De ce este mai scump să stai în chirie în Iași decât în București. Care este raportul chirie-salariu în România

Redactor:
Victor Rotariu
În multe orașe mari salariile sunt mult mai mici decât în Capitală, deși chiriile sunt comparabile

În ciuda ieftinirii chiriilor la garsoniere cu până la 12% înunele orașe mari, ponderea acestora în salariile medii dinrespectivele județe sunt în continuare mari, variind de la 33% încazul Bucureștiului la 47% în cazul Iașiului. Astfel, ca raportîntre chiria minimă cerută și salariul mediu net, în Iași suntchirii mult mai mari decât în Capitală. Ca nivel alchiriei, Iașiul este cu 10 euro mai ieftin decât Bucureștiul, undechiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro pelună.

Motivul pentru care raportul chirie-leafă este mult mai bun înBucurești decât în Iași sau decât în Cluj, de exemplu, este că înCapitală oferta de apartamente este foarte mare, după cum susținexperții imobiliari, în timp ce leafa medie este mult peste medianațională.

Avantajul Bucureștiului:oferta este numeroasă

„În București oferta de locuințe scoase la închiriere este multmai mare, ca pondere, decât în alte localități. În ceea ce priveșteevoluția chiriilor în următoarea perioadă trebuie subliniat căfață de nivelurile practicate în alte capitale din regiunecele din București sunt mici. Ele sunt însă corelate cuveniturile și cu dinamica pieței de creditare”, a declarat pentrugândul Liviu Ureche,vicepreședinte relația cu autoritățile al Asociației Profesionale aAgenților Imobiliari din România (APAIR). Oferta este mare mai alespentru că mulți proprietari preferă să își închirieze locuințele întimp ce așteaptă să le fie cumpărat apartamentul la prețulcerut.

Chirii comparabile cucele din Capitală la salarii mult mai mici

Ponderea mare a chiriei în salariul mediu net în orașe precumIași, Cluj sau Constanța se explică mai ales prin veniturile mici.Astfel, în timp ce în Capitală salariul mediu net este de453 de euro iar chiria minimă este de 150 de euro, în Iași salariulmediu net, conform celor mai recente date ale Institutului Naționalde Statistică, este cu 156 de euro mai mic în timp ce chiria estecu doar 10 euro pe lună mai mică, într-o zonă mai bună, edrept. În Capitală 150 de euro pe lună este chiria de pornireîntr-o zonă precum Rahova, în timp ce în Iași se cer 140 de euro pelună chirie pentru o garsonieră în Tătărași. Astfel, chiriaeste cu 7% mai mare în timp ce salariul este cu 52% maimare.

Experții susțin, în baza chiriilor cerute de proprietari, că încazul orașelor care sunt centre universitare nivelul chiriilor estemai crescut, datorită cererii mai mari, mai ales în perioada devară-toamnă, când studenții care nu au loc sau nu doresc să stea încămine își caută locuințe de închiriat.

În Europa chiriareprezintă până la 50% din salariu

Faptul că în unele orașe chiria unei garsoniere reprezintăaproape jumătate din salariul mediu net din respectiva zonă esteînsă „în linie” cu ceea ce se întâmplă și în celelalte state membreUE din jurul României, după cum susține Ureche. „Ponderea urcă decele mai multe ori până la 50%. Trebuie făcute însă și anumiteprecizări. În multe state UE, de exemplu, cei care închiriază suntmult mai bine protejați de lege decât cei din România. În acelașitimp, în funcție de contractele semnate, chiria reprezintă singuracheltuială a chiriașului, costul utilităților fiind inclus închirie”, ne-a declarat el.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide