RECYCLE NOW. Constantin Damov, Green Group Chairman: „Avem nevoie de 25 de ani până să ajungem la o economie circulară perfectă”

RECYCLE NOW. Constantin Damov, Green Group Chairman: Avem nevoie de 25 de ani până să ajungem la o economie circulară perfectă
Constantin Damov – Green Group Chairman: Economia circulară este despre cooperare / Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 25/06/2020, 19:11
Actualizat: 25/06/2020, 19:20

Economia circulară se obține doar prin colaborarea tuturor actorilor din lanțul reciclării, iar educarea economiei românești în acest sens ar putea dura 25 de ani până să se ajungă la o „economie circulară perfectă”, este de părere Constantin Damov, Green Group Chairman, prezent la evenimentul „RECYCLE NOW”, cea mai importantă conferință din România pe tema reciclării, organizată de Gândul.ro, în parteneriat cu greennews.ro și susținută de GreenPoint Management.

Economia circulară este totul despre cooperare. Trebuie să coopereze întreg lanțul. Producătorul trebuie să inițieze acest ciclu, el a fost întotdeauna cel care a aruncat materialul într-o industrie liniară. După unele estimări avem nevoie de 25 de ani până să reeducăm economia ca să ajungem la o economie circulară perfectă. În România, știm foarte bine că disponibilitatea la cooperare este un semn de slăbiciune. La noi trebuie să te impui, avem în continuare un sistem tribal și acest sistem tribal s-a dus și în gestiunea deșeurilor. De ce? Cineva a zis că acolo sunt banii și toată lumea s-a aruncat, a văzut un fel de El Dorado”, a declarat Constantin Damov în cadrul conferinței RECYCLE NOW.

Potrivit lui Constantin Damov, OUG 74 a politizat resursa și a dus fluxul de bani către groapă: cel mai mare concurent al reciclatorilor este groapa de gunoi, iar cel mai mare aliat al gropii de gunoi este autoritatea locală, arată expertul. „Cum adică „plătești cât arunci”? Înseamnă că arunci zero. Mulți primari au tentația să spună gunoiul este gratis. S-a trecut la noi de la principiul „poluatorul plătește” la principiul poluatorul votează”, a explicat președintele Green Group.

Constantin Damov consideră că plecăm greșit de la ideea de a denumi un material „deșeu”.

„Dacă îi sunem așa, din start avem o opinie foarte degradantă despre acea substanță. de ce nu o redenumim resursă? Trebuie să-i dăm acea de-a doua viață despre care vorbește economia circulară, arată Damov.

Damov: Trebuie eliminată depozitarea necontrolată

„Cred că cel mai important efect al sistemului depozit este acela de a elimina depozitarea necontrolată, littering – în engleză, sau aruncatul în mediu. Cum realizează sistemul depozit acest lucru? Valoarea de garanție e mult mai mare decât valoarea sticlei, recipientului. Dând o valoare, se tot discută de 50 de bani, acestor deșeuri, chiar dacă cineva le aruncă, va veni altcineva care să le ia spăă le ducă să le introducă în aparat sau să le predea la un retailer care îi poate da garanția înapoi”, a xplicat Constantin Damov.

„Din punctul de vedere al perspectivei economiei circulare, sistemul depozit înseamnă că eu, producăror, îți vând ție, consumator, conținutul. Ambalajul este al meu, iar pentru asta trebuie ca tu, consumatorul, să îmi dai o garanție”, a detaliat Damov.

În toate țările în care s-a introdus acest sistem, gradul de colectare a ajuns la 90%, iar gradul de acceptare din partea populației a ajuns la 80%, a spus Damov.

Finanțarea sistemului de EPR și Sistemul depozit-returnare – două sisteme/soluții complementare pentru îndeplinirea țintelor de reciclare cu ajutorul actorilor din piață – au fost două dintre subiectele cele mai importante abordate de reprezentanții statului, ai producătorilor, ai marilor retailerileri și ai reciclatorilor prezenți la evenimentul „RECYCLE NOW”, cea mai importantă conferință din România pe tema reciclării, organizată de Gândul.ro, în parteneriat cu cu greennews.ro.

Invitații Conferinței online „RECYCLE NOW” au abordat tema din perspectiva ramurii economice în care activează. Vezi VIDEO mai jos:

Recycle now

URMĂREȘTE ACUM! Conferința Recycle Now, organizată de Green News în parteneriat cu Gândul a adunat cei mai importanți speakeri din industrie care au discutat despre problemele cu care se confrunta industria în aceste momente. Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristian Lazăr, Managing Partner Green Point sunt printre cei 12 speakeri prezenți la conferință!

Publicată de Gandul pe Joi, 25 iunie 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer