Primul test pe care l-au picat candidații la București. Mesajele care au făcut diferența

Primul test pe care l-au picat candidații la București. Mesajele care au făcut diferența
Publicat: 30/05/2016, 14:47
Actualizat: 30/08/2016, 15:54

În ceea ce privește criticile și provocările lansate la adresa adversarilor, acestea s-au dovedit a fi importante pentru Nicușor Dan, pasagere pentru Predoiu și absente pentru Firea, care a avut doar o postare în care și-a manifestat o oarecare revoltă față de o acțiune a PNL.

Pe lângă promisiunile cuprinse în programul de guvernare locală, imagini sau filmări concrete, de la fața locului, prin care se pot remarca obiective ratate ale predecesorilor, s-au regăsit cel mai mult pe pagina de Facebook a candidatului USB la Primăria Generală a Capitalei. În schimb, Predoiu și Firea au pus accentul mai mult pe distribuirea în format text sau video a promisiunilor și a fotografiilor de la întrunirile unde și-au prezentat planurile de acțiune.

Când au început să își promoveze candidaturile

Pe 12 septembrie 2015, Primăria Capitalei avea deja un prim candidat la funcția de primar general, în persoana lui Nicușor Dan, președintele Uniunii Salvați Bucureștiul. La distanță de câteva luni, era vehiculat un nou candidat, de această dată din partea PSD, validat pe 18 martie, în persoana Gabrielei Firea, iar, pe 20 aprilie, cu doar șase zile înainte de încheierea oficială a perioadei pentru depunerea candidaturilor, Cătălin Predoiu, cea de-a patra nominalizare a PNL, anunța că a decis să își asume candidatura la Primăria Generală a Capitalei.

Distanța dintre cei trei s-a reflectat și pe Facebook atât la nivel de like-uri, cât și de postări. De departe, Firea a deținut întâietatea la capitolul „fani”, reușind să adune 413,277 de like-uri pe pagina sa, fiind urmată de Nicușor Dan cu 95,979 de like-uri și Cătălin Predoiu cu 69,111 like-uri.

Deși campania a demarat în mod oficial pe 6 mai, încă de pe 4 februarie, Nicușor Dan și-a lansat un prim slogan „Facem curățenie generală în Primăriile din Capitală”, fiind doar unul dintre mesajele cheie ale promovării candidaturii sale, iar pe 24 februarie își prezenta deja programul pe care îl are pentru București. Sloganul Gabrielei Firea a debutat, în schimb, în prima zi de campanie electorală, respectiv 6 mai, iar programul de guvernare locală pe 13 mai, în timp ce Predoiu și-a postat pe pagina sa de Facebook sloganul abia la o săptămână după începerea campaniei electorale, iar programul l-a publicat pe 19 mai.

Nicușor Dan, activ în dialogul și întâlnirile cu bucureștenii

În ceea ce privește dinamica conținutului, față de contracandidații săi, Nicușor Dan a continuat în aceeași linie promovarea candidaturii pe Facebook, ca în perioada de precampanie, cu accent sporit asupra obiectivelor și planurilor de acțiune, dar și asupra criticilor adresate adversarilor politici. Cel mai activ, de departe, pe Facebook a fost Nicușor Dan, atât la nivel de postări, cât și de comentarii, având în perioada 6-20 mai 82 de postări.

Candidatul USB nu a dat, în schimb, niciun detaliu despre el sau despre viața sa personală, incluzând electoratul mult mai mult în cadrul postărilor decât au făcut-o ceilalți doi candidați la Primăria Generală a Capitalei. Spre deosebire de Firea și Predoiu, Nicușor Dan și-a invitat votanții să își declare public susținerea față de el și a publicat pe pagina sa de Facebook videouri cu aceștia. În intervalul 6-20 mai, 12 bucureșteni, atât persoane publice, cât și cetățeni obișnuiți au apărut pe pagina candidatului USB, filmați în timp ce își motivează opțiunea de a-l vota.

Mai mult, Nicușor Dan a anunțat data și locul întâlnirilor cu bucureștenii, invitând cât mai mulți votanți să li se alăture discuțiilor pentru a identifica soluții la problemele Capitalei. Candidatul USB a lansat pe pagina sa aceste postări înainte și nu după producerea evenimentului propriu-zis, precum au făcut-o cei doi adversari ai săi.

În ceea ce privește poziționarea sa în raport cu cele mai importante știri ale zilei, în decursul celor două săptămâni, Nicușor Dan a avut doar două reacții cu privire la declararea zonei naturale „Acumulare Văcărești” parc natural și cu privire la numirea lui Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății.

Nicușor Dan a avut, la adresa contracandidaților săi, cinci postări critice, printre care s-a numărat și cea în care susținea că nu există stânga și dreapta în București pentru că „ani în șir PSD și PNL au coabitat în Consiliul General” și „nu-i interesează de oameni”. Nicușor Dan s-a poziționat și față de scandalul în care a fost implicat fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, motivând de ce consideră că sancțiunea în cazul său a fost total disproporționată, în cadrul unei emisiuni televizate, și a acuzat TVR1, în cadrul unei postări, că încalcă prevederile legale privind campania electorală, anunțând că va sesiza CNA, în acest sens.

Gabriela Firea, darnică în împărtășirea momentelor importante din viața sa

Per ansamblu, și candidatul PSD a continuat, în aceeași notă, promovarea candidaturii pe Facebook ca în perioada de precampanie, însă, în acest caz viața personală a rivalizat puternic la nivelul postărilor cu obiectivele politice. În perioada 6-20 mai, Firea a avut în total 46 de postări, fiind cea mai darnică, dintre cei trei candidați, în împărtășirea momentelor importante din viața sa, incluzându-și soțul și cei doi copii în fotografiile publicate. De-a lungul a șapte postări, Firea a împărtășit cu fanii săi de pe Facebook plăcerea de a merge la pelerinaje și la botezuri, dar și faptul că îi place culoarea roz, postare în cadrul căreia a atașat mai multe poze cu regina Angliei, îmbrăcată în roz și menționând „I like pink”.

Spre deosebire de Predoiu, care doar menționează că viața sa în București a început odată cu înscrierea la Facultatea de Drept a Universității București, fără alte detalii despre parcusul său profesional și educațional, și Nicușor Dan care nu dă detalii, în acest sens, Firea a postat un video care prezintă o trecere succintă prin cele mai importante informații care alcătuiesc CV-ul său.

În ceea ce privește cele mai importante știri ale zilei, Firea s-a poziționat la mijloc, având mai multe postări decât Nicușor Dan prin care a reacționat față de subiectele ce alcătuiau agenda publică și mai puține decât Cătălin Predoiu. Pe 8 mai, atât Predoiu, cât și Firea au postat un mesaj de felicitare adresat CSM București, care a căștigat trofeul Ligii Campionilor. De asemenea, și pe 9 mai, cu prilejul Zilei Europei, și pe 10 mai, cu ocazia sărbătoririi Zilei Regalității, ambii candidați din partea PSD și PNL la Primăria Generală a Capitalei au avut postări, cu privire la cele două subiecte. În schimb, în ceea ce privește inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu, care a avut loc pe 12 mai, doar Gabriela Firea a postat un mesaj despre importanța acestui eveniment pentru România.

În schimb, Firea nu a reacționat la niciun atac sau critică îndreptate asupra sa, din partea celor doi contracandidați. Cu toate că a afirmat, în repetate rânduri, că nu are de ce să intre în conflicte politice, Firea a dat share, pe 10 mai, unui articol semnat de ea, pentru un site de știri, prin care acuza actualul primarul general interimar că a „declanșat, în ultima lună de mandat, o ofensivă fără precedent pentru a numi pe post, prin concurs, majoritatea directorilor din structurile Primăriei”.

Cătălin Predoiu, adept al fotografiilor de la evenimente electorale

Candidatul PNL la Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Predoiu, a avut de recuperat pe Facebook, față de contracandidații săi, având în vedere că a fost avansat drept candidat al PNL cu doar șase zile înainte de încheierea oficială a perioadei pentru depunerea candidaturilor. Sloganul l-a postat la o săptămână după începerea campaniei electorale, iar programul pentru București abia după două săptămâni, însemnând pe 19 mai. De-a lungul perioadei analizate de Gândul, respectiv 6-20 mai, pe pagina de Facebook a candidatului PNL au predominat postările privind interviurile acordate pentru diferite site-uri de știri, planurile sale pentru București și acuzele la adresa contracandidaților.

Față de cei doi contracandidați, Predoiu a avut cele mai multe postări prin care a reacționat față de temele ce alcătuiau agenda publică. Spre exemplu, pe 7 mai, Predoiu posta un mesaj, după tragicul eveniment de pe stadionul Dinamo, unde jucătorul de fotbal camerunez, Patrick Ekeng, s-a prăbușit pe teren, în timpul meciului, acesta decedând în urma unui stop cardio-respirator. În aceeași zi, a urmat un alt mesaj de condoleanțe, postat în numele famiilor celor doi militari români din teatrul de operațiuni din Afganistan, care au fost uciși într-o misiune de instruire a polițiștilor afgani. Firea și Nicușor Dan nu au avut nicio postare despre cele două subiecte.

La capitolul privind „postări reactive”, Predoiu a avut mai multe decât Firea, însă mai puține decât Nicușor Dan. Spre exemplu, două postări s-au îndreptat împotriva PSD și USB în contextul sondajelor, acuzând ambele tabere că mint în privința rezultatelor. În acest sens, Predoiu afirma, la un moment dat, că „este complet incorect si neserios ce fac echipele de campanie ale celor doi candidați” și îl acuza direct pe Nicușor Dan că „muncește din greu pentru postul de viceprimar al doamnei Vrânceanu – Firea”.
În ceea ce privește viața sa personală, Predoiu s-a limitat la a releva că este pasionat de echitație și sport, fotbal, în special.

Cât de susținători au fost cu colegii care candidează la primăriile de sector din București

De-a lungul postărilor, în perioada 6-20 mai, Gabriela Firea și Nicușor Dan au avut cele mai multe postări în care și-a declarat susținerea față de colegii lor de partid care candidează la primăriile de sector din București. În plus, Nicușor Dan și-a declarat sprijinul și față de patru membri ai USB care candidează la funcțiile de consilieri locali, dar și față de candidatul independent, Andrei Postolache, care sper să devină următorul primar al Iașiului. Concret, Firea a avut nouă postări în care și-a exprimat sprijinul față de candidații: Gabriel Mutu (candidat la Sectorul 6), Daniel Florea (candidat la Primăria Sectorului 5), Toader Mugur Mihai (candidat la Sectorul 2), Dan Tudorache (candidat la Sectorul 1), Robert Negoiță (candidat la Sectorul 3), în timp ce Predoiu și-a declarat susținerea doar pentru trei dintre colegii săi, respectiv Cristina Pocora (candidată la Sectorul 3), Răzvan Mironescu ( candidat la Sectorul 6) și Ovidiu Raețchi (candidat la Sectorul 5).

În ceea ce îl privește pe Nicușor Dan, acesta și-a declarat sprijinul pentru patru membri ai USB care candidează la primăriile de sector din București: Clotilde Armand la Sectorul1, Roxana Wring la Sectorul 3, Dumitru Dobrev la Sectorul 4, Mihai Daneș la Sectorul 6, dar și față de patru membri care vor să fie consilieri: Cristian Seidler la Consiliul Local al Sectorului 1, Mihaela Murgoci la Consiliul Local al Sectorului 4, Alin Coțofană și Cristian Mihai Munteanu la Consiliul Local al Sectorului 6. Mai mult, Nicușor Dan a afirmat, în cadrul unei postări, că îl susține pe Andrei Postolache, candidat independent la Primăria Iașiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA