Cursul BNR a crescut, după ce ieri a atins minimul ultimelor luni

Cursul BNR a crescut, după ce ieri a atins minimul ultimelor luni
Cursul de referință anunțat miercuri de Banca Națională a României (BNR) a crescut ușor, la 4,4503 lei/euro, într-o piață cu volume de tranzacționare mult mai mici decât cele de marți, zi în care rata de referință a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.
Publicat: 30/04/2014, 13:35
Actualizat: 31/07/2014, 09:17

Paritatea afișată miercuri este cu 1 ban (0,23%) peste cea publicată marți, de 4,4403 lei/euro. Un curs sub cel de marți a fost anunțat de BNR pe 2 decembrie 2013, când euro a fost cotat la 4,4359 lei.

Cursul de referință leu/dolar a crescut, miercuri, cu 1,65 bani (0,52%), la 3,2194 unități. În ziua anterioară, rata de schimb a coborât cu 0,92 bani (0,29%), la 3,2029 lei/dolar, și a atins cel mai redus nivel din 14 noiembrie 2011. La acea dată dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.

Leul a scăzut, miercuri, și față de francul elvețian, rata de schimb urcând cu 0,91 bani (0,25%), de la 3,6397 lei/franc la 3,6488 lei/franc. O cotație mai mică decât cea de marți a fost înregistrată în 8 ianuarie 2014.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

„Pe volume neobișnuit de ridicate, leul a avansat ieri până la un maxim al ultimelor cinci luni, dincolo de 4,44/euro. Întărirea monedei locale nu pare a fi fost impulsionată de niciun motiv evident, fapt care oferă drept posibilă explicație doar tranzacțiile comerciale, însă mai interesant, aprecierea leului a fost întâmpinată de o rezistență majoră (în termeni de volume), care a împins moneda înapoi aproape de 4,45/euro la final de zi. În contextul unor piețe regionale marcate de activitate redusă, astfel de dinamici indică posibile intervenții ale băncii centrale care ar fi putut stopa avansul leului, perspectivă care se potrivește cu sugestiile oferite în trecut de către BNR cu privire la nivelul cursului de schimb de echilibru. Așadar, ne putem aștepta ca leul să aibă un potențial limitat de apreciere dincolo de 4,45/euro”, afirmă analiștii ING Bank într-o notă transmisă miercuri dimineață.

Pe de altă parte, unii dealeri cred că evoluția de marți a fost susținută de dobânzile mai ridicate din piață, care au determinat vânzări de valută și constituirea de depozite în lei.

La deschiderea ședinței de miercuri, pe piața interbancară euro a fost tranzacționat la 4,45 lei, ușor sub nivelurile de la închiderea ședinței precedente, de 4,4515 – 4,4525 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a fluctuat ușor în jurul nivelului de 4,45 lei/euro, rulajul fiind mult mai mic față de cel de marți. Cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a ședinței a fost de 4,4465 lei/euro, iar maximul a fost de 4,4530 lei/euro.

La ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, euro era cotat pe piața interbancară la 4,4510 – 4,4520 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea ședinței de marți.

În același timp, zlotul se deprecia cu 0,17% în raport cu euro, în timp ce forintul se întărea cu 0,17%.

Banca centrală a organizat, miercuri, o licitație repo prin care patru bănci au împrumutat 627,2 milioane lei, pentru o săptămână, la o dobândă egală cu rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an. Miercuri a ajuns la scadență un împrumut de 2,037 miliarde lei acordat de BNR în urmă cu o săptămână unui număr de șase bănci.

Ratele medii ale dobânzilor afișate miercuri dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut ușor, de la 3,49% – 3,99% pe an la 3,38% – 3,88% pe an.

În același timp, ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut de la 3,43% – 3,93% pe an la 3,36% – 3,86% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut, totodată, de la 3,17% pe an la 3,14% pe an.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
Alertă pentru proprietari. Câinele îți poate aduce probleme. Ce spune legea
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice