Alegeri cu repetiție. În două localități oamenii merg la urne pentru turul doi

Redactor:
Cristina Andrei
Alegeri cu repetiție. În două localități oamenii merg la urne pentru turul doi
Deși alegerile locale s-au desfășurat în acest an într-un singur tur de scrutin, conform deciziei Curții Constituționale, sătenii din două comune vor ieși astăzi, din nou, la urne. În localitatea Vâlcelele din județul Buzău și în comuna Șag, din Timiș, localnicii au fost chemați iarăși la vot, pentru că doi dintre candidați au obținut în primul tur un număr egal de voturi.

La două săptămâni după primul tur de scrutin, care ar fi trebuit să fie și ultimul, potrivit legii electorale și deciziei Curții Constituționale, două comune din România nu știu încă cine este noul primar. Și asta pentru că în localitățile Vâlcelele (din județul Buzău) și Șag (din județul Timiș) principalii doi candidați au obținut pe 5 iunie un număr egal de voturi.

Astfel, în comuna Vâlcelele oamenii trebuie să aleagă astăzi între Liviu Bărăgan, candidat UNPR, și Dumitru Spita, din partea PSD, care în primul tur au avut un scor egal: 397 de voturi fiecare. Primar în funcție este, deocamdată, candidatul PSD, iar acesta a sesizat recent autoritățile după ce și-a dat seama că în ultima săptămână zeci de oameni au cerut vize de flotant în Vâlcelele, iar edilul susține că în câteva zile au și fost eliberate multe astfel de adeverințe pentru stabilirea reședinței.

„De la turul de alegeri din 5 iunie și până acum, numărul alegătorilor a crescut de la 1.234 la 1.241, după ce mai mulți tineri au împlinit vârsta de 18 ani și au drept de vot. Sunt alți 40-50 de inși cu viză de flotant, unii cu domiciliul chiar și la Timișoara, care au cerut să fie înscriși în Registrul Electoral pentru a putea vota la noi în comună, ceea ce mi s-a părut dubios și am facut plângere. Nu sunt mulți, dar pot face diferența la vot”, a declarat Dumitru Spita pentru Opinia de Buzău.

Într-adevăr, în urma sesizării au fost verificate datele din registrul de evidența populației și au fost constatate nereguli. În 11 situații s-a stabilit că a fost încălcată legea, iar procurorii au deschis dosar penal pentru fals, uz de fals și fals în declarații, primii care au fost luați la întrebări fiind chiar localnicii care s-au oferit să-i ia în spațiu pe flotanți.

O altă comună în care se organizează alegeri cu repetiție este Șag, din Timiș. Aici candidatul PSD, Flavius Roșu, și cel al PNL, Daniel Precup se confruntă din nou, după ce în primul tur au obținut fiecare câte 387 de voturi. În acest al doilea tur a fost foarte aproape să intre și un al treilea candidat, din partea ALDE care s-a aflat la doar câteva voturi în urma primilor doi clasați.

„În seara de cinci iunie s-a început numărarea voturilor, iar la un moment dat candidatul PSD avea șapte voturi peste mine, apoi după ce s-au mai găsit buletine de vot și în urnele pentru CL și CJT am trecut eu în față. S-au făcut și renumărători de voturi, iar în final a ieșit un rezultat de egalitate. Toată noaptea am trecut de la agonie la extaz, și invers. Este mult mai bine că se merge și în turul doi. Ar fi fost urât să câștig sau să pierd la un vot Primăria”, a declarat candidatul PNL, Daniel Precup, în cadrul unei conferințe de presă.
 

Inchide