Cum s-a mutat GRÂNARUL EUROPEI din România în Danemarca

Cum s-a mutat GRÂNARUL EUROPEI din România în Danemarca
Producția de grâu la hectar realizată de fermierii români este mai redusă chiar și decât a vecinilor de la sud de Dunăre.
  • Producția de grâu la hectar realizată de fermierii români estemai mică decât a vecinilor de la sud de Dunăre

România se află printre țările din Uniunea Europeană cu cele maireduse producții la hectar la grâu, porumb, floarea-soarelui șicartofi, potrivit unui studiu comparativ realizat de InstitutulNațional de Statistică (INS). Astfel, anul trecut, randamentulmediu la producția de grâu obținută de fermierii din România a fostde 2.802 kg la hectar, mai mic chiar și decât în Bulgaria, unde afost de 3.578 kg la hectar și Grecia, cu 3.580 kg la hectar,conform cercetării INS, care citează și date Eurostat NewCronos.

Grâu: Randament la jumătate față de media peUE

Cele mai mari producții medii la grâu s-au înregistrat înDanemarca, Germania și Regatul Unit, cu peste 7.900 kg la ha. Dinpunct de vedere al suprafeței cultivate cu grâu, România s-asituat, în anul 2010, pe locul patru între statele membre UEcultivatoare de grâu. La producția de grâu România s-a clasat încăpe locul șapte în UE, din cauza randamentului, care a fost jumătatedin randamentul mediu din țările UE. Suprafața cultivată cu grâu lanoi anul trecut a fost de 1,99 milioane hectare.

La porumb îi batem doar pe bulgari

La porumb, România s-a situat pe primul loc după suprafațacultivată cu porumb, din Uniunea Europeană, iar la producție s-asituat pe locul doi, după Franța datorită unui randament inferior,arată datele INS. De altfel, randamentul la porumb realizat înRomânia, de 4 tone la hectar, este cel mai mic din UE, cu excepțiacelui din Bulgaria, care are o producție medie de 3,9 tone lahectar. Cea mai mare producție la hectar din UE s-a înregistrat înGrecia, de 9,8 tone la ha și Spania, cu 9,9 tone la ha.

La floarea-soarelui, dintre principalele state cultivatoare dinUE, numai Portugalia și Spania au o producție mai mică decâtRomânia (1.560 kg la ha), deși la noi floarea-soarelui esteconsiderată printre culturile cu tradiție. Din punct de vedere alsuprafeței cultivate cu floarea-soarelui în anul 2010, România s-asituat pe primul loc în Uniunea Europeană. Producția realizată anultrecut de 1,26 milioane tone de floarea-soarelui, a clasat țaranoastră pe locul trei după Franța și Bulgaria, ca urmare arandamentului mai mic cu 14,1% față de randamentul mediu al UE, searată în studiul INS.

Producția de cartofi a scăzut cu 17%

• Nici la cartofi situația nu stă mai bine, având în vedere căproducția medie a reprezentat puțin peste jumătate din media dinUniunea Europeană. Astfel, în ceea ce privește suprafața cultivatăcu cartofi, România s-a situat anul trecut pe locul trei, dupăPolonia și Germania, și pe locul șase la producție – după Germania,Polonia, Olanda, Franța și Regatul Unit – din cauza producției micila hectar. Potrivit INS, producția de cartofi a scăzut cu 17,5%,din cauza scăderii randamentului la hectar și a suprafețeicultivate față de anul precedent.

Statisticile arată că anul trecut producția agricolă vegetalădin România a crescut, față de 2009, la cerealele pentru boabe,leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfeclă de zahăr și lafructe, în timp ce la cartofi, legume și struguri a scăzut.Producția de grâu a crescut anul trecut cu 16% față de anulprecedent și cu 15% la floarea soarelui.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide