Omul de afaceri care a organizat zborul în care a murit fotbalistul Emiliano Sala a fost găsit vinovat

Omul de afaceri care a organizat zborul în care a murit fotbalistul Emiliano Sala a fost găsit vinovat
Publicat: 28/10/2021, 15:36
Actualizat: 28/10/2021, 15:37

Omul de afaceri care a organizat zborul în care a murit fotbalistul Emiliano Sala a fost găsit vinovat de punere în pericol a siguranței unei aeronave.

David Henderson, în vârstă de 67 de ani, a fost acuzat că nu a respectat regulile de siguranță, ceea ce a dus la moartea atât a lui Sala, în vârstă de 28 de ani, cât și a pilotului avionului David Ibbotson, când s-a prăbușit pe 21 ianuarie 2019 în Canalul Mânecii.

David Henderson, în vârstă de 67 de ani, a fost acuzat că nu a respectat regulile de siguranță

Zborul a părăsit Nantes și se îndrepta spre Țara Galilor, după ce fotbalistul argentinian a finalizat un contract de 15 milioane de lire sterline pentru a juca pentru Cardiff City, potrivit independent.co.uk.

Henderson a negat că a acționat într-o manieră nesăbuită sau neglijentă, care ar fi putut pune în pericol avionul în care călătoreau cei doi bărbați. Cu toate acestea, un juriu l-a găsit vinovat, printr-un verdict majoritar de 10 la doi.

Conform procurorului de caz, chiar acuzatul trebuia să piloteze aparatul care s-a prăbuşit în Canalul Mânecii pe 21 ianuarie 2019. Dar, fiind ocupat, el a aranjat ca David Ibbotson, un pilot de 59 de ani, să-i ia locul.

Avionul  nu era autorizat să transporte pasageri comerciali

Un proces la Cardiff Crown Court a transmis anterior că avionul Piper Malibu N264DB nu era autorizat să transporte pasageri comerciali.

Henderson a fost, de asemenea, acuzat că l-a angajat pe Ibbotson ca pilot, deși știa că nu deținea o licență de pilot comercial. Pe lângă aceasta, calificarea lui Ibbotson de a zbura cu avionul N264DB expirase și nu era calificat să zboare noaptea.

„Ibbotson nu avea licenţă de pilot comercial, iar calificarea sa pentru acest tip de avion expirase în noiembrie 2018 şi nu era competent pentru a zbura în condiţiile meteorologice pe care Henderson ştia că pot fi întâlnite”, a declart procurorul Martin Goudie.

Procurorul Martin Goudie QC a declarat anterior instanței că Henderson a încălcat numeroase reglementări în timp ce încerca să-l transporte pe Sala la Cardiff. Goudie a adăugat că omul de afaceri conducea o organizație „incompetentă, fără documente, care crează riscuri ”.

Trupul lui Sala a fost recuperat la o lună după accident

Trupul jucătorului, a cărui dispariţie a provocat o undă de şoc în lumea fotbalului, a fost găsit în carcasa avionului la peste două săptămâni de la dispariţie, la o adâncime de 67 m. În schimb, corpul pilotului de 59 de ani nu a mai fost găsit.

David Henderson își va afla sentința pe 12 noiembrie.

Tatăl fotbalistului Emiliano Sala a murit la 3 luni după accident

Tatăl fotbalistului Emiliano Sala, Horacio Sala, şi-a pierdut viaţa în urma unui infarct, la trei luni după accidentul în care şi-a pierdut fiul.

Horacio Sala (58 de ani) şi-a găsit sfârşitul acasă, în oraşul Progreso din Argentina, iar potrivit rudelor şi prietenilor, acesta nu a putut să treacă peste moartea fiului său.

Citește și: Sora fostului fotbalist Emiliano Sala a încercat să se sinucidă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase