Mai mulți români, exploatați la o spălătorie din Marea Britanie, cer dreptate. Pielea muncitorilor, arsă de substanţe toxice

Mai mulți români, exploatați la o spălătorie din Marea Britanie, cer dreptate. Pielea muncitorilor, arsă de substanţe toxice
Publicat: 01/08/2021, 12:07
Actualizat: 01/08/2021, 12:10

Mai  mulți muncitori români au fost exploatați  în Marea Britanie, la o spălătorie din Marea Britanie, în perioada 2016-2017.

Doi bărbați au fost închiși pentru conducerea unei operaţiuni de sclavie modernă la o spălătorie auto din Carlisle, unde erau mai mulţi angajaţi români exploataţi, potrivit BBC.

Pentru proprietarii de mașini de lux fabricate de persoane precum Mercedes, Audi și BMW, spălătoria Shiny din Carlisle, Cumbria, a reprezentat un mod rapid, ieftin și convenabil de a-și păstra bunurile lor prețioase curate. Pentru muncitorii români care au spălat mașinile cu mâna, slujba a fost iadul pe pământ.

Condițiile îngrozitoare de muncă și de viață ale imigranților vulnerabili care devin „sclavi” au fost evidențiate săptămâna trecută în instanță, care a expus exploatarea nemiloasă a românilor care au fost aduși în Marea Britanie în 2016 și 2017 pentru a lucra la Carlisle.

Defrim Paci, în vârstă de 42 de ani, din Nottinghamshire, și Sitar Ali, în vârstă de 33 de ani, din Carlisle, i-au adus pe muncitorii români în Marea Britanie și i-au făcut să lucreze ore lungi pentru o plată mică.

Instanţa Carlisle Crown Court a audiat patru bărbați obligați să lucreze în condiții „oribile” în care au suferit arsuri din cauza substanțelor chimice folosite.

Românii munceau chiar şi 11 ore pe zi, de la 8 dimineaţa la 7 seara, fără pauză, iar unii munceau chiar şi şapte zile din şapte. În plus, pentru că aveau de achitat costurile cu transportul până în Anglia şi cazarea, românii ajungeau să trăiască fiecare cu doar 20 de lire sterline pe săptămână.

Mulţi dintre români au suferit arsuri de la substanţele utilizate pentru curăţarea maşinilor pentru că nu erau echipaţi corespunzător.

Unele dintre victime, care nu pot fi identificate din motive legale, a vorbit despre pielea lor „arsă” de substanțe chimice de curățare „toxice” și că nu primeau îmbrăcăminte de protecție.

„Modul inuman în care Sitar și Defrim i-au tratat pe cei care au lucrat pentru ei va rămâne pentru totdeauna în mintea mea și m-a făcut să pierd încrederea în oameni”.

Un alt muncitor a precizat, pe parcursul procesului, că încasa doar 30 de lire sterline pentru o zi în care muncea 11 ore, în timp ce un alt român a lăsat de înţeles că albanezii făceau evaziune fiscală.  Întrebat dacă documentele erau adevărate, respectiv că ar fi muncit 152 de ore într-o lună şi ar fi încasat 7,2 lire sterline pe oră, românul ar fi afirmat că, de fapt, doar suma încasată este adevărată, în jur de 1.100 de lire sterline, numărul de ore muncite fiind mult mai mare. Ba chiar muncitorul respectiv a ţinut să precizeze că nu a avut asigurare de niciun fel cât a lucrat la spălătoria auto a albanezilor.

„Am fost tratat ca o bucată de gunoi de către cei care conduc locul și acest lucru mi-a provocat stres extrem acolo și anxietate pe termen lung după aceea”.

Un al treilea a descris calvarul drept „cea mai oribilă experiență prin care am trecut în toată viața mea”.

Traficanţii au fost condamnaţi la închisoare

În ciuda negărilor lor, Paci, din Windmill Close, Sutton-in-Ashfield, și Ali, din Adelaide Street, Carlisle, au fost fiecare condamnați pentru două infracțiuni de sclavie modernă.

Ali a fost, de asemenea, găsit vinovat de posesia unor bunuri ilicite, după ce în mașina sa au fost găsite 16.000 de lire sterline când poliția a început arestarea în timpul anchetei.

Paci a fost închis pentru 45 de luni și Ali pentru 39 de luni.

Paci, un tată în vârstă de 42 de ani, a condus o operaţiune pentru a exploata angajații de la spălătoria auto Shiny de pe drumul Warwick, pe o perioadă de 15 luni în 2016 și 2017.

Ali a gestionat totul, negându-le angajaţilor pauze adecvate și zile libere.

Judecătorul Nicholas Barker a spus în timpul sentinței că este necesar să se arate că o astfel de infracțiune „nu va fi tolerată de instanțe”.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
O mare bătaie de joc. Ce trebuie să facă românii care vor ajutoare de încălzire,...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Ce pericol poate apărea la raft din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Atenție...
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA dimineții de la PFIZER! Șeful companiei, anunț ÎN MIEZ DE NOAPTE
5 GREȘELI majore pe care le-a făcut Ludovic ORBAN. De ce a pierdut președinția PNL
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...