Mai mulți români, exploatați la o spălătorie din Marea Britanie, cer dreptate. Pielea muncitorilor, arsă de substanţe toxice

Mai mulți români, exploatați la o spălătorie din Marea Britanie, cer dreptate. Pielea muncitorilor, arsă de substanţe toxice
Publicat: 01/08/2021, 12:07
Actualizat: 01/08/2021, 12:10

Mai  mulți muncitori români au fost exploatați  în Marea Britanie, la o spălătorie din Marea Britanie, în perioada 2016-2017.

Doi bărbați au fost închiși pentru conducerea unei operaţiuni de sclavie modernă la o spălătorie auto din Carlisle, unde erau mai mulţi angajaţi români exploataţi, potrivit BBC.

Pentru proprietarii de mașini de lux fabricate de persoane precum Mercedes, Audi și BMW, spălătoria Shiny din Carlisle, Cumbria, a reprezentat un mod rapid, ieftin și convenabil de a-și păstra bunurile lor prețioase curate. Pentru muncitorii români care au spălat mașinile cu mâna, slujba a fost iadul pe pământ.

Condițiile îngrozitoare de muncă și de viață ale imigranților vulnerabili care devin „sclavi” au fost evidențiate săptămâna trecută în instanță, care a expus exploatarea nemiloasă a românilor care au fost aduși în Marea Britanie în 2016 și 2017 pentru a lucra la Carlisle.

Defrim Paci, în vârstă de 42 de ani, din Nottinghamshire, și Sitar Ali, în vârstă de 33 de ani, din Carlisle, i-au adus pe muncitorii români în Marea Britanie și i-au făcut să lucreze ore lungi pentru o plată mică.

Instanţa Carlisle Crown Court a audiat patru bărbați obligați să lucreze în condiții „oribile” în care au suferit arsuri din cauza substanțelor chimice folosite.

Românii munceau chiar şi 11 ore pe zi, de la 8 dimineaţa la 7 seara, fără pauză, iar unii munceau chiar şi şapte zile din şapte. În plus, pentru că aveau de achitat costurile cu transportul până în Anglia şi cazarea, românii ajungeau să trăiască fiecare cu doar 20 de lire sterline pe săptămână.

Mulţi dintre români au suferit arsuri de la substanţele utilizate pentru curăţarea maşinilor pentru că nu erau echipaţi corespunzător.

Unele dintre victime, care nu pot fi identificate din motive legale, a vorbit despre pielea lor „arsă” de substanțe chimice de curățare „toxice” și că nu primeau îmbrăcăminte de protecție.

„Modul inuman în care Sitar și Defrim i-au tratat pe cei care au lucrat pentru ei va rămâne pentru totdeauna în mintea mea și m-a făcut să pierd încrederea în oameni”.

Un alt muncitor a precizat, pe parcursul procesului, că încasa doar 30 de lire sterline pentru o zi în care muncea 11 ore, în timp ce un alt român a lăsat de înţeles că albanezii făceau evaziune fiscală.  Întrebat dacă documentele erau adevărate, respectiv că ar fi muncit 152 de ore într-o lună şi ar fi încasat 7,2 lire sterline pe oră, românul ar fi afirmat că, de fapt, doar suma încasată este adevărată, în jur de 1.100 de lire sterline, numărul de ore muncite fiind mult mai mare. Ba chiar muncitorul respectiv a ţinut să precizeze că nu a avut asigurare de niciun fel cât a lucrat la spălătoria auto a albanezilor.

„Am fost tratat ca o bucată de gunoi de către cei care conduc locul și acest lucru mi-a provocat stres extrem acolo și anxietate pe termen lung după aceea”.

Un al treilea a descris calvarul drept „cea mai oribilă experiență prin care am trecut în toată viața mea”.

Traficanţii au fost condamnaţi la închisoare

În ciuda negărilor lor, Paci, din Windmill Close, Sutton-in-Ashfield, și Ali, din Adelaide Street, Carlisle, au fost fiecare condamnați pentru două infracțiuni de sclavie modernă.

Ali a fost, de asemenea, găsit vinovat de posesia unor bunuri ilicite, după ce în mașina sa au fost găsite 16.000 de lire sterline când poliția a început arestarea în timpul anchetei.

Paci a fost închis pentru 45 de luni și Ali pentru 39 de luni.

Paci, un tată în vârstă de 42 de ani, a condus o operaţiune pentru a exploata angajații de la spălătoria auto Shiny de pe drumul Warwick, pe o perioadă de 15 luni în 2016 și 2017.

Ali a gestionat totul, negându-le angajaţilor pauze adecvate și zile libere.

Judecătorul Nicholas Barker a spus în timpul sentinței că este necesar să se arate că o astfel de infracțiune „nu va fi tolerată de instanțe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Masacru într-un oraș italian. Un inginer și-a măcelărit familia și a lăsat bilete în care...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Amenzi colosale pentru românii care își remorchează mașinile. Cât te costă o astfel de greșeală?
UPDATE/FOTO/VIDEO - O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a...
Cine este amanta lui Călin Donca „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția”...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
Amenzi mai mari pentru șoferi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024
Unde și-a cunoscut Alex Ashraf presupusa amantă. Ce declarații neașteptate a făcut Oana Zăvoranu: „Să...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...