(P) Suport refugiaţilor ucraineni pentru integrarea pe piaţa muncii din România

(P) Suport refugiaţilor ucraineni pentru integrarea pe piaţa muncii din România
Sursa foto: Pexels
Publicat: 24/10/2023, 12:59
Actualizat: 24/10/2023, 12:59

Prin structurile teritoriale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă gratuit cetățenilor ucraineni înregistrați în baza noastră de date, servicii de informare și consiliere profesională, mediere pe locuri de muncă vacante, formare profesională, evaluare și recunoașterea competențelor profesionale obținute în contexte non-formale sau informale, servicii de asistenţă EURES etc.

Cetățenii ucraineni care au ajuns în România din cauza conflictului armat, care nu solicită o formă de protecție, pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Informații utile pentru cetăţenii ucraineni, în limba română, ucraineană și engleză,  se gasesc în pliantul postat pe site-ul ANOFM https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/19895/pliant_servicii_refugiati_ucraineni.pdf Acesta este distribuit de către agenţiile din teritoriu către alţi actori implicaţi în plan local și pe rețelele de socializare. Pliantul conţine un cod QR cu datele de contact ale tuturor agențiilor județene, locale sau puncte de lucru și unul pentru locurile de muncă vacante.

Cetățenii ucraineni care ni s-au adresat au beneficiat de cursuri de limba romană, engleză și de calificare (246 de cursanți). Totodată, în cadrul Burselor de locuri de muncă organizate la nivel naţional s-au pus la dispoziție standuri pentru cetățenii ucraineni (4 burse). S-au organizat burse special dedicate cetăţenilor ucraineni de către agenţiile județene sau în colaborare cu alte organizaţii (5 burse).

Locurile de muncă vacante, din baza noastră de date sunt disponibile și cetățenilor ucraineni. Acestea se pot accesa pe site-ul ANOFM: https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=ANOFM&categ=3&subcateg=1

ANOFM colaborează cu UNHCR atât în cadrul centrului de la Romexpo, cât și pe plan local, în anumite județe, prin agențiile teritoriale. Din data de 15.07.2022 angajații AMOFM Bucureşti sunt prezenţi săptămânal în zilele de luni şi marţi la sediul pentru refugiaţi organizat la Romexpo, oferind informaţii cu privire la locurile de muncă vacante şi la celelalte servicii de care pot beneficia prin intermediul ANOFM.

Agențiile din județele care au puncte comune de trecere a frontierei cu Ucraina au trimis în mod constant reprezentanți la punctele de trecere a frontierei și la centrele de refugiați, pentru a informa și consilia cetățenii ucraineni.

Serviciile furnizate de ANOFM  şi locurile de muncă vacante sunt promovate pe Telegram, cea mai populară platformă social media utilizată de cetăţenii ucraineni si pe site-ul pentru cetățenii ucraineni DOPOMOHA.

De la începutul conflictului armat din Ucraina şi până la data de 23.10.2023 a.c., în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea ANOFM s-au înregistrat, pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii, 19691 cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 2238 au fost angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM. Tot în această perioadă, 538 de firme au declarat 5296 locuri de muncă vacante disponibile şi pentru cetăţeni ucraineni. Ca urmare a simplificării legislative, cetăţenii ucraineni se pot angaja în mod direct, astfel, în prezent sunt înregistrate în REVISAL un număr de 7046 contracte de muncă ale acestora, care au data de început după declanşarea conflictului armat.

Informații despre accesul pe piața muncii din România, sunt disponibile în comunicatele și informările noastre postate, pe site-ul ANOFM www.anofm.ro

Prin proiectul eSPOR, proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”/ POCU/801/3/15/139164, pe lângă realizarea platformei PULS care va integra toate serviciile dedicate clienților, se va reorganiza și îmbunătăți structura și funcționalitățile site-ului oficial al instituției, pentru ca beneficiarii noștri să poată accesa informația mult mai facil, inclusiv cetățenii ucraineni vor putea găsi informații specifice într-o secțiune dedicată.

Material realizat în cadrul „campaniei online de promovare a instrumentelor și serviciilor oferite de SPO, clienților săi”, prin proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”/ POCU/801/3/15/139164, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?