EXCLUSIV | Verificări la ASF. Procurorii cer documente în legătură cu Euroins și City Insurance. Un om din interior ar fi făcut denunțul / Reacția ASF

EXCLUSIV | Verificări la ASF. Procurorii cer documente în legătură cu Euroins și City Insurance. Un om din interior ar fi făcut denunțul / Reacția ASF
Publicat: 11/05/2023, 12:34
Actualizat: 11/05/2023, 15:06

Procurorii de la Parchetul General cer de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documente în legătură cu Euroins și City Insurance, au spus surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Anchetatorii vor să vadă ce controale s-au făcut și, mai precis, de ce nu s-au făcut anumite verificări, chiar dacă existau foarte multe plângeri la adresa celor două firme de asigurări, în ultimii ani.

Cine se află în spatele denunțului la DNA

Dosarul a fost deschis in rem, spun surse judiciare, și are la bază denunțul făcut chiar de un expert angajat în ASF, în 2021, privind conduita abuzivă a celor două companii de asigurări, respectiv Euroins și City Insurance.

Denunțătorul ar acuza ASF că a refuzat să facă verificări la cei doi asiguratori, pentru a stopa practicile abuzive ale celor două companii, au precizat sursele judiciare citate de GÂNDUL.

În perioada următoare, după ce vor fi obținute documentele, ar urma să aibă loc și audieri.

În paralel, DNA și DIICOT desfășoară propriile anchete, în urma denunțului depus de același expert care a lucrat în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

ASF: Autoritatea a colaborat întotdeauna cu toate instituțiile cu atribuții de control ale statului în vederea clarificării tuturor aspectelor

Într-o informare de presă, ASF a precizat ca „Autoritatea a colaborat întotdeauna cu toate instituțiile cu atribuții de control ale statului în vederea clarificării tuturor aspectelor”

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) precizează că nu se confirmă informațiile apărute în spațiul public, privind eventuale descinderi și percheziții la sediul Autorității și menționează că aceste informații nu sunt altceva decât fake news.

Autoritatea a colaborat întotdeauna cu toate instituțiile cu atribuții de control ale statului în vederea clarificării tuturor aspectelor care au legătură cu activitatea desfășurată de Autoritate pentru respectarea legislației în vigoare.

Mai mult, A.S.F. a sesizat organele abilitate ale statului ori de câte ori a constatat, în cadrul acțiunilor de supraveghere și control, posibile încălcări ale legislației penale”, a transmis ASF.

Când se va judeca falimentul Euroins România

Tribunalul București a decis, în 28 aprilie, la primul termen în dosarul falimentului companiei Euroins România Asigurare Reasigurare, solicitat de Autoritatea de Asigurare Financiară, să analizeze cererea peste aproximativ o lună.

Completul Tribunalului București, chemat să decidă în cazul cererii de intrare în faliment a fostului lider de pe piața asigurărilor auto obligatorii, Euroins România, a dat termen pe 26 mai pentru analiza solicitării ASF.

Traseul dosarelor din instanță

ASF a formulat pe 21 martie cerere la Tribunalul București pentru falimentul Euroins.

Cererea face parte din procedura declanșată o dată cu decizia Consiliul ASF din 17 martie de retragere a autorizației de funcționare a societății Euroins România și a constatării indiciilor stării de insolvență a companiei.

Consiliul a hotărât atunci și promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și de a adopta măsurile necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Ulterior, judecătorii Tribunalului București au respins cererea Euroins de disjungere a dosarului, în sensul de a se judeca separat cererea ASF și cererile numeroșilor creditori, care apar în fișa de pe portalul instanțelor, precizând că se vor da termene scurte.

Instanța Curții de Apel București a respins și două cereri ale Euroins de suspendare a decizia ASF  de retragerea a autorizației de funcționare.

Asigurătorului i s-a respins și cererea de suspendare provizorie a oricărei proceduri de executare silită, decizie luată de un complet al Tribunalului București, în 20 aprilie. Această sentință a fost atacată de Euroins la Curtea de Apel București, care a dat termen de judecare în 22 mai.

Convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA), consultat de Gândul, arată că Euroins România Asigurare Reasigurare a demarat, după propriile analize privind situația financiară, procesul de intrare în insolvență, prin intermediul administratorului interimar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), separat de procedura anunțată de ASF când a retras și autorizația de funcționare a liderului de pe piața RCA din România.

Mai concret, convocatorul ședinței AGEA, programată pentru 30 mai 2023, include pe ordinea de zi și mandatarea conducerii societății – respectiv FGA în calitate de administrator interimar, reprezentat prin Călin Rangu – să efectueze demersurile necesare și să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței.

Zeci de mii de cereri la FGA

Aproape 2,2 miliarde de lei, deci peste 445 de milioane de euro, lipseau din conturile Euroins România încă de la jumătatea anului trecut, iar controalele și sancțiunile succesive ale ASF nu au dus la remedierea abaterilor majore constatate, ceea ce a condus la decizia Consiliului autorității de reglementare de a-i retrage autorizația de funcționare și de a constata starea de insolvență a societății care era lider pe piața RCA.

Peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul.

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins au început să trimită  Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, la scurt timp dup ce decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ce este important de reținut este că, în acest moment, polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul (vezi PROCEDURA aici). Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Astfel, plățile efective vor începe să fie făcute din 17 mai.

Conform celei mai recente sinteze realizate de FGA, publicată în mai, Fondul a recepționat – începând din 17 martie, data ridicării licenței de funcționare a Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, și până la 27 aprilie – 9.984 de solicitări pentru categoria Cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurări ai societății menționate. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 7.571.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 58.486 de solicitări pentru categoria Cereri de plată. Dintre acestea, 24.808 de cereri au fost înregistrate.

„FGA face apel la potențialii creditori de asigurări ai societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA să transmită cererile de plată (Anexa 9/10) precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA. Acest lucru ușurează atât activitatea de înregistrare, cât și procesarea ulterioară a cererilor, în beneficiul creditorilor de asigurare”, au transmis reprezentații FGA, care au pus la dispoziția asiguraților interesați toate formularele necesare.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...