EXCLUSIV | Verificări la ASF. Procurorii cer documente în legătură cu Euroins și City Insurance. Un om din interior ar fi făcut denunțul / Reacția ASF

EXCLUSIV | Verificări la ASF. Procurorii cer documente în legătură cu Euroins și City Insurance. Un om din interior ar fi făcut denunțul / Reacția ASF
Publicat: 11/05/2023, 12:34
Actualizat: 11/05/2023, 15:06

Procurorii de la Parchetul General cer de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documente în legătură cu Euroins și City Insurance, au spus surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Anchetatorii vor să vadă ce controale s-au făcut și, mai precis, de ce nu s-au făcut anumite verificări, chiar dacă existau foarte multe plângeri la adresa celor două firme de asigurări, în ultimii ani.

Cine se află în spatele denunțului la DNA

Dosarul a fost deschis in rem, spun surse judiciare, și are la bază denunțul făcut chiar de un expert angajat în ASF, în 2021, privind conduita abuzivă a celor două companii de asigurări, respectiv Euroins și City Insurance.

Denunțătorul ar acuza ASF că a refuzat să facă verificări la cei doi asiguratori, pentru a stopa practicile abuzive ale celor două companii, au precizat sursele judiciare citate de GÂNDUL.

În perioada următoare, după ce vor fi obținute documentele, ar urma să aibă loc și audieri.

În paralel, DNA și DIICOT desfășoară propriile anchete, în urma denunțului depus de același expert care a lucrat în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

ASF: Autoritatea a colaborat întotdeauna cu toate instituțiile cu atribuții de control ale statului în vederea clarificării tuturor aspectelor

Într-o informare de presă, ASF a precizat ca „Autoritatea a colaborat întotdeauna cu toate instituțiile cu atribuții de control ale statului în vederea clarificării tuturor aspectelor”

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) precizează că nu se confirmă informațiile apărute în spațiul public, privind eventuale descinderi și percheziții la sediul Autorității și menționează că aceste informații nu sunt altceva decât fake news.

Autoritatea a colaborat întotdeauna cu toate instituțiile cu atribuții de control ale statului în vederea clarificării tuturor aspectelor care au legătură cu activitatea desfășurată de Autoritate pentru respectarea legislației în vigoare.

Mai mult, A.S.F. a sesizat organele abilitate ale statului ori de câte ori a constatat, în cadrul acțiunilor de supraveghere și control, posibile încălcări ale legislației penale”, a transmis ASF.

Când se va judeca falimentul Euroins România

Tribunalul București a decis, în 28 aprilie, la primul termen în dosarul falimentului companiei Euroins România Asigurare Reasigurare, solicitat de Autoritatea de Asigurare Financiară, să analizeze cererea peste aproximativ o lună.

Completul Tribunalului București, chemat să decidă în cazul cererii de intrare în faliment a fostului lider de pe piața asigurărilor auto obligatorii, Euroins România, a dat termen pe 26 mai pentru analiza solicitării ASF.

Traseul dosarelor din instanță

ASF a formulat pe 21 martie cerere la Tribunalul București pentru falimentul Euroins.

Cererea face parte din procedura declanșată o dată cu decizia Consiliul ASF din 17 martie de retragere a autorizației de funcționare a societății Euroins România și a constatării indiciilor stării de insolvență a companiei.

Consiliul a hotărât atunci și promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și de a adopta măsurile necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Ulterior, judecătorii Tribunalului București au respins cererea Euroins de disjungere a dosarului, în sensul de a se judeca separat cererea ASF și cererile numeroșilor creditori, care apar în fișa de pe portalul instanțelor, precizând că se vor da termene scurte.

Instanța Curții de Apel București a respins și două cereri ale Euroins de suspendare a decizia ASF  de retragerea a autorizației de funcționare.

Asigurătorului i s-a respins și cererea de suspendare provizorie a oricărei proceduri de executare silită, decizie luată de un complet al Tribunalului București, în 20 aprilie. Această sentință a fost atacată de Euroins la Curtea de Apel București, care a dat termen de judecare în 22 mai.

Convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor (AGEA), consultat de Gândul, arată că Euroins România Asigurare Reasigurare a demarat, după propriile analize privind situația financiară, procesul de intrare în insolvență, prin intermediul administratorului interimar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), separat de procedura anunțată de ASF când a retras și autorizația de funcționare a liderului de pe piața RCA din România.

Mai concret, convocatorul ședinței AGEA, programată pentru 30 mai 2023, include pe ordinea de zi și mandatarea conducerii societății – respectiv FGA în calitate de administrator interimar, reprezentat prin Călin Rangu – să efectueze demersurile necesare și să depună cererea de deschidere a procedurii insolvenței.

Zeci de mii de cereri la FGA

Aproape 2,2 miliarde de lei, deci peste 445 de milioane de euro, lipseau din conturile Euroins România încă de la jumătatea anului trecut, iar controalele și sancțiunile succesive ale ASF nu au dus la remedierea abaterilor majore constatate, ceea ce a condus la decizia Consiliului autorității de reglementare de a-i retrage autorizația de funcționare și de a constata starea de insolvență a societății care era lider pe piața RCA.

Peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul.

Românii care au polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la Euroins au început să trimită  Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) cereri de răscumpărare, la scurt timp dup ce decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ce este important de reținut este că, în acest moment, polițele RCA ale celor peste 2,8 de milioane de clienți ai acestei societăți sunt valabile, în cazul în care nu le-a expirat termenul (vezi PROCEDURA aici). Potrivit legii, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Astfel, plățile efective vor începe să fie făcute din 17 mai.

Conform celei mai recente sinteze realizate de FGA, publicată în mai, Fondul a recepționat – începând din 17 martie, data ridicării licenței de funcționare a Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, și până la 27 aprilie – 9.984 de solicitări pentru categoria Cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurări ai societății menționate. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 7.571.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 58.486 de solicitări pentru categoria Cereri de plată. Dintre acestea, 24.808 de cereri au fost înregistrate.

„FGA face apel la potențialii creditori de asigurări ai societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA să transmită cererile de plată (Anexa 9/10) precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA. Acest lucru ușurează atât activitatea de înregistrare, cât și procesarea ulterioară a cererilor, în beneficiul creditorilor de asigurare”, au transmis reprezentații FGA, care au pus la dispoziția asiguraților interesați toate formularele necesare.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Bela Urasi, milionarul care își afișează banii pe patru roți. Ce bolizi are siguraticul om...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Turnul Eiffel împlineşte astăzi 135 de ani