Klaus Iohannis critică Guvernul. Despre prefectul Capitalei: ”Nu cred că părinții au fost încântați să afle duminică seară că până marți trebuie să caute o soluție” . Ce spune președintele despre sprijinul medicilor din alte țări în România?

Klaus Iohannis critică Guvernul. Despre prefectul Capitalei: ”Nu cred că părinții au fost încântați să afle duminică seară că până marți trebuie să caute o soluție” . Ce spune președintele despre sprijinul medicilor din alte țări în România?
Publicat: 19/10/2020, 18:52
Actualizat: 19/10/2020, 18:59

Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă astăzi, în urmă căruia a răspuns la intrebările adresate de jurnaliști. Întrebarea zilei a fost referitoare la declarațiile prefectului Capitalei și la o posibilă demitere, anumite surse oferind informația că va fi înlocuit cu Traian Berbeceanu.

Întrebări:

Protv: Și dvs și premierul ați vorbit de acțiuni suplimentare. Ar trebui ca și în București, ca în alte țări UE, ar trebui măsuri precum închiderea pe anumite perioade a restaurantelor sau ca românii să stea în casă anumite perioade de timp?

Klaus Iohannis: Situația în care s-a ajuns impune măsuri suplimentare. Elevii nu vor mai merge la școală, restaurantele și barurile vor fi închise, purtatul măștii în toate locurile publice va deveni obligatoriu. Evident, că dacă nu se oprește pandemia, experții vor veni cu recomandări suplimentare.

B1Tv:  Din cauza că a crescut foarte mult numărul cazurilor, ce sa va întâmpla cu alegerile? Mai ales că președintele PSD spunea că atributul organizării revine guvernului și președintelui și că își dorește o invitație la Cotroceni pentru stabilirea exactă a datei alegerilor?

Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare au fost stabilite și vor avea loc pe 6 decemrbie. În ceea ce privește gestionare pandemiei, Parlamentul a aprobat Legea 55 care prevede intregul catalog cu măsuri, iar Guvernul și autoritățile locale vor gestiona întregul proces.

TVR: Ce înseamnă că prefectul a avut o atitudine inaceptabila? Ar trebui să demisioneze?

Klaus Iohannis: Lucrurile nu pot continua așa. Oamenii au dreptul să fie preveniți și informați în timp util. Nu cred că familiile care au copii la școlile din București au fost încântați să afle duminică seară că până marți trebuie să caute o soluție, pentru că se va ține școală doar on-line . Astfel de lucuri trebuie prevenite.

De asemenea, președintele a ținut să menționeze că ” nu a existat un plan coerent la nivelul Capitalei” , iar ”atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile” .

E de neînțeles că, în ciuda creșterii zilnice a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.

Atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.

A3: Vorbeați de respect și învățământ. Mai suportați haosul din învățământ?

Klaus Iohannis: Întreaga societate a fost aruncată în haos de această pandemie. S-au luat măsuri bune, dar și erori. Nu totul este haotic. În majoritatea școlilor lucrurile sunt ordonate, bine planificate, dar există excepții și trebuie corectate.

Radio România: Există un deficit de cadre medicale. Este posibil că medici din alte țări să vină în sprijinul medicilor români pentru a lupta împotriva pandemiei?

Klaus Iohannis; Medicii români au făcut față  foarte bine și le mulțumesc cu această ocazie. Avem o promoție de medici tineri care sunt interesați și vom avea un număr de medici

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Am participat azi la Summitul Inițiativei celor 3 Mări, organizat de Estonia în format videoconferință. Obiectivul principal al României sunt proiectele strategice de interconectare, primul proiect fiind poriectul BRUA – faza 1 și trecerea la faza 2.

În transporturi, am subliniat importanța deosebită a căii ferate care leagă porturile Gdansk și Constanța, precum și a traseului rutier Via Carpathia. Pe lângă resursele financiare din fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, trebuie și fonduri guvernamentale și fondurile anunțate de SUA.

Am avut un summit bun.

Din nefericire, așa ca peste tot în Europa, ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de infectări cu noul coronavirus.

Capitala a depășit indicele alarmant de trei la mie, intrând în scenariul roșu.

Odată depășit pragul e evidentă necesitatea unor măsuri restrictive.

Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea locală de a le implementa.

E de neînțeles că, în ciuda creșterii zilnice a cazurilor, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.

Atitudinea prefectului și modul în care a comunicat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.

Cetățenii trebuie să fie partenerii autorităților.

Sunt necesare informarea din timp și predictibilitate atunci când e afectată viața cetățenilor.

Trebuie să acționăm decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical.

În primăvara acestui an, prin eforturi mari și sacrificii am reușit să reducem masiv curba infectărilor. Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună.

Conferință de presă Klaus Iohannis

Posted by Gandul on Monday, October 19, 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”