La 39 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, considerată unul dintre cele mai mari dezastre din istoria modernă, terenurile abandonate din „zona interzisă” par să fi trecut printr-un proces de „purificare natural”, care ar putea permite revenirea agriculturii sigure.
Potrivit unui studiu recent publicat în Journal of Environmental Radioactivity, regiunea din zona centralei nucleare Cernobîl ar putea fi sigură pentru activități agricole. Un grup de cercetători a analizat 100 de hectare din regiunea Jitomir, ce face parte din „zona de excludere” de la Cernobîl, iar rezultatele au indicat că nivelurile de radiocaziu și radiostronțiu se încadrează sub nivelurile maxime admise de standardele de siguranță din Ucraina.
De asemenea, doza de radiații care s-a înregistrat la nivelul lucrătorilor care au luat parte la experimente, a fost mai mică decât nivelul mediu de expunere din alte regiuni ale țării.
Revelația cercetătorilor a venit atunci când au analizat culturile de cartofi, porumb, floarea soarelui și cereale, și au descoperit că aceste alimente sunt sigure pentru consum. Specialiștii au ajuns la concluzia că terenurile din „zona interzisă” de la Cernobîl a trecut printr-un proces de „purificare” naturală, de-a lungul anilor, iar procesul de descompunere a particulelor radioactive a avansat suficient de mult, pentru a permite reluarea activității agricole.
În urma dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, o suprafață enormă de peste 6.200 km² au declarați improprii pentru orice activitate umană. Potrivit, însă, noilor cercetări făcute în zonă, peste 20.000 de hectare ar putea fi folosite, din nou, pentru agricultură.
FOTO: Profimedia
Citește și:
Zelenski: Forțele ruse au LOVIT fosta centrală nucleară de la Cernobîl