Angajatorii primesc stimulente financiare pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei. Care sunt condițiile

Angajatorii primesc stimulente financiare pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei. Care sunt condițiile
Categoria de vârstă 15 - 24 de ani înregistrează cea mai ridicată rată a șomajului / Sursa foto: Shtterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/06/2021, 21:02

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) reaminteşte angajatorilor că pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă.

Conform programului special al ANOFM, angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii, a transmis ANOFM, printr-un comunicat de presă.

Pașii pentru obținerea ajutorului

Potrivit ANOFM, beneficiază de acest stimulent financiar lunar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza:

  • a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial;
  • b) unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Pe de altă parte, nu beneficiază de stimulentul financiar:

  • angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi;
  • angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Angajatorii interesaţi se pot adresa pentru informaţii suplimentare la sediile agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, ale căror date de contact sunt disponibile pe site-ul ANOFM.

Câte persoane au fost angajate în 2020

Conform Raportului pe anul 2020 al ANOFM, prin Programul special pentru elevi şi studenţi menit să sprijine încadrarea acestora pe durată determinată de maximum 60 de zile calendaristice, pe perioada vacanţelor, a fost propusă pentru anul 2020 ocuparea pe perioada vacanţelor a 1.940 persoane, din care: 1.270 elevi şi 670 studenţi.

În perioada ianuarie – decembrie 2020, prin implementarea Programului special pentru elevi şi studenţi au fost încheiate 49 convenţii în baza Legii nr.72/2007 şi au fost încadraţi 183 elevi şi studenţi (56 elevi şi 127 studenţi).

În funcţie de mediul de provenienţă, 33 elevi şi 75 studenţi au fost din mediul urban şi 23 elevi şi 52 studenţi sunt din mediul rural.

Structura pe sexe arată că din cei 56 elevi încadraţi în muncă în 2020 23 sunt femei şi 33 sunt bărbaţi, iar din cei 127 studenţi încadraţi în muncă 51 sunt femei şi 76 sunt bărbaţi, se arată în raportul ANOFM.

Conform datelor Institutului Național de Statistică pentru primul trimestru din 2021, Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (21,5%) în rândul tinerilor (15-24 ani). Per ansamblu, rata şomajului în acest interval a fost de 6,1%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase