Parlamentul European a hotărât că salariul minim ar putea contribui la reducerea inegalităţilor. Eurodeputat român: „Vorbim de o posibilă creștere care merge spre 20-30 de procente”

Parlamentul European a hotărât că salariul minim ar putea contribui la reducerea inegalităţilor. Eurodeputat român: „Vorbim de o posibilă creștere care merge spre 20-30 de procente
Publicat: 09/02/2021, 13:51

Eurodeputaţii au hotărât că un salariu minim peste pragul sărăciei ar putea contribui la reducerea inegalităţilor. Parlamentul European a hotărât că inegalitatile ar putea fi diminuate prin stabilirea unui salariu minim peste pragul sărăciei.

 1 din 5 europeni sunt afectați de sărăcie, deși sunt încadrați în piața muncii

Europarlamentarii au declarat, în cadrul dezbaterii de luni, că 1 din 5 europeni sunt afectați de sărăcie, deși sunt încadrați în piața muncii.

„1 din 5 europeni, adică 95 de milioane de oameni, sunt afectaţi de sărăcie. Sărăcie în rândul vârstnicilor, copiilor. Sărac, deşi încadrat în muncă: Iată o realitate amară pentru milioane de persoane.”

Despre impactul deciziei Parlamentului European asupra statelor membre, în special asupra României, în contextul în care românii se plâng de faptul că salariul minim, este mult mai mic decât în alte țări europene, a vobit eurodeputatul român Victor Negrescu la Antena 3, Europarlamentarul  a precizat că „statele membre vor primi recomandări privind formula de calcul a salariului minim. Este necesar că în planul de redresare și reziliența să existe alocări financiare care să permită implementarea unei noi formule de calcul. Astfel, salariile minime ar crește cu 20%-30%, în cazul României”, a declarat Victor Negrescu.

Victor Negrescu, despre salarium minim și stadiul actual al României: În planul de redresare și reziliența trebuie să avem alocări financiare care să permită creșterea acestui salariu minim

„De la Bruxelles o să vină o serie de recomandări privind formula de calculare a acestui salariu minim, atâta raportată la salariul mediu cât și la productivitatea națională.

Obiectivul este să ajungem undeva la 60% din salariul median și să reimplementam contractele colective de muncă. Din păcate, România aici este pe ultimul loc din UE, că și număr de contracte colective. Doar 20% din contractele naționale sunt stabilite printr-o astfel de formulă, ori obiectivul european este să ajungem la 70%.

În planul de redresare și reziliența trebuie să avem alocări financiare care să permită creșterea acestui salariu minim și implementarea acestor noi formule de calcul și a unor contracte adecvate pentru tot ce înseamnă protecția salariaților din România.

Termenul de implementare merge spre trei ani. Vorbim de o posibilă creștere care merge spre 20%-30%, raportându-ne la salariul minim actual.”

„Este esenţial să oferim locuri de muncă care asigură un salariu adecvat pentru a oferi condiţii de muncă şi trai satisfăcătoare pentru muncitori şi pentru familiile acestora. Salariile minime corespunzătoare au un rol extrem de important în acest context.” a spus europarlamentarul Nicolas Schmit în ședința de luni.

Salariul minim pe economie din România (458 euro) s-a situat în ianuarie 2021 peste cel din Ungaria (442 euro). Între statele ECE, sumele mimime ceva mai mari decât la noi se câștigă în Letonia (500 euro) și Croația (563 euro). Cele mai mari valori s-au consemnat în Luxemburg (2.202 euro) și Irlanda (1.724 euro).

Doar în 21 din cele 27 de state membre a fost stabilit acest reper național pe piața muncii, iar economiile cele mai dezvoltate sunt grupate în jurul valorii de 1.600 euro ( Olanda 1.685 euro, Belgia 1.626 euro, Germania 1.614 euro și Franța 1.555 euro).

Instituțiile UE au proclamat în comun Pilonul european al drepturilor sociale în noiembrie 2017, stabilind angajamentul UE față de salarii echitabile pentru lucrători. Aceasta include asigurarea salariilor adecvate lucrătorilor pentru a le permite acestora și familiilor lor să aibă un nivel de trai decent, protejând capacitatea lucrătorilor cu calificare scăzută și a lucrătorilor tineri de a-și găsi un loc de muncă, făcând în același timp munca atractivă din punct de vedere financiar.

Noua Comisie Europeană, care a preluat mandatul în decembrie 2019, a reiterat acest angajament, punând pe ordinea de zi o inițiativă de reformă pentru salariul minim al UE. Viziunea Comisiei pentru o Europă socială puternică pregătește calea către un plan de acțiune pentru implementarea Pilonului social. La 28 octombrie 2020, Comisia a prezentat o propunere de directivă a UE privind salariile minime adecvate, în urma a două runde de consultări cu partenerii sociali în februarie și iunie. Scopul este ca până în 2024 toți lucrătorii din UE să câștige un salariu echitabil și adecvat, indiferent de locul în care trăiesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...