„Nu trebuia să moară”/ Cazul halucinant al Andreei, ucisă de COVID la 22 de ani după ce medicii au trimis-o acasă/ Medic infecționist: „Sunt sigur că nu i-au măsurat oxigenarea sau au măsluit rezultatul”

Publicat: 30/07/2020, 17:39
Actualizat: 30/07/2020, 17:52

Povestea Andreei Ciopleiaș, tânăra de 22 ani care a murit la câteva zile după ce și mama ei s-a stins de COVID, în contextul în care DSP a ignorat situația epidemiologică din familie, a stârnit un val uriaș de revoltă pe rețelele social-media. Ion Alexie, medic român infecționist în Las Vegas, spune că tânăra „nu trebuia să moară” și că, în opinia sa, medicii au omis un test simplu care ar fi arătat cât de gravă este situația Andreei și cât de urgentă este internarea, încă din momentul în care s-a prezentat la spital pentru testare. 

Medic infecționist: Nu trebuia să moară. Doctorii pot diagnostica imediat pacienții care pot muri în următoarele zile sau chiar ore

„Tînăra de la Pitești nu trebuia să moară. Sunt sigur că medicii au scris în fișa că din punct de vedere clinic arată bine, că avea dispnee minimă bla bla și nu i-au măsurat oxigenarea sau au măsluit rezultatul”, a declarat pentru GÂNDUL LIVE Ion Alexie, medic roman infecționist in Las Vegas.

Medicul infecționist a explicat că măsurarea oxigenului din sânge este vitală pentru evaluarea stării pacienților COVID care prezintă rezultate clinice bune  și că este un indicator important pentru stadiul de evoluție a bolii. În opinia sa, medicii care au consultat-o pe Andreea nu au luat în calcul în timp util acest indicator.

„Unii pacienți arată clinic foarte bine , dar sînt pe moarte din cauza COVID-ului. Doctorii vor diagnostica imediat pacienții care pot muri în următoarele zile sau chiar ore Cu un aparat de măsurare al oxigenrii sîngelui care costă în jur de 30-50 dolari l-am salvat pe prietenul meu care este acum în stare foarte bună”, a mai adăugat medicul intervievat de GÂNDUL LIVE.

După decesul mamei, nimeni din DSP nu a făcut o anchetă epidemiologică

Andreea a ajuns, pe 20 iulie, din proprie inițiativă la Spitalul de Urgență din Pitești, acuzând febră crescută, cu  o ambulanță care a luat-o de acasă, relatează libertatea.ro într-o anchetă privind circumstanțele în care a  murit tânăra. După decesul mamei, nimeni din DSP nu a făcut o anchetă epidemiologică, așa că fata a sunat la 112 când s-a simțit rău, cu febră crescută. Tânăra era epuizată fizic și emoțional, la doar două zile după ce mama sa a pierdut lupta cu COVID-19 și a decedat în același spital. I s-a făcut testull COVID în cort și a fost trimisă acasă.

După testare, tânăra a fost trimisă acasă până „iese rezultatul”

Cutremurător este faptul că fata a filmat, pentru tatăl său, și el bolnav, dar în viață, momentul în care a ajuns în cort pentru testare.

În înregistrări, fata povestește pentru cei din familia sa cum „inițial a vrut să mă bage în spital și nu a mai fost niciun loc”.

După testare, a fost trimisă acasă până „iese rezultatul”.

“A fost nevoie să cheme niște prieteni să o ducă 80 km până acasă. Cât a stat în cort, nimeni nu s-a interesat de starea ei, având permanent febră, și nu a primit niciun fel de asistență medicală. A ajuns acasă după ora 3.00 noaptea”, relatează unchiul, citat de libertatea.ro

O săptămână mai târziu, Andreea pierdea și ea lupta cu boala și urma să fie îngropată în același loc cu mama sa

După ce rezultatul la testul COVID  a ieșit, în mod previzibil, pozitiv, Andreea a fost plimbată câteva zile prin spitale dar inutil. Pierduse deja lupta cu boala, iar tratamentul a venit prea târziu.

Andreea Ioana Ciopleiaș, studenta din Rucăr, s-a stins luni, 27 iulie și a fost înhumată fără sicriu în cimitirul din satul natal. Pus într-un sac, trupul neînsuflețit al fetei de 22 de ani a fost adus la groapă cu izoleta, în același loc cu mama sa și la o diferență de câteva zile de la moartea mamei sale, scrie ziarulargesul.ro. 

„Doctorii trebuie să vadă importantă primordială a oxigenării sîngelui”: Un aparat simplu, la fel de ușor de procurat ca și termometrul îți poate salva viața: Oximetrul

Medicul Ion Alexie a mai precizat, pentru GÂNDUL LIVE, că pacienții pot fi salvați dacă gravitatea bolii este evaluată rapid. El a dat exemplul unui pacient al său care a venit la spital cu febră, însă avea rezultate bune la testele clinice. Medicul a explicat cum un aparat accesibil aproape oricui, la fel ca și termometrul  – oximetrul – poate fi un semnal de alarmă care îi avertizează pe medici să intervină urgent.

„Trebuie să puneți acest clip pe post. Doctorii să vadă importantă primordială a oxigenării sîngelui. Prietenul meu avea un nivel de oxigenare de 81%, în condițiile în care oxigenarea optimă este de peste 95%. El era în stare gravă, deși arăta și se simțea foarte bine. La tomografie a ieșit o pneumonie gravă, deși nu tușea încă,nu se sufoca. Ar fi bine ca toată lumea să își cumpere acest aparat – oximetru. ”

Confirmată cu noul coronavirus, Andreea s-a stins din viață în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Pitești, chiar în ziua când urma să celebreze absolvirea Academiei de Studii Economice București. Ea nu suferea de nicio boală cunoscută.  Și tatăl ei familiei a ieșit pozitiv la testul coronavirus, fiind încă internat la Spitalul Leordeni. Cazul a stârnit valuri de revoltă în rândul opiniei publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”