Managerul spitalului Colentina, Remus Mihalcea: „Măsura închiderii piețelor este exagerată, câtă vreme supermarketurile rămân deschise”/ Ce soluții propune medicul pentru criza paturilor la ATI (EXCLUSIV)

Managerul spitalului Colentina, Remus Mihalcea: „Măsura închiderii piețelor este exagerată, câtă vreme supermarketurile rămân deschise”/ Ce soluții propune medicul pentru criza paturilor la ATI (EXCLUSIV)
Remus Mihalcea, managerul Spitalului Colentina
Publicat: 13/11/2020, 10:15

Închiderea piețelor este o măsură exagerată și insuficient justificată, în contextul în care supermarketurile rămân deschise, a declarat pentru GÂNDUL.RO managerul spitalului Colentina, Remus Mihalcea. Măsurile de siguranță sanitară luate de marile lanțuri alimentare, cum ar fi instalarea de termometre-stativ la intrare, respectarea distanțării sociale și masca obligatorie ar avea același efect și în piețele din spații închise, cu un efort financiar și logistic minim din partea autorităților, explică managerul de la Colentina.

Remus Mihalcea, care deschide lista PSD pentru Camera Deputaţilor în Argeş, a detaliat pentru GÂNDUL.RO principalele măsuri legislative pe care le-ar propune pentru a evita criza de locuri la ATI în cazul bolnavilor COVID, dar și pentru a asigura necesarul de specialiști în fiecare spital din țară.

Remus Mihalcea: Nu văd diferența între riscul răspândirii virusului în piețe și riscul în supermarketuri

„Eu nu consider că piețele ar fi un mediu mai propice de răspândire a virusului SRS-COV 2, cel puțin în raport cu supermarketurile. Ce aș fi făcut la nivel la nivel de piețe, m-aș fi asigurat că toată lumea respectă regulile impuse de autorități și anume purtarea măștilor, igiena mâinilor, distanțarea, eventual instalarea unui termometru stativ- profesional așa cum vedem la supermarketuri. Nu e necesară prezența unui angajat care să supravegheze, poate fi prevăzut cu o alarmă care să avertizeze imediat. În plus nu este o investiție uriașă, cu siguranță autoritățile locale ar fi putut face această investiție fără probleme. Se găseau soluții. Această măsură este destul de exagerată, câtă vreme supermarketurile rămân deschise. Tot mediu închis este, nu văd diferența între cele două situații”, a declarat Remus Mihalcea pentru GÂNDUL.RO

Miercuri, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat amendamentul PSD care cerea ca, pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile să rămână deschise. Proiectul va merge, pentru promulgare, pe masa președintelui Klaus Iohannis. 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a comentat marți seară, la Aleph News, decizia de a se închide piețele aflate în spațiu închis, în contextul pandemiei de Covid-19.

„Este o decizie care e într-o bună măsură justificată, pentru că e greu să gestionezi, să ajungi să impui niște măsuri punctuale, cu circuite și să le și urmărești. E o decizie dificilă. Ea este compensată de voința pe care o avem de a duce toată activitatea din interior în exterior”, a spus Nicușor Dan, invitat la emisiunea „Marius Tucă Show”.

Paturi ATI în toate spitalele din țară

Remus Mihalcea propune câteva soluții pentru problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate  în contextul în care România înregistrează record după record de îmbolnăviri, iar capacitatea secțiilor de terapie intensivă este la limită.

„Din experiența noastră, și vedem cu ce probleme ne confruntăm în momentul de față, o primă măsură ar fi ca toate spitalele din țară – absolut toate spitalele din țară, să aibă paturi dedicate atât internării pacienților cu stare ușoară spre medie, pentru COVID, cât și paturi pentru ATI. Obligatoriu. În funcție de numărul de paturi, un anumit procent. Acum se vehiculează niște cifre – ministrul Sănătății a estimat undeva la 10% dar nu este suficient. Eu aș aloca 30% din resursele fiecărui spital în momentul de față. Minim 30%”, ne-a declarat Remus Mihalcea.

Mihalcea a explicat că această măsură nu ar limita accesul bolnavilor cronic în spitale, pentru că aceștia necesită spitalizare de zi.

„Majoritatea bolnavilor cronici are nevoie de spitalizare de zi. Ei vin dimineața, li se recoltează sânge și în funcție de rezultate primesc sau nu tratament sau continuă cu investigațiile. Din punctul lor de vedere nu e mult un procent de 30%. Nu sunt afectați pacienții cronici care pot fi tratați și prin spitalizare de zi”, spune managerul de la Colentina.

România se confruntă cu o criză acută de specialiști în pneumologie, ATI, boli infecțioase și epidemiologie

O altă măsură pe care o propune Remus Mihalcea este comprimarea curriculei din ultimul an a rezidenților la Medicină, mai ales a celor pe specialitățile pneumologie, ATI, boli infecțioase, epidemiologie, pentru ca aceștia să poată intra în lupta antiCOVID.

„Aceste patru specialități se confructă cu o lipsă acută de personal. Nu atât în București cât în spitalele din teritoriu. Cert e că fiecare spital ar trebui să aibă, de acum încolo, cel puțin câte un medic epidemiolog. Iar la nivel de DSP ar trebui să existe o echipă formată de trei până la cinci medici epidemiologi în funcție de dimensiunea județului, populație etc”, mai spune Mihalcea.

Managerul spitalului Colentina adaugă că se pot lua și măsuri pentru readucerea în țară a medicilor specialiști.

„În primul rând aș vedea o colaborare cu autoritățile publice locale pentru a găsi soluții de cazare a medicilor. Și aici mă refer în funcție de statusul fiecăruia, la garsoniere sau apartamente de trei – patru camere. Acesta ar putea fi un demers. Salariile în acest moment sunt destul de atractive. Sunt salarii decente față de acum 4-5 ani. Inițial, Primăria Capitalei a alocat pentru tot personalul medical, mediu și auxiliar posibilitatea de cazare, este o măsură care ar putea fi extinsă”, mai spune Mihalcea.

Provocarea cea mai mare în gestionarea pandemiei este adoptatea unor măsuri echilibrate, care să asigure controlul evoluției situației epidemiologice fără să sugrume economia

„Echipa de specialiști a PSD este formată din oameni cu experiența cea mai solidă, din țară,  în domeniul bolilor infecțioase. Sunt oameni care au fost de la început în prima linie a luptei anti-COVID și au gestionat lupta aceasta. Am o încredere foarte mare în domnul profesor Streinu Cercel și în profesorul Alexandru Rafila că pot veni cu măsuri noi și fezabile în lupta împotriva acestui virus, cu siguranță. Miza cea mai mare și provocarea cea mai mare în gestionarea pandemiei este adoptatea unor măsuri echilibrate între obiectivul de securizare a sănătății populației și cel de menținere a activității sociale și economice și protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Nu trebuie sugrumată nici economia trebuie luate măsuri de protecție și modalități în care populația să respecte aceste măsuri”, mai spune managerul de la Colentina.

Alexandru Rafila: „Guvernul a luat măsuri anti-COVID fără consultarea specialiştilor”

Și reprezentantul OMS în România, Alexandru Rafila a criticat joi Guvernul, arătând că măsurile restrictive adoptate, cum ar fi închiderea şcolilor şi a pieţelor, nu au fost discutate cu specialiştii din comisiile tehnice înfiinţate pentru gestionarea crizei COVID-19.

Grupul de suport tehnic din cadrul CNSU nu a mai fost convocat de două luni, a mai precizat  epidemiologul Alexandru Rafila, candidat din partea PSD la Camera Deputaţilor.

„Ar trebui să existe o strategie mai clară şi o coordonare mai bună la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că am constatat că şi atunci când sunt 6.000 de cazuri pe zi, dar şi când sunt 10.000 noi testăm tot atâţia pacienţi. Asta îmi arată că nu reuşim să facem la fel de multe anchete epidemiologice, nu reuşim să le facem la timp, să testăm inclusiv contacţii apropiaţi ai persoanelor infectate, să putem să-i izolăm, să putem să-i monitorizăm, pentru că nu poţi să faci acelaşi număr de teste atunci când ai 5-6 mii de cazuri sau când ai 10.000 de cazuri. Efortul nu trebuie să fie doar în partea de dezvoltare a capacităţii terapeutice, ci şi dezvoltarea sistemului de sănătate publică care să facă anchetele epidemiologice şi să testeze un număr mai mare de pesoane”, a mai declarat Alexandru Rafila joi la Suceava.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu