HOTĂRÂRE. CNCD a adoptat trei decizii prin care a sancționat discriminarea pe criterii etnice a unor elevi de etnie romă

HOTĂRÂRE. CNCD a adoptat trei decizii prin care a sancționat discriminarea pe criterii etnice a unor elevi de etnie romă
Publicat: 17/06/2020, 13:18
Actualizat: 18/06/2020, 16:27

Colegiul director al CNCD a adoptat  în ședința din data de 17 iunie 2020 trei decizii prin care a sancționat discriminare pe criterii etnice, realizate de autoritățile locale, respectiv de primarul din Petrăchioaia și șoferul microbuzului școlar după ce o elevă romă a fost dată jos din vehicul și i s-a interzis să-l folosească timp de o lună;  în sistemul educațional s-a efectuat segregarea elevilor de etnie romă de directorul școlii la nivelul claselor a V-a în școala din Dăgâța, județul Iași; un consilier local din municipiul Călărași a făcut afirmațiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat.

Primarul din comuna Petrăchioaia și-a apărat angajatul în actul discriminării, ba mai mult a aplicat același tratament

Primarul din Petrăchioaia și șoferul microbuzului școlar au fost amendați de Consiliul Național pentru Combaterea discriminării după ce o elevă romă a fost dată jos din vehicul și i s-a interzis să-l folosească timp de o lună.

​Colegiul director al CNCD a decis în unanimitate că decizia șoferului de a da jos o elevă de etnie romă din microbuzul școlar, respectiv decizia primarului din comuna Petrăchioaia de a interzice elevei să mai utilizeze microbuzul școlar timp de 30 zile, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

Anul trecut în octombrie, primarul din comuna Petrăchioaia, județul Ilfov, a fost acuzat că i-a interzis unei eleve de 13 ani să urce în microbuzul școlar, după ce copila ar fi trântit ușa vehiculului, iar șoferul i s-ar fi adresat acesteia spunându-i „cioară” și „țigancă jegoasă”.

Profesoara Cristina Tunegaru, de la o școală din Petrăchioaia, județul Ilfov, a povestit, pe Facebook, întregul incident, fiind de părere că, în loc să aplaneze conflictul, primarul comunei i-a interzis fetiței accesul în microbuzul școlar.

„O fetiță din clasa mea nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar (…). I-a interzis primarul. Atenție, o fetiță de 13 ani, din clasa a VII-a, vine la școală singură când toți ceilalți copii urcă în microbuze. Situația e cel puțin revoltătoare. Joi (săptămâna trecută – n.r.), la urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca , și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz. Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici. Pentru că nu acceptă când un părinte își apără drepturile”, a scris profesoara.ă>

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 17 iunie 2020, a adoptat următoarea hotărâre:

Decizia șoferului de a da jos o elevă de etnie romă din microbuzul școlar, respectiv decizia primarului din comuna Petrăchioaia de a interzice elevei să mai utilizeze microbuzul școlar timp de 30 zile, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1), art 10 litera g și h, art. 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Primarul a fost amendat cu 3.000 de lei, iar șoferul cu 1.000 de lei.

CNCD a amendat Inspectoratul Şcolar Iaşi şi directorul şcolii din Dăgâţa pentru segregarea elevilor de clasa a V-a

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, în şedinţa de miercuri, amendarea cu 4.000 de lei a Inspectoratului Şcolar Iaşi şi cu 2.000 de lei a directorului şcolii din Dăgâţa, judeţul Iaşi, pentru segregarea elevilor de clasa a V-a.

”Segregarea elevilor de etnie romă la nivelul claselor a V-a în şcoala din Dăgâţa, judeţul Iaşi, reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate. Faţă de directorul şcolii s-a constatat incidenţa art. 2 alin. (1), art 11 alin (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, iar faţă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi s-a constatat incidenţa art. 2 alin. (4), art 11 alin (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, a transmis, miercuri, CNCD.

Sursa citată a precizat că s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 2.000 lei directorului şcolii şi 4.000 lei Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

”Colegiul director recomandă elaborarea unui plan de desegregare şcolară în judeţul Iaşi”, a mai transmis instituţia, hotărâre fiind adoptată cu unanimitate de voturi.

Asociaţiile pentru protecţia romilor au sesizat, în repetate rânduri, cazuri de segregare la unităţi şcolare din judeţul Iaşi.

Segregarea copiilor romi este larg răspândită în școlile din Europa, unde prejudecățile împotriva minorității etnice sunt perseverente. Cercetările Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale din 2014 au constatat că segregarea elevilor romir în învățământul mainstream a fost afectată între 33 și 58%  în  Republica Cehă, Ungaria, Slovacia și Grecia. Cu toate acestea, hotărârile judecătorești naționale maghiare, încă din 1997, au constatat că segregarea educațională era inegală.

Accesul la educație este vital pentru integrarea și mobilitatea socială a copiilor romi. Conform ONU, aproximativ 1% dintre romi intră în învățământul superior în Europa.

CNCD a amendat consilier local din municipiul Călăraşi din cauza unor afirmații adresate unei persoane de etnie romă în mod repetat

Tot miercuri, CNCD a apreciat că „afirmaţiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat de un consilier local din municipiul Călăraşi reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate”. În acest sens, a fost aplicată amenda contravenţională de 2.000 de lei.

”Afirmațiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat de un consilier local din municipiul Călărași reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice