Mii de oameni protestează în Polonia pentru drepturile de avort

Mii de oameni protestează în Polonia pentru drepturile de avort
Mii de oameni protestează în Polonia pentru drepturile de avort. Foto: Twitter
Publicat: 31/10/2020, 17:24

Mitingurile vin după ce o instanță a decis că o lege existentă care permite avortul fetușilor deteriorați a fost incompatibilă cu Constituția

Protestatarii din toată Polonia au sfidat restricțiile coronavirusului pentru a se pozitiona la Varșovia împotriva unei hotărâri judecătorești care interzice aproape toate avorturile.

„Suntem pregătiți să luptăm până la final”, a declarat vineri reporterilor Marta Lempart, cofondatoare a mișcării Strike a femeilor.

Securitatea a fost strânsă – atât cu poliția militară, cât și cu ofițerii obișnuiți la fața locului – în urma ciocnirilor dintre protestatari și activiștii de extremă dreaptă în nouă zile consecutive de proteste.

Peste 400.000 de oameni au participat miercuri la manifestări pașnice la nivel național, iar organizatorii au spus că speră că mulți oameni vor călători în capitală pentru protestul de vineri.

Orice adunare de peste cinci persoane este interzisă

Grupurile pentru drepturile femeilor care organizează marșurile se confruntă cu posibile urmăriri penale, întrucât orice adunare de peste cinci persoane este interzisă în prezent în conformitate cu normele coronavirusului.

S-au așteptat mitinguri mai mici și în alte zeci de orașe poloneze, inclusiv Cracovia și Wroclaw, precum și în Barcelona, ​​Viena și în alte părți.

Protestele în masă au început săptămâna trecută, când Curtea Constituțională a Poloniei a decis că o lege existentă care permite avortul fetușilor avariați este „incompatibilă” cu Constituția.

Protestatarii și-au concentrat furia asupra partidului ultracatolic de drept și justiție (PiS), ai cărui parlamentari au cerut instanței să se pronunțe asupra dispoziției.

Polonia, una dintre cele mai stricte legi privind avortul

Polonia, o țară catolică tradițională cu 38 de milioane de oameni, are deja una dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa.

Există mai puțin de 2.000 de avorturi legale în fiecare an, deși grupurile de femei estimează că aproximativ 200.000 de femei avortează ilegal sau în străinătate.

Odată publicată în jurnalul oficial, hotărârea Curții Constituționale ar interzice toate avorturile, cu excepția cazurilor de viol și incest sau când viața mamei este în pericol.

Proiectul de amendament al președintelui

Guvernul a apărat verdictul, spunând că va opri „avorturile eugenice”, dar grupurile pentru drepturile omului au spus că va forța femeile să efectueze sarcini neviabile.

Președintele Andrzej Duda a declarat că va propune un proiect de lege care să introducă posibilitatea de a întrerupe sarcina din cauza anomaliilor fetale, deși se limitează doar la defecte „letale”.

Duda, care este un aliat al naționaliștilor la guvernare, a spus că avortul se va limita la cele mai grave cazuri. PiS are majoritatea în Camera inferioară a Parlamentului și, prin urmare, are puterea de a o adopta.

Parlamentarul opoziției liberale Katarzyna Lubnauer a declarat că amendamentul este „inacceptabil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase