Un start up educațional promițător: Două antreprenoare din România lansează „science box”, cutia care îi face pe copii să experimenteze și să se îndrăgostească de știință

Publicat: 07/06/2021, 10:02
Actualizat: 07/06/2021, 10:09

În timp ce sistemul educațional de stat rămâne împotmolit în teorie și în metodele de predare pasive, un start up autohton vine cu o soluție inovatoare prin care elevii pot fi împrieteniți de timpuriu cu materiile exacte: o cutie cu 10 experimente distractive, prin care cei mici pot dezlega marile legi ale universului.

“Noi susținem dreptul copiilor la o educație aplicată și vrem ca noua generație să aibă o experiență de învățare mult mai interactivă și mai eficientă decât am avut noi, cei din generația Millennials și din generația Z. Oricât de amuzant a fost modelul Isoscel (din filmul Liceenii), în anul 2021 dorim să trecem la nivelul următor și să înlesnim copiilor noștri o altfel de relație cu științele exacte. Vrem să le stimulăm motivația pozitivă și să le dovedim că aceste domenii nu sunt numai despre formule și teoreme memorate din manual. De fapt, fizica, geologia, chimia și geografia pot fi extrem de interesante, trebuie numai să ne suflecăm puțin mânecile și să le deslușim secretele.

În acest scop am creat Science Box, un kit prin care copiii pot face acest lucru acasă, împreună cu părinții, sau la școală, alături de învățătorii lor. Cutia conține toate cele necesare pentru zece experimente educative și spectaculoase, cu nume precum Erupția unui vulcan, Râma electrostatică, Culorile speriate… Totul e conceput astfel încât copiii să intre în rolul unor mici oameni de știință să își folosească simțurile pentru a deprinde prin joacă concepte de bază precum gravitația, magnetismul, dilatația termică, celebrul slime, vidul, forța arhimedică și multe altele.”, explică Melania Onea, tânăr fizician doctorand la Institutul Național pentru Fizica Materialelor. Ea a fondat acest start up împreună cu Paula Grama, absolventă a Facultății de Geologie și Geofizică, tocmai din dorința de a le oferi copiilor o nouă perspectivă asupra științei.

De altfel, este cunoscut faptul că învățarea prin joacă e printre cele mai eficiente metode de asimilare. Un studiu efectuat în 2015 în SUA arată chiar că acei elevi care experimentează practic conceptele științifice învățate au șanse sporite să performeze mai bine la examene, experimentele schimbând modul în care creierul lor procesează și stochează informațiile respective (Psychological Science, 24 aprilie 2015).

Să ne gândim, de exemplu, la ce se întâmplă în mintea unui copil de șase ani după ce face experimentul din cutie despre apă sărată versus apă dulce. El va începe să înțeleagă de ce poate înota mai ușor în mare și de ce unele obiecte plutesc pe când altele nu. Astfel, toate experiențele sale viitoare legate de apă, inclusiv orele de înot la bazin sau vacanța de la mare, vor fi pentru el prilejuri de a face asocieri cu aceste noțiuni și de a crea propriile sale experimente. Copiii au o curiozitate naturală uriașă și e important să le arătăm de la o vârstă fragedă că știința le poate hrăni și stimula această sete de cunoaștere și de varietate. Altfel, în adolescență, s-ar putea să fie prea târziu pentru a le capta atenția” completează co-fondatoarea start up-ului, Paula Grama.

Însă dincolo de înțelegerea unor concepte din mediu, a pune teoria în acțiune are mai multe beneficii relevante pentru evoluția copiilor. Prin învățarea practică ei își dezvoltă seturi de abilități precum: rezolvarea problemelor, gândirea critică, creativitatea, curiozitatea, luarea deciziilor, munca în echipă, acceptarea eșecului și multe altele. Acestea sunt considerate esențiale în sistemul de educație pentru viitor STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică) pentru că setează bazele pentru inovație și performanță, indiferent de viitoarea carieră luată în considerare de un copil.

Science box-ul conceput de cele două antreprenoare din România se adresează în egală măsură părinților și cadrelor didactice și poate fi comandat aici. Pe lângă cele 10 experimente concepute pentru copii de peste șase ani, el conține și trei experimente bonus pentru copiii mai mari sau pentru părinții pasionați de științe J

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA