Testul de perspicacitate devenit viral | Care logo Ford este cel corect?

Testul de perspicacitate devenit viral | Care logo Ford este cel corect?
Publicat: 14/05/2022, 11:44

Deducțiile logice pe baza unor exerciții de imaginație vizuale și identificarea cu ușurință a unor forme sau imagini reprezintă un indicator al inteligenței vizuale sau spațiale, adică una dintre multiplele forme de inteligență identificate de profesorul Howard Gardner, care a combătut conceptul inițial de coeficient de inteligență.

Teoria coeficientului de inteligență – IQ, de la termen „Intelligenzquotient”, inventat de psihologul german Wilhelm Stern, a fost completat de teoria propusă de Dr. Howard Gardner referitoare la inteligenţele multiple. Profesor la Universitatea Harvard, Gardner a criticat noţiunea  tradiţională de inteligenţă bazată pe IQ.

Cele şapte tipuri de inteligenţă au fost descrise în  cartea „Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences” („Cadrele Mentale: Teoria Inteligenţelor Multiple” – nr.), iar ulterior au fost completate cu încă două, dintre care al nouălea, este cel mai controversat dintre ele: inteligenţă spirituală sau existenţială.

Ceea ce spun specialiștii în psihoterapie care detaliază această teorie este că persoanele care au inteligență vizuală și spaţială dezvoltată îşi pot imagina, pot inţelege şi pot reprezenta vizual cu mai multă uşurinţă concepte geometrice şi spaţiale.

Acest tip de inteligenţă poate fi descoperit în diferite forme, de la un simţ al direcţiei dezvoltat, până la o coordonare foarte buna a mişcărilor şi memorie vizuală deosebită. Astfel, pentru a exersa aceste calităţi, se începe de la rezolvarea unor puzzle-uri, labirinturi şi modelarea plastilinei pâna la  construirea unor machete. Exerciţiile de imaginaţie, prin vizualizarea mentala tridimensionala a unor obiecte sau clădiri ajută la dezvoltarea acestui tip de inteligenţă, potrivit specialiștilor citați.

Printre cele mai cunoscute tipuri de teste, se numără cele prin care este nevoie de un exercițiu de imaginație vizual pentru a găsi soluția corectă sau se solicită identificarea unei imagini în interiorul alteia sau a unei imagini potrivite.

Astfel, se dă următoarea imagine:

Care logo Ford este cel corect?

Răspunsul este simplu, dacă subiectul are spirit de observație.

Varianta corectă se poate vedea în imaginea următoare: