posibil că președintele să nu fi știut de acordul inițial. Vladimir Ionas califică acțiunile PNL drept ”cinice”

„Mesajul  este îndreptat către acea parte a oamenilor care își doreau foarte mult. Există o parte numeroasă din electoratul din România care își dorește foarte mult să participe la slujba de Paște. După mesajul inițial al ministrului de Interne și după confirmarea venită din partea prim-ministrului, pentru că aici este marea surpriză, din punctul meu de vedere, pentru că au susținut acest acord în formă inițială, e greu de crezut că președintele nu a știut.

Este posibil că președintele să nu fi știut, pentru că PNL a jucat cinic de această dată, a înțeles că trebuie să joace astfel, pentru că președintele mai mult decât favorabilitatea în rândul unei bune părți a electoratului, nu are altceva ce pierde, pentru că nu mai poate candida, în timp ce PNL poate pierde voturi. Atunci, au considerat că mesajele lor trebuie să fie în favoarea acelor părți a electoratului care își dorea acest lucru, vă aduc aminte de poziționarea PNL cu privire la referendumul pentru familie. PNL a supărat o parte a electoratului propriu, pentru că acei conservatori votează mai degrabă cu PNL decât cu alte formațiuni politice.”

Referitor la declarația Arhiepiscopului de Tomis, potrivit căreia ”crestinii sunt neglijați”, sociologul spune că ”probabil se referă la alți creștini, româno-catolici, greco-catolicii”. Vladimir Ionaș critică Guvernul pentru lipsa unui mesaj dat româno-catolicilor și greco-catolicilor, spunând că ”toată clasa politică era mândră de cei șapte episcopi greco-catolici care au fost beatificati de Papa Francisc la venirea Sa în  România”.

„În România mai există și alți creștini, româno-catolici, greco-catolicii, poate la ei se referă, când a spus că se simt neglijați. Din partea Guvernului nu am auzit niciun mesaj legat de Paștele care tocmai a trecut, despre modul în care s-a sărbătorit Paștele. În această săptămâna greco-catolicii sărbătoresc Paștele, nu am auzit  niciun mesaj adresat lor. Sunt un un număr important, mai ales în Ardeal și în Moldova. Îmi aduc aminte cum toată clasa politică era mândră de cei șapte episcopi greco-catolici care au fost beatificati de Papa Francisc la venirea Să în  România. Au uitat acest lucru. L-am auzit pe prim-ministrul spunând că româno-catolicii nu au cerut  și că nu contează. Evident că nu contează, pentru partidele politice contează doar numerele mari.  Domnul prim-ministru ar fi trebuit să înțeleagă că nici partidul din care face parte nu a obținut majoritate covârșitoare a voturilor”.

Vladimir Ionaș spune că BOR a câștigat detașat

„Probabil i-au explicat președintelui ce vor să facă, însă sărind niște puncte și l-au indus în eroare. Referitor la câștigul real, BOR a câștigat detașat, mai ales datorită mesajului de aseară al ministrului de Interne, care a încheiat și a rămas în mesajul colectiv cu mesajul de mulțumire către Patriarhul Daniel. ”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?