Grigore Cartianu, reacție scandaloasă după ce o femeie a fost bătută de iubit: „Din cauza unor asemenea gonflate nu au timp cei de la 112 de cazuri disperate precum cel al Alexandrei”. Postarea a fost ulterior ștearsă

Grigore Cartianu, reacție scandaloasă după ce o femeie a fost bătută de iubit: Din cauza unor asemenea gonflate nu au timp cei de la 112 de cazuri disperate precum cel al Alexandrei. Postarea a fost ulterior ștearsă
Publicat: 10/02/2020, 21:57
Actualizat: 10/02/2020, 22:00

Bătaia încasată duminică noapte de către fosta asistentă tv Daniela Crudu de la iubitul ei croat a stârnit un val de reacții în spațiul public. Pe de o parte, un val de simpatie pentru vedeta tv care a fost nevoită să cheme poliția și a ajuns la Spitalul Universitar din cauza loviturilor, pe de altă parte, un val de comentarii misogine, duse în zona suburbanului.

Aici se înscrie și comentariul jurnalistului Grigore Cartianu, cel care, potrivit unei capturi de pe Facebook, a emis următorul enunț: „Cică l-a spart pe croat la card… și a ajuns cu botoxul umflat. Din cauza unor asemenea gonflate nu au timp cei de la 112 de cazuri disperate precum cel al Alexandrei”. Comentariul era însoțit de un link către un articol apărut pe publicația lui Cartianu: „Pațachine care blochează 112. «Cruduța» a sunat să reclame că «iubi» al ei, croatul bănos, i-a spart botoxul. Tocmai când trăia și ea «o frumoasă poveste de dragoste»…”

Postare și articol șterse

Ulterior, Cartianu a decis să retragă articolul de pe site și a șters postarea care-l însoțea pe Facebook, mimând o serie de precizări pe această temă.

„Eram indecis între a opera modificări pe textul colaboratoarei noastre sau a-l retrage complet de pe site. Câteva mesaje exprimate în spațiul public de compatrioți de mare calitate, al căror discernământ a fost confirmat și reconfirmat în situații critice ale societății (inclusiv în mișcările civico-politice ale ultimilor 2, 3, 10 sau 30 de ani), m-au convins să apelez la cea de-a doua variantă”

Ca fondator și editor-șef al platformei Ziaristii.com, am retras articolul inițial și am hotărât să-l public pe acesta”, scrie Cartianu.

Oana Băluță: Premiul mare al publicului pentru Sexism în presă merge la Grigore Cartianu

Postarea scandaloasă a lui Cartianu a fost criticată dur de activista pentru drepturile femeii, Oana Băluță, într-o postare pe Facebook.

„Când mă gândesc la felul în care unii jurnaliști scriu despre femei și, mai ales, despre violența asupra femeilor, îmi vine minte ”Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde”. Doar că povestirea lui Robert Louis Stevenson are un personaj fictiv, pe când presa este reală. Iar femeile care intră în malaxorul ”marilor jurnaliști” sunt și ele reale.

Eu aș vrea să le mulțumesc domnilor Grigore Cartianu, Mircea Marian și Liviu Avram fiindcă ne-au arătat sexismul unor jurnaliști, formatori de opinie. Și-au dezvăluit în spațiul public credințe și percepții misogine despre femei, au folosit un vocabular care lezează demnitatea umană și jignește.

Eu cred însă că premiul mare al publicului pentru Sexism în presă merge la Grigore Cartianu. Mai greu îl poți întrece pe Grigore Cartianu. Trebuie să meriți să suni la 112. Nu este suficient că exiști, că ești om, adică femeie și te snopește ipochimenul în bătaie. Cum să suni și să ții linia ocupată? Mai ales că e vina ta că l-ai ales. O femeie cuminte ar fi ales cu minte. Doamne Dumnezeule ce este în mintea sa.

Eu îndrept mulțumiri către domniile lor și fiindcă le-au oferit oamenilor motive să reacționeze. Reacțiile au venit de la cititori, colegii lor de breaslă, persoane și organizații care fac activism pentru drepturile femeilor și muncesc de ani de zile pentru a schimba politicile publice în domeniul prevenirii și al combaterii violenței. Normal că am văzut și partea aceea urâtă din comentariile oamenilor care legitimează violența, o banalizează, o justifică. Aceștia suntem. Și așa suntem”, a scris Oana Băluță, pe Facebook.

Peste 60 de femei sunt agresate în România în fiecare zi

Daniela Crudu este doar una dintre numeroasele femei care sunt supuse în fiecare zi violenței domestice/conjugale. Statisticile publicate de ong-uri și autorități dau fiori. Una din patru românce a fost victima unei agresiuni fizice sau sexuale. De foarte multe ori acestea aleg să nu depună plângeri la poliție, continuă să locuiască cu agresorii lor și redevin victime ale acestora. 11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice au avut loc în primele 6 luni ale anului 2019, din care 8.396 de infracțiuni comise de soți și 3.500 comise de concubini; 28% din ordinele de protecție emise în 2018 au fost încălcate; 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei, relatează Centrul FIlia.

foto: Grigore Cartianu/Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu