EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Statul român derulează 13 programe de sprijin IMM-uri cu fonduri de trei miliarde euro. Lista schemelor de suport pe domenii de activitate

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Statul român derulează 13 programe de sprijin IMM-uri cu fonduri de trei miliarde euro. Lista schemelor de suport pe domenii de activitate
Publicat: 01/02/2021, 10:18

Aproape 20.000 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) au beneficiat de sprijinul acordat de stat, în mai multe programe guvernamentale, de la buget sau cu fonduri europene. Antreprenorii sunt însă nemulțumiți de ritmul în care merg procedurile.

Pe lângă programele de susținere a IMM-urilor deschise anul trecut, în 2021 se anunță noi direcții de finanțare, agricultura fiind unul din domeniile câștigătoare. Există și proiecte peste care s-a așternut tăcerea, după ce au fost vehiculate în precampania electorală, semn că au avut un rol strict politic. Adoptarea bugetului de stat ar putea oferi răspunsul la multe din întrebările pe care și le pune mediul de afaceri.

În 2020  Guvernul României adopta o Ordonanță de Urgență pentru deschiderea a trei scheme de finanțare pentru IMM-urile puternic afectate de Covid – 19: 1. microgranturi în valoare totală de 100 milioane euro pentru 50.000 de beneficiari; 2. granturi pentru capital de lucru în valoare totală inițială de 350 milioane euro cu un număr estimat de 10.000 de IMM-uri beneficiare, pentru care s-a luat decizia suplimentării cu 500 milioane euro și 3. granturi pentru investiții productive în valoare totală de 550 milioane euro, pentru alte 10.000 de IMM-uri destinatare.

Conform datelor obținute de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), până vineri:

La microgranturi – Măsura 1: s-au transmis și procesat 29.250 de solicitări pentru microgranturi, 19.250 au fost admise, iar pentru 16.673 s-au achitat deja 161 milioane lei.

La capital de lucru – Măsura 2: Din cele 22.226 solicitări depuse s-au procesat 16.170, au fost admise 12.862 în valoare totală de 3,4 miliarde lei și s-au achitat deja 2.820, în valoare totală de aproape 1 miliard lei.

La granturi pentru investiții productive – Măsura 3: sunt înscrise 20.543 firme care ar primi, dacă ar fi toate finanțate, 12 miliarde lei. Deocamdată nu s-a realizat nicio plată pe acest segment. 

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, se declară mulțumit de noul ritm de analiză a cererilor dar nu înțelege de ce nu se mai permite accesarea uneia dintre măsuri.

„Cerem redeschiderea microgranturilor în primul rând că mai sunt bani, în al doilea rând că România și-a asumat niște indicatori în acest program”, solicită Jianu. Conform proiectului asumat de statul nostru, unul dintre indicatori prevede un număr minim de 50.000 de beneficiari ori, în momentul de față, nici măcar nu a fost atins pragul de 30.000.

O altă nemulțumire vizează Măsura 3 – granturi pentru investiții acordate IMM-urilor, în sensul suplimentării programului, astfel încât să fie utilizat pentru relansare economică.

Pe parcursul anului 2021 sunt în derulare programe care acoperă aproape toate domeniile de activitate din zona IMM-urilor. Iată lista acestora, în ordine cronologică, în funcție de data limită până la care pot fi accesate:

1.     Inovații în domeniul medical

Schema de vouchere pentru IMM-urile inovative în domeniul medical susține inițierea și propagarea colaborării intersectoriale cu referire la inovații, soluții, dezvoltarea de produse sau servicii. Voucherele pentru dezvoltare prototip sunt până la 20.000 euro/ IMM și până la 60.000 euro/proiect. Voucherele de inovare pentru soluții personalizate sunt până la 50.000 euro/ IMM și până la 150.000 euro/proiect. Data limită este 3 februarie 2021

2.     Compensații pentru pescari

Prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014- 2020, se acordă compensaţii operatorilor economici care au înregistrat reducerea temporară a vânzărilor de pește din producția proprie din cauza epidemiei de Covid-19. Termenul limită de aplicare este 10 februarie 2021.

3.     Investiții în transfer tehnologic

Bugetul este destinat creşterii inovării în firme prin susţinerea entităților de inovare şi transfer tehnologic în domenii de specializare inteligentă. Se acordă între 25.000 – 200.000 euro iar solicitările se depun până pe 15 februarie 2021.

4.     Reducerea emisiilor de gaze

Sunt sprijinite proiectele care demonstrează tehnologii extrem de inovatoare, sprijinirea proceselor sau produselor care sunt suficient de mature și au un potențialul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Valoarea totală variază între 2,5 și 7,5 milioane și se poate aplica până pe 10 martie 2021.

5.     Investiții în abatoare și lanțuri alimentare

Se urmărește crearea de noi unităţi de procesare a produselor agricole locale şi promovarea lanţurilor alimentare integrate. Se acordă cel mult 300.000 euro/ proiect iar înscrierile se fac până pe 31 martie 2021.

6.     Programe pentru tinerii fermieri

Tinerii fermieri care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă, în calitate de șefi ai exploataţiei, pot primi până la 50.000 de euro. Programul poate fi accesat până pe 4 mai 2021.

7.     Schemă de ajutor nerambursabil pentru turism

Se dorește reducerea impactului negativ asupra operatorilor economici din sectorul turistic, prin acordarea unui ajutor nerambursabil care acoperă o parte din pierderea din cifra de afaceri aferentă perioadei în care activitatea respectivilor operatori economici a fost afectată de Covid – 19. Se pot accesa cel mult 800.000 euro/ întreprindere până pe 30 iunie 2021.

8.     IMM Invest nu se oprește, ci se mărește

Pe 18 decembrie 2020, Comisia Europeană autoriza modificarea schemei de ajutor de stat care susține implementarea programului IMM Invest. Perioada de valabilitate era prelungită până pe 30 iunie 2021 iar bugetul era majorat de la 4,5 miliarde lei la 7,2 miliarde.

„Solicitarea de prelungire și majorare a Schemei de Ajutor de Stat a fost înaintată de către Guvernul României pentru a interveni cu măsuri adaptate de sprijin în domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din aceste sectoare, afectate de pandemia de coronavirus”, se arată într-un comunicat de presă transmis la sfârșitul anului de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

 Agro IMM Invest

Destinat firmelor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Poate fi accesat pentru garanții de stat în vederea finanțării nevoilor curente de lucru sau pentru investiții.

Prin acest grant se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru întreprinderile din producția primară de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea in sectorul alimentar.  

     IMM Factor este destinat firmelor afectate de pandemie

În noiembrie, Comisia Europeana aproba o alta schema de ajutor de stat propusa de România, în valoare de 1,043 miliarde lei (216 milioane euro), pentru IMM-urile afectate de pandemia de coronavirus.

Sprijinul se acordă sub forma de garanții de stat pentru finanțările de tip factoring cu regres, prin care se garantează creditul comercial, pe termen scurt. Se facilitează accesul rapid la lichidități, atunci când există vârfuri de plăți în activitățile curente.

Instrumentul de factoring va fi pus la dispoziția IMM-urilor de către finanțatorii înscriși în program, iar valoarea granturilor poate fi de până la 800.000 de euro. Pentru sectoarele piscicultură și acvacultură, granturile sunt limitate la maximum 120.000 euro, respectiv 100.000 pe beneficiar. 30 iunie

     Pentru resurse regenerabile prin Electric Up

Programul își propune creşterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie și a eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, stimularea utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic cu emisii reduse de gaze. Se pot accesa cel mult 100.000 euro până la acoperirea bugetului disponibil.

Program de sprijin național pentru viticultură

Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol se derulează și în acest an. Își propune creșterea competitivității producătorilor de vinuri, a performanței economice a întreprinderilor, precum și perfecționarea tehnologiilor de vinificație prin care se obțin vinuri calitativ superioare. Depunere continuă până la acoperirea bugetului disponibil.

     Dezvoltare regională prin investiții care creează locuri de muncă

Sunt finanțate proiecte de dezvoltare regională prin realizarea de investiții care determină crearea a minim 100 de locuri de muncă și încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti.

Pe lângă aceste programe, aflate în stadiu de desfășurare, mai sunt pregătire pentru implementare și altele cum ar fi Ro – Cultura (Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea publicului) sau Digitalizarea IMM-urilor, unde apelurile încă nu au fost lansate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU