Reuters: Schema de medicamente COVID condusă de OMS dublează anticorpii, steroizii și evită Remdesivirul

Redactor:
Florentina Dinu
Reuters: Schema de medicamente COVID condusă de OMS dublează anticorpii, steroizii și evită Remdesivirul
GENEVA, ELVETIA -5 APR 2019- Vedere exterioară a clădirii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS WHO), o organizație internațională a Organizației Națiunilor Unite situată la Geneva, Elveția. Foto: Shutterstock

O schemă condusă de Organizația Mondială a Sănătății pentru a furniza medicamente COVID-19 către țările sărace pariază pe tratamente experimentale cu anticorpi monoclonali și steroizi, dar evită terapia cu Remdesivir, arată un document intern obtinut de publicatia Reuters.

Proiectul documentului OMS, văzut de Reuters și datat pe 30 octombrie, spune că prioritățile sunt asigurarea anticorpilor monoclonali pe o piață strânsă și creșterea achizițiilor și distribuției de dexametazonă cu steroizi ieftine, din care a rezervat deja aproape 3 milioane de doze pentru țările mai sărace.

Anticorpii monoclonali sunt copii fabricate ale anticorpilor creați de organism pentru a combate o infecție.

Remdesivir, omis în schema tratamentului împotriva Covid-19

Lucrarea, care prezintă pentru prima dată modul în care schema ar cheltui banii donatorilor, nu citează Remdesivirul printre medicamentele prioritare – o omisiune semnificativă, deoarece antiviralul este singurul alt medicament alături de dexametazona aprobat în întreaga lume pentru tratamentul COVID-19.

Gilead Science GILD.O, compania americană care a dezvoltat Remdesivir, a declarat că schema OMS nu și-a finanțat studiile COVID-19 și nu a abordat niciodată firma pentru posibila includere a medicamentului în portofoliul său.

Schema de aprovizionare cu medicamente este unul dintre cei patru piloni ai așa-numitului ”ACT Accelerator”, un proiect condus de OMS care urmărește, de asemenea, să asigure vaccinurile COVID-19, diagnosticul și echipamentul de protecție pentru țările mai sărace, prin strângerea a peste 38 miliarde dolari până la începutul anului 2022.

„Prioritățile imediate pentru pilonul (terapeutic) intensifică eforturile asupra anticorpilor monoclonali în timp ce intensifică utilizarea dexametazonei”, spune documentul OMS, care încă este supus modificărilor și se așteaptă să fie publicat vineri sau săptămâna viitoare.

Schema de aprovizionare cu medicamente, condusă de ”Wellcome Trust”, o organizație caritabilă și ”Unitaid”, un parteneriat în domeniul sănătății găzduit de OMS, are nevoie urgentă de 6,1 miliarde de dolari,  750 de milioane de dolari fiind necesari până în februarie, dintr-o cerere totală de 7,2 miliarde de dolari.

Mai mult de jumătate din banii necesari de urgență ar fi folosiți pentru procurarea și distribuirea anticorpilor monoclonali, se arată în document, spunând că aceste produse terapeutice ar putea avea un impact „schimbător de joc”, dar sunt în cantitate redusă.

Niciun medicament bazat pe anticorpi monoclonali nu a fost încă aprobat împotriva COVID-19

Schema OMS a investit deja în cercetarea noii tehnologii și a asigurat capacitatea de producție la o uzină de biotehnologii ”Fujifilm Diosynth” din Danemarca.

O purtătoare de cuvânt a ”Unitaid”, care a vorbit în numele co-liderilor schemei, a confirmat că dorește să strângă și să investească 320 de milioane de dolari în asigurarea anticorpilor monoclonali, dar a refuzat să comenteze potențialele tranzacții comerciale care citează acorduri confidențiale.

Alte 110 milioane de dolari ar fi folosite pentru aprobarea de reglementare și alte proceduri de pregătire a pieței pentru anticorpii monoclonali în țările mai sărace, arată documentul, în timp ce 220 de milioane de dolari ar finanța studiile clinice ale anticorpilor monoclonali și proiectele de medicamente COVID-19.

Printre companiile care dezvoltă anticorpi monoclonali împotriva COVID-19 se numără gigantul farmaceutic american ”Eli Lilly LLY.N”, elvețianul ”Novartis NOVN.S” și firma americană ”Regeneron REGN.O”, ale căror anticorpi au fost administrați împreună cu Remdesivir  președintelui american Donald Trump în octombrie când a dat rezultate pozitive pentru coronavirus.

”Eli Lilly” a fost deja de acord să producă anticorpi la uzina de biotehnologii  ”Fujifilm” din aprilie și să le pună la dispoziție la „un preț accesibil” pentru țările mai sărace, a spus o purtătoare de cuvânt a companiei.

Nu este clar cum și dacă schema OMS va strânge banii necesari pentru furnizarea de anticorpi și alte proiecte.

Guvernul SUA  a întrerupt procesul la mijlocul lunii octombrie din motive de siguranță, dar alte studii continuă. În ciuda suspendării, administrația SUA a declarat săptămâna trecută că a încheiat un acord de aprovizionare de 375 de milioane de dolari.

Studiul  tratamentului  cu anticorpi COVID-19, suspendat în SUA

Regeneron, compania de biotehnologie din SUA, a declarat vineri că suspendă înscrierea pentru un studiu al tratamentului său cu anticorpi COVID-19 în rândul celor mai bolnavi pacienți care au nevoie de oxigen cu debit mare sau sunt ventilatori

Miscarea urmează o recomandare a unui comitet independent de monitorizare a datelor (IDMC) care evaluează rezultatele și recomandă atunci când este necesar să se oprească un studiu.

Regeneron a declarat că informează Administrația SUA care evaluează în prezent tratamentul, numit  REGN-COV2” , pentru o autorizație de utilizare de urgență la pacienții ambulatori cu forme ușoare până la moderate.

De asemenea, împărtășește recomandarea sa cu comitetul care monitorizează un studiu separat în Marea Britanie, care evaluează ”REGN-COV2” la pacienții spitalizați.

”REGN-COV2” a fost folosit recent pentru a-l trata pe președintele Donald Trump pe baza așa-numitului ”cocktail COVID-19”.

Regeneron suspendă studiul anticorpilor COVID-19 în rândul celor mai bolnavi pacienți

Deși nu există detalii suplimentare despre motivul pentru care studiul pentru cei mai bolnavi pacienți a fost suspendat, oamenii de știință au crezut întotdeauna că tratamentele cu anticorpi ar trebui să funcționeze cel mai bine atunci când sunt administrate timpuriu în COVID-19.

Acest lucru se datorează faptului că funcționează prin prevenirea virusului de a invada celulele umane și de a se replica.

Dar, până când pacientul a progresat până la stadiul târziu al COVID-19, principalul factor care conduce boala nu este virusul în sine, ci un răspuns imun anormal care provoacă inflamații severe și leziuni ale organelor.

Anumite ghiduri recomandă tratarea pacienților în stadiu târziu cu steroizi, care formează sistemul imunitar, potrivit medicalxpress.

Au fost găsiti doi anticorpi care erau extrem de eficienți împotriva virusului SARS-CoV-2 – unul de la un șoarece cu un sistem imunitar asemănător omului , celălalt de la om – apoi au recoltat celulele pe care le-au au crescut într-un laborator si a rezultat un tratament combinând cele două.

Regeneron a primit peste 450 de milioane de dolari de la guvernul SUA pentru eforturile sale de dezvoltare a medicamentelor COVID-19.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Jucătoarea din România jignită vulgar și amenințată a hotărât ce va face în continuare: `Au...
CTP, umilință fără margini adusă profesorilor care refuză să se vaccineze. Incredibil ce a declarat
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Secretele laboratorului din Wuhan, publicate de Departamentul de Stat al SUA
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Eșec RUȘINOS pentru NASA în timpul testării celei mai puternice RACHETE construită vreodată
Atac NEMILOS la adresa Ralucăi Turcan: Vrea să ne ducă la cimitir. Cine a făcut...
Zodii care iubesc vara și sunt mereu sufletul petrecerilor de pe litoral
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
ȘOC! Se anunță un DEZASTRU total pentru România! Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR...
Inchide