Sondaj: Pandemia a redus șansele studenților de a găsi un job. Care sunt salariile pentru juniorii intrați pe piața muncii

Sondaj: Pandemia a redus șansele studenților de a găsi un job. Care sunt salariile pentru juniorii intrați pe piața muncii
Categoria de vârstă 15 - 24 de ani înregistrează cea mai ridicată rată a șomajului / Sursa foto: Shtterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 27/04/2021, 17:35
Actualizat: 27/04/2021, 18:56

Piața muncii nu a oferit multe oportunități de carieră studenților în anul 2020, potrivit unui sondaj realizat de comunitatea online Undelucram.ro. Chiar dacă au aplicat pentru joburi și unii au mers și la inteviuri, mai bine de jumătate dintre respondenți nu au primit o ofertă de angajare. Salariile nete pe care le pot primi juniorii, conform estimărilor pieței, se încadrează într-o plajă de la 1.600 la 4.700 de lei, în funcție de domeniul economic.

Studenții din România au întâmpinat dificultăți în găsirea unui loc de muncă în contextul pandemic declanșat anul trecut, dincolo de provocările „clasice” cu care se confruntă la aplicarea pentru un job.

Drumul de la teoria din școală la practica din organizații

„Auzim de ani de zile că avem nevoie de juniori care să intre în câmpul muncii, dar și că aceștia nu au suficientă experiență pentru a fi angajați. Este un paradox cu care studenții din România se confruntă când își încep cariera. Din păcate, mediul academic nu este calibrat la dinamica celui de business și, astfel, atât de mulți tineri declară că teoria din școală nu are legătură cu practica din organizații. Pe de alta parte, organizațiilor le sunt necesare prea multe resurse pentru a completa informațiile și competențele nelivrate de școală”, a explicat Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro.

După un an în care fi nu au fost invitați la interviuri, fie nu au primit o oferă de angajare, majoritatea respondenților (78%) la sondajul realizat de Undelucram.ro declară anul trecut drept unul slab în privința oportunităților de carieră, conform sondajului realizat de comunitatea online Undelucram.ro. La polul opus, 19% cred că a fost un an satisfăcător, iar 3% spun că 2020 a fost unul ofertant.

„Sperăm că piața muncii va trece peste pandemia care a diminuat și mai mult oportunitățile de angajare pentru tineri și vom vedea o creștere în numărul de joburi dedicate acestora”, a adăudat Andra Pintican.

Conform unui vast studiu dinaintea pandemiei de COVID-19 privind condițiile sociale și economice ale vieții de student, Eurostudent VI 2016 – 2018, realizat la nivelul a 28 de state europene, 51% dintre studenți aveau un loc de muncă în timpul cursurilor – 35% în mod regulat, iar 15%, ocazional. Studenții din România se plasau sub această medie europeană, cu o medie de 40% a celor care au joburi în timpul anului universitar – 34%, regulat, 6%, ocazional.

De ce se angajează studenții

Conform unui vast studiu dinaintea pandemiei de COVID-19 privind condițiile sociale și economice ale vieții de student, Eurostudent VI 2016 – 2018, realizat la nivelul a 28 de state europene, 51% dintre studenți aveau un loc de muncă în timpul cursurilor – 35% în mod regulat, iar 15%, ocazional. Studenții din România se plasau sub această medie europeană, respectiv 40% dintre ei aveau au joburi în timpul anului universitar – 34%, regulat, 6%, ocazional. Studiul a fost cofinanțat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Potrivit datelor studiului Eurostudent, aferente anului 2017, centralizate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), studenții puternic motivați de a accesa studiile superioare, dar care întâmpină dificultăți financiare sunt cel mai frecvent angajați în paralel cu studiile. În România, 54% dintre studenții ai căror părinți nu au studii superioare sunt angajați în perioada de desfășurare a activităților didactice (media UE – 45%) și 66% dintre aceștia lucrează mai mult de 20 de ore pe săptămână (media UE – 54%).

În ceea ce privește sursele principale de venit, 54% depind de susținerea familiei (media UE = 41%), 66% depind de propriile venituri salariale (media UE = 51%) și tocmai 74% depind de sistemul public de suport financiar (media UE = 55%). 72% dintre studenții dependenți de propriul venit salarial se angajează pentru a acoperi costurile de trai și 49% dintre ei nu ar dispune de fondurile financiare necesare pentru a fi student fără aceste sume.

70% dintre studenți au aplicat pentru joburi în 2020

Conform rezultatelor sondajului, 43% dintre studenți au aplicat la un număr de până la 10 joburi în 2020, iar aproape 27% la peste zece joburi. O treime nu, iar 30% nu au trimis un CV pentru un loc de muncă.

Jumătate dintre cei care au depus candidaturi au fost invitați la 1-10 inteviuri, iar 2%, la peste zece interviuri, în timp ce 48% nu au primit nicio invitație.

În urma interviurilor, 52% dintre studenți nu au primit nicio ofertă de job, în timp ce 37% au primit una sau două, iar aproape 11%, mai mult de două propuneri de angajare.

De remarcat că, pentru 20% din participanții la inteviuri, desfășurarea online a acestora le-a afectat performanța în timpul discuției cu potențialul angajator.

De altfel, potrivit sondajului Undelucram.ro, 68% dintre studenți afirmă că școala online le-a declanșat stări de anxietate, nervozitate și frustrare. La polu opus, aproape 17% spun că au devenit mai relaxați și s-au schimbat în bine, iar 15% nu au simțit nicio schimbare a stării de spirit.

Salariile de încadrare pentru juniori

În funcție de domeniu, studenții care își găsesc un loc de muncă pot primi în mână salarii cuprinse între 1.600 și 2.750 de lei, în sectorul producției, și între 2.800 și 4.700 lei, în IT, potrivit estimărilor resprezentanților Undelucram.ro.

Un domeniu foarte căutat de studenți datorită flexibilității programului este retailului, unde salariile pot nete merge de la 1.850 și 2.800 de lei. Salariile în bănci sunt cuprinse între 2.050 și 3.650 de lei, în segmentul telecom variază între 2.100 și 3.900 de lei, în consultanță între 1.900 – 3.350 lei, iar în BPO (Business Process Outsourcing), acestea sunt între 1.975 – 3.700 lei.

Planurile pentru 2021 ale majorității (53%) studenților sunt să își găsească un loc de muncă până la finalul anului, în timp ce i12% își doresc să își păstreze jobul actual. Peste o treime dintre studenți (35%) nu au în vedere un loc de muncă, ci vor să se concentreze pe studii.

Potrivit datelor sondajului, 47% dintre participanți cred că un consilier de carieră le-ar fi cel mai de folos specialist în prezent, iar 34% ar apela mai ales la un terapeut. Aproape 20% dintre studenți consideră cel mai mult i-ar ajuta un specialist în realizarea CV-ului.

Sondajul Undelucram.ro a fost realizat între 12-23 aprilie și cuprinde răspunsurile a 612 de studenți din toată țara.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore