Răzvan Mironescu: „Pauza de masă e de la Dumnezeu, dar timpul de lucru trebuie să fie folosit eficient la Primărie”

Publicat: 16/05/2016, 09:12

Ați vorbit cu Mutu?

Înainte de campanie.

Și acum?

Nu, n-am mai vorbit de ceva vreme. Sunt probabil alții care vorbesc în măsura în care pot.

I-ați transmis ceva? Ați avut un mesaj special înainte de campanie?

Nu, înainte de campanie n-am avut nici un mesaj special. Pur și simplu au mai fost niște discuții legate de activitatea parlamentară.

Nimic de administrație locală? Nimic de campanie? Să aveți așa o înțelegere ceva…

Nu, nici vorbă. Zvonurile astea legate de o înțelegere între mine și domnul Mutu sunt total nefondate și au venit din partea, bănuiesc, a unor oameni care nu mă cunosc deloc în primul rând și nu știu faptul că atunci când îmi propun să fac ceva, merg cu toate mijloacele posibile și pozitive până la capăt. În momentul în care mi-am propus să candidez la Primăria Sectorului 6, acum în urmă cu circa un an, am știut că voi urma toți pașii posibili, necesari, pentru a atinge acest obiectiv și, prin prisma acestui fapt, orice înțelegere cu principalul adversar era de la sine înțeles exclusă.

Putea fi o înțelegere pentru o campanie curată, de exemplu. Nu neapărat ceva ocult.

O campanie curată cred că ne impun cetățenii să facem, în sensul în care eu, cel puțin, am lansat cu mult înainte de campanie, programul meu pentru sectorul 6 care se numește „Regenerarea urbană a sectorului 6″.

Ce înseamnă asta, regenerarea urbană?

Regenerarea urbană înseamnă este un concept integrat, modern, care ține de dezvoltarea orașelor în general – sectorul 6 cu 370.000 de locuitori poate fi considerat un oraș – și care presupune trei piloni principali și anume: reabilitarea spațiului fizic al sectorului, a domeniului public, a blocurilor, în special, a clădirilor de locuit; revitalizarea mediului social și aici aș accentua foarte mult elementele legate de petrecerea timpului, partea culturală, cu Centrul Cultural Favorit, cu Lacul Morii…

Aveți timp într-un mandat să faceți Favoritul care este acum o ruină?

Da, am timp pentru că Favoritul este un proiect care se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește procedurile de licitație publică pentru desemnarea constructorului. Proiectul tehnic este finalizat, iar termenul de realizare este doi ani. Eu sper, în afară de obligația pe care mi-o asum de a termina în timp proiectul, să-l pot termina chiar mai devreme, pentru că, fiind constructor de profesie, mă voi ocupa îndeaproape pentru ca lucrurile să meargă șnur, cum se spune.

Locuiți în sectorul 6? De cât timp locuiți în sectorul 6, domnule Mironescu?

De anul trecut.

De anul trecut v-ați mutat în sectorul să puteți candida?

Să fiu mai aproape de zona respectivă, să fiu mai aproape de cetățeni și fizic, nu neapărat ca și deputat în sectorul 6. Bineînțeles activitatea mea din politică din 2005, de când m-am înscris în Partidul Național Liberal, este situată efectiv în sectorul 6.

Într-un an de zile credeți că ați identificat toate problemele din sectorul 6?

Nu într-un an. Le-am identificat cam din 2010, de când mă ocup, în special în zona Militari, până în 2012, după care, din 2012, în calitate de deputat, am fost la curent, bineînțeles, cu toate problemele, atât cele care s-au întâmplat în sector, cât și nemulțumirile cetățenilor vis-a-vis de ce nu s-a întâmplat în sector și de aceea, în momentul când am hotărât să abordez candidatura pentru Primăria sectorului 6, am știut exact la ce să mă aștept.

Unde stăteați înainte?

În sectorul 1.

De ce nu v-ați gândit să candidați la sectorul 1?

Activitatea mea politică s-a desfășurat în cadrul Filialei PNL sector 6. Am fost ales deputat în sectorul 6 și am considerat că este un pas normal, pe care, le sunt dator cetățenilor sectorului să-l fac. Am considerat ca o onoare deosebită faptul că am fost ales deputat în acest sector, în 2012, și am considerat că acum, având încredere în capacitatea mea profesională și organizatorică și în calitățile mele umane, aș putea să le mulțumesc locuitorilor sectorului pentru onoarea pe care mi-au acordat-o în 2012, fiind primarul pe care și-l doresc demult și fiind primarul care să le fie aproape și care să le rezolve majoritatea problemelor.

Mulți politicieni au vorbit la fel de frumos ca dumneavoastră și le-au mulțumit cetățenilor din sectorul 6 și pentru onoarea care le-a fost făcută, în schimb sectorul nu arată atât de bine.

Da, spre deosebire de alți politicieni la care vă referiți, activitatea mea din sectorul 6, de până acum, a lăsat urme.

Ce ați făcut? Ce urme ați lăsat?

În primul rând, în ceea ce privește partea legislativă, dacă vreți. Una dintre ultimele realizări legislative se referă la susținerea în Parlament a unui amendament la legea ANL, prin care am eliminat coeficientul de indexare de 40% al locuințelor ANL din București, cu impact principal asupra cartierului ANL Brâncuși, unde chiriașii actuali își pot cumpăra în momentul de față locuințele la un preț cinstit, la un preț real, legal și nu indexat cu 40%, așa cum era legea înainte, doar pentru faptul că sunt locuințele din București. Valoarea de înlocuire a locuințelor fiind aceeași în toată țara, de fapt. În București prețul era indexat cu 40% pentru niște motive care îmi scapă.

Asta este o chestiune micro, dar la nivel macro…

Să știți că lucrurile în sectorul 6 la nivel micro se întâmplă, pentru că cetățenii au, în principal, interese legate de zona în care locuiesc, de zona adiacentă locuinței lor. În acest sens, m-am preocupat și am reușit, e adevărat, prin demersurile instituționale pe care le-am făcut către Primăria Sectorului 6, de a amenaja locuri de joacă, de a asfalta alei, de a amenaja locuri de parcare, de a amenaja sau, mă rog, de a întreține spații verzi. Sunt lucruri care, nu spun că nu s-ar fi făcut, poate s-ar fi făcut, dar faptul că am făcut aceste demersuri la solicitările cetățenilor, au rezultat în îndeplinirea lor, să spunem, într-un timp rezonabil. Toate aceste lucruri au venit în urma audiențelor săptămânale pe care le-am avut cu cetățenii și, bineînțeles, în urma faptului că, mă rog, cetățenii au căpătat încredere. Știți cum e, s-a dus vorba. Au căpătat încredere în capacitatea mea de a face lucrurile să se miște și atunci au venit cu solicitări în acest sens.

Ați avut o relație bună cu domnul Rareș Mănescu, care e tot de la PNL, primar în funcție la sectorul 6?

Am avut o relație corectă și lucrurile care s-au întâmplat, exact despre ce vă spuneam, s-au întâmplat datorită demersurilor, repet, demersurilor instituționale pe care le-am făcut către Primărie, cu hârtii, cu documente, unele eu le depuneam la biroul unic, de acolo se duceau la direcțiile de specialitate, la ADP, mă rog, cine trebuia să se ocupe de ele.

Nu cred, nu mă avantajează în momentul de față asocierea cu domnul Mănescu.

De ce?

Pentru că, știți foarte bine, mandatul domniei sale a fost unul în care comunicarea a lăsat de dorit. Lucrurile nu s-au întâmplat așa cum cetățenii se așteptau și, din acest motiv, consider că asumarea mea, personală, a lucrurilor pe care vreau să le fac este cea mai bună strategie. Eu am un stil de lucru foarte direct, foarte ancorat în realitățile de pe teren, în special. Îmi place să mă duc, să văd eu cu ochii mei ce se întâmplă și, din punctul acesta de vedere, cred că dialogul direct cu oamenii și oferirea pe loc, dacă se poate, de soluții,repreintă cea mai bună strategie.

E cea mai bună strategia de comunicare pentru că, până la urmă, depinde foarte mult și de Consiliul Local, nu doar de Primar? La Consiliul Local aveți o listă din care fac parte actuali consilieri sau este o listă nouă?

Este o listă din care fac parte actuali consilieri într-o proporție de circa, cred, 40% și o bună parte dintre cei de pe listă sunt nume noi.

Ați avut un cuvânt de spus în alegerea acestor oameni?

A fost o decizie colectivă, dar, bineînțeles, am avut și eu un cuvânt de spus și am agreat numele care sunt acolo. Adică, de exemplu, vă spun că dintre consilierii locali care se regăsesc pe listă, dintre cei actuali care se regăsesc pe listă sunt doar aceea care efectiv au lucrat în comisiile de specialitate ale Primăriei, a căror activitate s-a văzut în teren. Sunt oameni care au avut contact cu cetățenii și care au supus Consiliului Local sau dezbaterilor din comisiile de specialitate probleme efective ale cetățenilor. Este un lucru care iarăși, cel puțin în ceea ce îi privește pe consilierii Partidului Național Liberal, îmi propun să corectez în perioada imediat următoare, dacă voi fi ales primar, că le voi impune consilierilor locali ai Partidului Național Liberal să participe în toate forurile instituționale ale Consiliului în care sunt membri, cum ar fi Comisia de specialitate…

Adică să vină la muncă? Să-i trimiteți la muncă?

…sau consiliile de administrație de la școli. Da, teoretic trebuie să vină, dar în momentul în care este cineva care veghează asupra acestui lucru, eu zic că lucrurile se vor întâmpla. Am constatat din păcate că reprezentanții Consiliului Local, aici mă refer la toate partidele, nu participau cu regularitate la ședințele Consiliului de administrație a școlilor și nu erau la curent cu problemele din unitățile de învățământ respective. Lucrul ăsta nu trebuie să continue așa, pentru că asociațiile de părinți sunt puternice, numai că au nevoie să transmită în timp real Administrației Locale problemele, care să poată fi rezolvate. Pentru că este o falsă sau nu discuție care s-a creat cu lipsa de fonduri. Au fost anii 2012 – 2013, chiar și 2014, au fost niște restricții bugetare foarte dure la Primăria Sectorului 6. Primăria în 2012 era aproape de faliment, însă acum situația financiară s-a echilibrat și sunt fonduri, doar că trebuie planificate și gestionate eficient.

Cât credeți că ar trebui să coste o panseluță în sectorul 6?

O panseluță în sectorul 6 n-ar trebui să coste nimic pentru că Administrația Domeniului Public Sector 6 are o seră proprie. În această seră ar trebui să crească florile care să nu fie panseluțe, să fie acele flori cu un ciclu de viață mai lung. Poate nu sunt la fel de frumoase ca și panseluțele sau ca și lalelele, dar țin mai mult și înfrumusețează sectorul în aceeași măsură. Am văzut, de exemplu, trecând prin…când mă duceam la Partid, pe Bulevardul Aviatorilor, au fost puse niște ronduri foarte frumoase de lalele, care au ținut vreo patru zile, pentru că ăsta este ciclul de viață al florii, n-ai ce să-i faci. Acum se înlocuiesc probabil, bănuiesc, cu altceva care o să țină tot patru zile și tot așa…

dar ce priveliște frumoasă, nu?

Da, e adevărat, numai că într-un sector în care sunt atât de multe lucruri de făcut ar fi o blasfemie, dacă vreți, să pui niște flori care durează patru zile, pe care să le înlocuiești cu altele sau să nu le înlocuiești cu nimic.

Care ar fi primul pe care l-ați face dacă veți ajunge la Primărie?

Mi s-a mai pus această întrebare. Primul lucru pe care l-aș face când voi ajunge la Primărie și care ține efectiv de lucrul din Primărie, se referă la schimbarea modului de lucru al angajaților Primăriei în raport cu oamenii și cu problemele sectorului. De aici pleacă totul. Și spun că pleacă totul, de ce? Pentru că eu având experiență în mediul privat sunt obișnuit ca fiecare om să-și facă treaba pentru care a fost angajat.

Nu-și fac treaba oamenii din Primării?

Ba da, dar nu după criteriile mele de eficiență și productivitate și despre asta vorbesc.

Haideți să fim puțin mai concreți.

Adică timpul de lucru, acela care este, de opt ore sau opt ore jumătate, trebuie folosit la maxim. Cei care trebuie să stea pe teren nu au ce căuta în birou, decât maxim o oră pe zi dimineața și răspunsurile care se dau cetățenilor nu trebuie să fie niște răspunsuri corecte. Trebuie să fie niște răspunsuri edificatoare. Adică eu îmi propun să nu mai văd în răspunsurile adresate cetățenilor, și vă spun că am văzut destule, citate din lege.Ți se dau douăzeci de rânduri din care nu înțelegi nimic, în care, de fapt, ți se spune care este temeiul legal pentru care o oarecare problemă a ta nu se poate rezolva. Nu este în regulă. Sunt de acord că sunt probleme care se pot rezolva și probleme care nu se pot rezolva din diverse motive, fie legale, fie financiare, fie de altă natură. Poate sunt probleme care țin de alte instituții, cum ar fi Primăria Municipiului București sau de alte instituții, dar trebuie să-i spui omului pe șleau, pe înțelesul lui și să-i oferi întotdeauna o soluție. Chiar dacă îi dai un refuz, îi oferi o soluție și îi spui: problema respectivă ține de Primăria Municipiului București. Vom înainta solicitarea dumneavoastră către Direcția X din Primăria Municipiului București și în termen de treizeci de zile veți primi un răspuns. Așa trebuie făcut.

Le mai tăiați din pauzele de cafea, de țigară…

Pauza de masă este dată de la Dumnezeu, să spunem, sau din lege, dar consider că cafeaua se poate bea și în birou. Țigara, asta este, nu se mai poate fuma în birou și toată lumea trebuie să se obișnuiască cu lucrul ăsta, însă este important ca timpul de lucru să fie folosit eficient și când spun eficient mă refer la rezolvarea problemelor până la capăt, în timpul necesar, și la eficientizarea diverselor procese și aici am în plan și un proces de informatizare a unor anumite procese. În primul rând am în vedere ca toate sau cât mai multe dintre documentele din interiorul Primăriei să circule pe email și așa mai departe.

Cred că, dacă o să stați să-i păziți pe oamenii ăștia să își respecte programul de lucru, n-o să mai aveți timp de altele.

Păi nu. Știți cât o să dureze treaba asta? Treaba asta o să dureze în prima lună și nu voi face lucrul acesta în fiecare zi. Oamenii vor trebui să se adapteze programului meu de lucru, care este unul foarte dinamic și, de asemenea, foarte eficient. De exemplu, dacă discutăm despre ședințele astea de lucru, care pot dura, cu directorii, alea nu îmi propun să le fac în timpul programului de lucru. Îmi propun să le fac după programul de lucru. Programul de lucru al Primăriei, atât al meu, cât și al personalului Primăriei, trebuie să fie dedicat cetățenilor. Ce avem noi de organizat într-o echipă de cinci, șase, zece, câți om fi, aia putem să discutăm și după programul de lucru al Primăriei.

Ce slogan aveți, domnule Mironescu?

Sloganul meu este: „Reabilitez Sectorul 6. Vin cu soluții”. În perioada de pre-campanie am avut un slogan care, spun eu că mă caracterizează, dacă vreți, ca om, pentru că am vrut să fac cunoscută această latură a mea, și sloganul era: „Mă țin de cuvânt. Am soluții”. Treaba cu cuvântul țin foarte mult la ea.

Dumneavoastră l-ați făcut sau aveți o firmă cu care lucrați?

Nu, eu l-am făcut după sufletul meu. Am avut un mesaj pe care l-am dat oamenilor chiar înainte să fiu desemnat ca și candidat și un pic după, acela că promit numai lucruri de care sunt absolut sigur că le pot realiza și de aici am plecat cu această idee de slogan legată de cuvânt, de faptul că mă țin de cuvânt și mă țin de cuvânt tocmai pentru că nu promit decât lucruri de care sunt foarte sigur că stau în puterea mea să le rezolv. Acum, odată ce oamenii au înțeles lucrul acesta despre mine, acum am făcut apel la latura mea profesională, tehnică, dacă vreți, și anume acest slogan cu „Reabilitez sectorul 6″ și vin cu soluții pentru problemele sectorului 6.

Și credeți că oamenii când o să vadă pe afiș fața dumneavoastră și acest slogan…

Pe afiș nu poate să mai vadă acum …aaa, afișele alea mici…

Credeți că o să-i convingeți așa…

Nu, nu-mi propun să-i conving cu un afiș. Îmi propun să-i conving cu toate discuțiile pe care le am zilnic cu cetățenii în tot felul de ipostaze.

Cât vă alocați pe zi pentru aceste deplasări în teren?

Îmi aloc toată ziua, numai că întâlnirile propriu-zise cu cetățenii au loc îndeobște după ora șaisprezece, când lumea începe să vină de la serviciu. Dar dimineața sunt prezent în diverse locuri, de exemplu, în jur de ora 13, când ies copiii de la școală, mă duc în parcuri. Între 12 și patru mă mai duc prin piețe, adică încerc să mă întâlnesc cu oamenii în toate ipostazele posibile și chiar astăzi dimineață ploua și m-au abordat niște bunici venite în parc cu nepoții, pentru o problemă în unul din locurile de joacă din sectorul 6. Era o neconformitate acolo și pur și simplu m-au văzut trecând pe stradă și m-au oprit. Adică…

Adică spuneți că vă cunoaște lumea.

Și că mă cunoaște și că m-au oprit pentru că au auzit că, dacă vorbesc cu mine, se poate întâmpla ceva. Și asta eu zic că de fapt este cel mai important și arată faptul că am reușit până acum să transmit mesajul corect către oameni, încrederea în puterea de a mișca lucrurile.

Acum, sincer, dacă mergeți pe stradă, fără staff-ul dumneavoastră de campanie, fără însemnele astea, vă recunoaște lumea?

Bun, din păcate nu pot să afirm că mă cunoaște toată lumea. Mi-aș dori acest lucru, dar nu mă cunoaște toată lumea în mod clar, dar eu zic că deja multă lume mă cunoaște, mai ales că am avut și o prezență constantă în ultimii doi ani la televizor, ca și comunicator al partidului. Și datorită campaniei care a fost până acum, de vizibilitate să-i spunem. Eu zic că sunt cunoscut și oamenii chiar dacă nu mă abordează toți, bineînțeles, zic că mă observă când trec pe lângă mine.

N-aveți un sentiment de frustrare?

Am un sentiment de frustrare că nu mă interpelează mai mulți. Și aici este o problemă, dacă vreți, cred că legată de încrederea în clasa politică, în general. Și aici mai trebuie să mai lucrez. Din păcate, nu depinde doar de mine, adică e o chestie atât de generală, încât depinde de toți politicienii, dacă vreți, din țara asta, de a recăpăta încrederea oamenilor.

Spuneați că veniți din mediul privat, ați avut o firmă.

Mai există și în continuare, doar că nu mă mai ocup de ea.

Ați avut afaceri cu statul?

Nu, nu. Firma lucrează în domeniul publicității.

Cât v-a costat această perioadă de pre campanie?

Această perioadă de pre campanie nu m-a costat pe mine efectiv, în sensul că cheltuielile au fost ale partidului, nu au fost ale mele personale. Acum, banii din campanie sunt cheltuiala mea personală, care va fi recuperată conform legii, după campania electorală, de la Guvern.

Cu câți bani veți veni de acasă?

105.000 de lei.

105.000 de lei?

Da, atâta este cuantumul pe care mi-l permite legea și vor fi folosiți, adică va trebui să vin cu toți, pentru că vor fi folosiți pentru partea de comunicare. Partea de comunicare s-a îngustat foarte mult, acum, în campania electorală și canalele care sunt permise de lege trebuie exploatate la maxim.

Nu ar fi mai eficient doar munca în teren?

Munca în teren e esențială și asta este completarea celorlalte mijloace de comunicare.

Aș vrea să îmi spuneți cu ce autobuz se ajunge direct de la Piața Unirii până la Favorit?

Nu știu să vă răspund.

Cu nici unul. Doar cu un autobuz de noapte. Vă răspund eu. Știți cât costă o cartelă de metrou? Chiar dacă nu-i metrou în Drumul Taberei.

Da, o cartelă de metrou cu două călătorii costă cinci lei.

Apropo, mergeți cu metroul?

Am mers cu metroul, nu în ultima vreme, dar am mers cu metroul. Bine, când eram inginer, tânăr inginer stagiar, am avut primul loc de muncă la Fabrica de Pâine Lujerului și stăteam, că atunci se construia, stăteam în zona Dristor și mergeam în fiecare dimineață cu metroul de la Dristor la Lujerului.

Și acum să trecem către școală un pic. Cine a spus „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”?

M-ați prins aici. Nu, nu știu.

Mihai Eminescu. Cine a spus suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei?

Pitagora

Și ce înseamnă fortuit?

Fortuit înseamnă de forță majoră.

Înseamnă întâmplător. Vă urez succes la Primărie!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția