EXCLUSIV | Românii cu polițe RCA la Euroins au început să depună cereri de despăgubire la FGA. GHIDUL ASF pentru consumatori

EXCLUSIV | Românii cu polițe RCA la Euroins au început să depună cereri de despăgubire la FGA. GHIDUL ASF pentru consumatori
Peste 2,8 milioane de români au asigurare RCA la Euroins
Publicat: 21/03/2023, 16:35
Actualizat: 21/03/2023, 17:54

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins, societate căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația de funcționare, au început să trimită Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, după ce, vineri decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce este important de reținut este că în acest moment polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul.

O dată cu publicarea deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind retragerea autorizației de funcționare a Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare — S.A., constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia – în Monitorul Oficial nr. 223 din 17 martie 2023 – clienții Euroins au început să trimită cereri la FGA, după denunțarea polițelor încheiate cu aceasta, respectiv schimbarea asigurătorului. Este a patra ieșire de pe piață după alte trei falimente răsunătoare în ultimii opt ani, pentru care s-au plătit din FGA aproape 1,8 miliarde de lei.

Potrivit informațiilor Gândul, cererile de la clienții Euroins au început deja să intre în cutiile poștale ale Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) – numit de Consiliul ASF drept administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

„FGA a început să primească Cereri de plată-Anexa 10, Cereri de deschidere dosare daună-Anexa 7  precum și Cereri de restituire primă-Anexa 9, din data de 17 martie 2023. Deocamdată, nu a fost realizată o centralizare a cererilor primite, operațiunea fiind practic la început, iar datele neconcludente. Vă asigurăm de întreaga disponibilitate a FGA de a comunica ulterior datele solicitate, pe măsură ce acestea vor deveni disponibile/ concludente”, au confirmat oficialii FGA, contactați de Gândul.

Procedura de denunțare

Reprezentanții FGA – mecanismul instituit prin lege în România pentru protejarea clienților din domeniul asigurărilor – au anunțat, vineri seara, că se pot primi cereri de deschidere a dosarelor de daună   sau cereri de plată, din partea potențialilor creditori de asigurare ai societăţii Euroins.

Aceștia au transmis și luni clarificări privind procedura de denunțare a contractelor de asigurare încheiate la Euroins.

Un ghid complex pentru consumatorii Euroins a fost elaborat și publicat și de specialiștii ASF pe site-ul autorității de reglementare.

   Ghid Consumatori Euroins ASF by Gandul.info on Scribd

Conform informațiilor FGA, contractele de asigurare încheiate cu Euroins rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

 • titularul poliței denunță contractul de asigurare
 • se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept.
 • lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

În ceea ce privește încheierea unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acțiunea de denunțare a poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență/faliment.

Pași de făcut pentru denunțarea polițelor:

Transmiteți notificarea de reziliere la Euroins. Cererea de denunțare se transmite pe adresa de e-mail dedicată:  [email protected].

Transmiteți la FGA, o cerere de restituire-Anexa 9, completând online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plată privind acordarea restituirii de primă

Solicitarea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

 • Împuternicire / Procură, dacă este cazul;
 • Copie act identitate
 • Copie poliță de asigurare;
 • Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate
 • Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată / transmisă la asigurător;

FGA va înregistra cererile de plată și le va analiza în ordinea primirii și înregistrării.

FGA are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător persoană juridică română. Destinaţia principală a sumelor aflate la dispoziția FGA este plata către creditorii de asigurări a indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii și a primelor datorate de asigurător pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare.

Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar către petenții care au depus cereri de plată în termenul legal și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în faliment, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

FGA acoperă activitățile desfășurate pe teritoriul României, respectiv transfrontalier, pe teritoriul statelor membre gazdă, de către societatea de asigurare autorizată în România. Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare.

Câți bani are disponibili FGA

Peste 2,8 milioane de clienți din România au cumpărat polițe RCA de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul. Luând în calcul cuantumul Primelor Brute Subscrise (PBS), Euroins e pe primul loc cu aproape 2,6 miliarde de lei, respectiv 32,22% din totalul celor 7,94 de miliarde de lei.

Aproape 2,2 miliarde de lei, deci peste 445 de milioane de euro, lipseau din conturile Euroins România încă de la jumătatea anului trecut, iar controalele și sancțiunile succesive ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu au dus la remedierea abaterilor majore constatate. În urma numeroaselor controale efectuate, între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Conform celor mai recente date, prezentate luni de șeful ASF, Nicu Marcu, în comisiile reunite de buget și economică din Senat, soldul estimat al disponibilităților FGA la finalul zilei de 15 martie 2023 este de 203,8 milioane de lei și are capacitatea de a plăti toate despăgubirile ce ar putea fi solicitate în baza contractelor de asigurare, a transmis Nicu Marcu.

În ceea ce privește situația plăților de indemnizații/despăgubiri efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraților ca urmare a falimentelor unor asigurători precum Astra S.A., Carpatica Asig S.A. și City Insurance S.A., implicit eventualitatea ca acesta să nu dispună de fondurile necesare, șeful ASF a arătat că, potrivit informațiilor de la FGA, ca urmare a falimentelor Astra, Carpatica și City Insurance, până la 10 martie 2023, din fond s-au plătit:

 • 557,3 milioane de lei – Astra
 • 501,9 milioane de lei – Carpatica
 • 739,9 milioane de lei – City Insurance
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Răpusă de CANCER de pancreas! Durere fără margini
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Ce s-a întâmplat cu trupul lui Alexei Navalnîi, când a fost scos din închisoare?! Totul...
Rămân cu indexarea de 13,8%! Acești pensionari nu vor primi pensii mai mari după recalcularea...
Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
INTRĂ 250 DE LEI pe carduri! A venit anunțul cel mare pentru DOUĂ MILIOANE de...
Florin Ristei este istorie. Naomi Hedman, fosta lui parteneră, s-a afișat cu un alt bărbat
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Rămas văduv, Bulă se recăsătorește cu sora nevestei lui decedate: Bulă, de ce...
Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn