Paella este un celebru preparat specific bucătăriei spaniole, aromat, sățios și delicios, pe care poți să îl faci și tu acasă. Mai exact, este un preparat pe bază de orez originar din Valencia, fiind popular în toată lumea.
Numele provine din cuvântul valencian pentru „tigaie”. Tigaia tradițională pentru paella este rotundă, joasă, largă și are câte un mâner scurt pe fiecare parte, precizează Știrile Pro TV.
Paella poate conține orice combinație de carne și fructe de mare (precum pui, chorizo, iepure, creveți, scoici, anghilă sau porc) și legume (cum ar fi ceapă, ardei gras, mazăre și fasole).
Toate tipurile de paella conțin orez asezonat cu șofran, un condiment blând care dă preparatului nuanța aurie caracteristică.
Există mai multe tipuri de paella, cele mai cunoscute sunt:
Ingrediente pentru paella:
Paella – mod de preparare:
Se toacă usturoiul, ceapa și ardeiul roșu, apoi se taie calamarul în pătrate mici. Încălzește tigaia pentru paella la foc mediu-mare și pune uleiul de măsline.
După un minut, asezonează uleiul cu sare și adaugă calamarul. Amestecă și gătește 1-2 minute, apoi scoate-l și pune-l deoparte.
Pune ceapa și usturoiul în tigaie, amestecă cu uleiul și, după un minut, adaugă ardeiul tocat. Amestecă până se sotează uniform.
După trei minute, adaugă sosul de roșii și condimentează cu paprika dulce afumată, sare și piper. Amestecă bine și după două minute, când sosul s-a îngroșat, pune calamarul înapoi în tigaie și amestecă. Toarnă supa de pește și adaugă șofranul.
Când supa începe să fiarbă, adaugă orezul și amestecă pentru distribuție uniformă. După 5-6 minute, pune creveții și midiile curățate.
După încă 5 minute, redu focul la mediu-mic și lasă să fiarbă până când orezul absoarbe toată supa.
Dă apoi focul la mediu-mare 1-2 minute pentru a obține socarratul (crusta crocantă), scoate tigaia de pe foc și acoper-o.
După 5 minute, ia capacul și garnisește paella cu felii de lămâie și pătrunjel tocat mărunt.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2F%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2Fpaella-2025-03-09-12-29-47-utc-scaled.jpg)
FOTO – Caracter ilustrativ: Envato
Orezul scurt și rotund, tip bombă, este ideal pentru paella deoarece absoarbe de trei ori volumul său în apă, ceea ce înseamnă că absoarbe multă aromă, nu se lipește și nu se crapă. Dacă nu ai orez bomba, poți folosi orice alt tip cu bob scurt sau mediu.
Condimentele
Paella își capătă nuanța aurie frumoasă datorită șofranului, care îi conferă un gust pământos, dulce și ușor mosc. Alte condimente esențiale sunt paprika, rozmarin, ardei cayenne și usturoi.
FOTO – Caracter ilustrativ: Envato