Liderii UE au convenit asupra bugetului european de 1,82 trilioane de euro și asupra Fondului de recuperare al UE/ Marea Britanie a lăsat în urmă un deficit bugetar de 10 miliarde de euro pe an/ Triumf pentru Germania și Franța

Liderii UE au convenit asupra bugetului european de 1,82 trilioane de euro și asupra Fondului de recuperare al UE/ Marea Britanie a lăsat în urmă un deficit bugetar de 10 miliarde de euro pe an/ Triumf pentru Germania și Franța
Liderii au convenit asupra bugetului european de 1,82 trilioane de euro și asupra Fondului de recuperare al UE/ Marea Britanie a lăsat în urmă un deficit bugetar de 10 miliarde de euro pe an/ Triumf pentru Germania și Franța. FOTO: Politico Europe
Publicat: 21/07/2020, 11:39
Actualizat: 21/07/2020, 12:08

Pentru a se confrunta cu cea mai mare recesiune din istoria sa, UE a ajuns la un consens asupra unui fond de coronavirus de 750 de miliarde de euro, care va fi trimis ca împrumuturi și subvenții către țările cele mai afectate de virus. Acest lucru este în topul bugetului UE de șapte ani de 1 trilion de euro. La început subvențiile au fost de 500 de miliarde de euro, dar cifra a fost redusă la 390 de miliarde de euro.

Liderii UE au convenit marți devreme cu privire la un plan inovator de a împrumuta împreună 750 de miliarde de euro pentru a răspunde pandemiei coronavirusului, care a ucis 135.000 de oameni în blocul comunitar.

„Niciodată UE nu a investit în viitor astfel”, a spus premierul belgian Sophie Wilmes.

Fondul de recuperare al UE- compus din 750 de miliarde de euro

Fondul de recuperare al UE, care va fi compus din 390 miliarde de euro în subvenții și 360 de miliarde de euro în împrumuturi, va fi atașat unui nou buget de șapte ani de 1.074 trilioane de euro, cadrul financiar multianual (CFM), pe care șefii de stat și de guvern a ajuns, de asemenea, la un acord unanim – aducerea pachetului financiar total la 1,82 trilioane de euro.

Discuțiile au început vineri între liderii grupului cu 27 de națiuni, cu o decalare apărută între acele națiuni cel mai puternic lovite și cele care intenționează un pachet de măsuri mai „restrictive”, titrează Politico Europe.

Diviziunea dintre un grup de cinci țări mai bogate din nord, Danemarca, Suedia, Țările de Jos și Austria s-au împins din nou pe un pachet inițial de subvenții în valoare de 500 miliarde EUR (450 miliarde de lire sterline), împreună cu controale de cheltuieli mai stricte, ceea ce l-ar fi provocat Emmanuel Macron, președintele francez, să-și bată se mânieze.

Țările afectate, cum ar fi Spania și Italia, cereau o tranzacție mai flexibilă care să îi ajute să facă față după pandemia coronavirusului.

Primul ministru spaniol Pedro Sanchez a salutat „un plan Marshall pentru Europa”, care va vedea 140 de miliarde de euro trimise în Spania în următorii șase ani.

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că Italia este „mulțumită” de rezultatele planului, care ar vedea 28% din fondurile totale, sau 209 miliarde de euro direcționate către Italia. Această cifră include 81 miliarde EUR sub formă de subvenții și 127 miliarde EUR împrumuturi.

„Suntem mulțumiți de aprobarea unui plan ambițios de relansare, care ne va permite să confruntăm criza cu putere și eficiență”, a spus Conte.

Grecia va primi, de asemenea, 72 de miliarde de euro în cadrul planului, într-o acțiune pe care premierul Kyriakos Mitsotakis a calificat-o un „succes național”.

Primul ministru olandez Mark Rutte a numit acordul final „un pachet bun care protejează interesele olandeze și care va face Europa mai puternică și mai rezistentă”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a sărbătorit pachetul ca un succes pentru toate cele 27 de țări membre și „acordul potrivit pentru Europa chiar acum”.

Liderii Uniunii Europene în cadrul unei mese rotunde la un summit UE la Bruxelles, 17 iulie 2020.

Acord încheiat în cel mai lung summit din istoria UE

Acordul a fost încheiat la ora 5:30 a.m., atingând un summit care a trecut într-a cincea zi și a devenit unul dintre cele mai lungi din istoria UE.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat acordul cu un tweet cu un singur cuvânt: „Deal!” el a scris.

Michel a condus negocierile și a ridicat în cele din urmă o serie de dezacorduri aprige, în special asupra porțiunii de finanțare din fondul de recuperare, care a adus discuțiile la marginea prăbușirii duminică seara.

„Bună dimineața tuturor”, a spus Michel la o conferință de presă care a început chiar înainte de ora 6 a.m. „Am făcut-o! Europa este puternică. Europa este unită!”

„Am demonstrat că magia proiectului european funcționează pentru că atunci când credem că este imposibil, există o primăvară în pasul nostru, datorită respectului și cooperării”, a adăugat el.

Cheltuielile privind sănătatea, reduse, potrivit președintelui Comisiei Europene

Vorbind în cadrul conferinței de presă alături de Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este „regretabil” faptul că unele zone de cheltuieli – precum sănătatea – au fost reduse în acordul final între lideri.

Dar ea a adăugat că, deși UE este adesea acuzată că a făcut „prea puțin, prea târziu”, această taxă nu poate fi de data aceasta. „Am negociat patru zile și nopți lungi, mai mult de 90 de ore, dar a meritat”, a spus ea.

Summit-ul a fost prima adunare personală a șefilor de stat și de guvern, deoarece măsurile de blocare au fost impuse în martie și a avut loc sub precauții extraordinare de sănătate. Liderii purtau adesea măști de față, se întâlneau într-o cameră mult mai mare decât în ​​mod normal pentru a asigura distanțarea socială și erau obligați să reducă dimensiunea delegațiilor lor la doar șase oficiali din obișnuință 19.

Printre cei mai importanți contribuabili la bugetul UE, una dintre cauzele declanșării Brexit, Marea Britanie a lăsat în urmă un deficit de 10 miliarde de euro pe an

MFF a fost deosebit de dificil de reunit de această dată din cauza Brexit. Capitalele naționale și instituțiile UE au trebuit să conecteze o gaură de aproximativ 10 miliarde de euro pe an sau mai mult, care a fost lăsată de plecarea din blocul U.K., care a fost un mare contribuabil la buget.

Michel a condus negocierile și a ridicat în cele din urmă o serie de dezacorduri aprige, în special asupra porțiunii de finanțare din fondul de recuperare, care a adus discuțiile la marginea prăbușirii duminică seara.

Având în vedere că pandemia coronavirusă încă face ravagii la nivel mondial și o reapariție a cazurilor în unele țări ale UE, unii lideri s-au temut că eșecul de a ajunge la un acord ar provoca piețele bursiere și ar putea agrava criza economică. Mulți experți spun că șocul complet din cauza pandemiei încă a fost resimțit din cauza programelor guvernamentale de urgență pentru prevenirea pierderilor de locuri de muncă, care ar putea curând să expire. Comisia Europeană a prognozat la începutul acestei luni că economia UE va scădea cu 8,3 la sută în acest an.

La final, liderii și-au susținut discuțiile, iar von der Leyen, care a condus eforturile la elaborarea planului imens de recuperare a bugetului și recuperare, va avea un plan financiar începând cu 1 ianuarie, adaptat pentru a aborda criza și a aborda prioritățile sale politice, și anume Acord ecologic european pentru combaterea schimbărilor climatice și o serie de inițiative care vizează transformarea digitală.

Franța și Germania au propus un program de datorii pentru subvenții de 500 de miliarde de euro, pe care Comisia Europeană l-a adoptat și a adăugat un program de împrumut de 250 de miliarde de euro. În timp ce țările UE au împrumutat în comun pe piețele financiare la scară mică în trecut, inclusiv ca răspuns la criza datoriilor din zona euro din 2010, noul plan marchează un salt potențial uriaș în integrarea fiscală.

Triumf pentru Germania și Franța

Aprobarea planului a marcat un triumf pentru Germania și Franța și o victorie personală pentru cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron, care au forțat o relație de lucru strânsă în timpul crizei.

Macron a salutat pachetul final drept „o schimbare istorică a Europei noastre și a zonei euro.”

„Vreau ca toată lumea să măsoare distanța parcursă în două luni”, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă comune cu Merkel.

Liderul german a declarat reporterilor că este „foarte fericită” cu acordul și s-a simțit „ușurat”.

„Nu a fost ușor că am avut nevoie de atâtea zile. De asemenea, s-a arătat că venim din direcții diferite. Dar ceea ce contează pentru mine este că am ajuns să o reunim și că suntem cu toții convinși de ceea ce am decis să facem”, A adăugat Merkel.

Liderii UE au negociat mai mult de 90 de ore. FOTO: Twitter

Susținătorii planului spun că este o demonstrație extrem de simbolică de solidaritate ca răspuns la șocul pandemic și economic însoțitor – oferind o măsură de răscumpărare pentru instituțiile UE și pentru capitalele naționale, după o reacție inițial întâmplătoare, în care guvernele au panicat unilateral frontierele închise și interzise exporturi de medicamente de urgență

Parlamentul European trebuie să își acorde în continuare acordul.

Între timp, statele membre vor trebui, de asemenea, să elaboreze planuri care să descrie modul în care vor investi noile fonduri. Aceste așa-numite planuri de reformă și recuperare vor trebui să fie aprobate de omologii lor europeni, cu majoritate calificată – și nu cu unanimitate, așa cum a fost insistat de Olanda la un moment dat.

Pe lângă fondul de recuperare, UE a declarat că următorul său buget, care va finanța inițiativele între 2021 și 2027, va totaliza 1.074 miliarde de euro. Cele două combinate aduc investiții viitoare la nivelul de 1.824 trilioane de euro.

Fondul de recuperare va fi disponibil din ianuarie 2021 și nu va exista până atunci o finanțare nouă. Acest lucru se datorează faptului că UE a luat alte măsuri de când s-a izbit criza pentru a oferi lichiditate statelor membre, dacă este nevoie.

Uniunea Europeană este adesea criticată pentru că nu are o politică fiscală comună

Uniunea Europeană este adesea criticată și este supusă unor crize de piață pentru că nu are o politică fiscală comună, așa cum se întâmplă în Statele Unite. Creșterea recentă a sentimentelor anti-UE în unele țări a stârnit îngrijorări cu privire la o potențială rupere a uniunii.

„UE și zona euro nu se îndreaptă către uniunea fiscală. Dar ei fac un pas semnificativ către o coordonare fiscală mai puternică atunci când contează. Acordul stabilește un precedent. UE emite datorii într-o criză. Așteptați ca un răspuns fiscal comun să joace și un rol mai mare în viitoarele crize ”, au spus analiștii Berenberg.

Națiunile UE au cunoscut 135.000 de decese cauzate de COVID-19, Italia, Franța și Spania fiind printre cele mai mari cifre de decese din lume.

Ordinele de blocare instituite de numeroase guverne pentru a stopa răspândirea virusului au afectat economia UE, economiștii prognozând o contracție de 8,3% în acest an.

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York