Raport PwC: Aproape 10 trilioane dolari SUA sunt disponibili pentru fuziuni și achiziții la nivel mondial în 2021

Redactor:
Mia Popescu
Raport PwC: Aproape 10 trilioane dolari SUA sunt disponibili pentru fuziuni și achiziții la nivel mondial în 2021

Companiile au adunat în conturi, anul trecut, peste 7,6 trilioane dolari SUA, în numerar și titluri de valoare, iar fondurile de investiții dispun de 1,7 trilioane USD, relevă cel mai recent raport PwC Global M&A Industry Trends.

Este de așteptat, prin urmare, ca un volum total mondial de aproape 10 trilioane USD să determine o creștere exponențială a pieței de fuziuni și achiziții (M&A), în acest an. Contextul este nivelul scăzut al dobânzilor oferite de alte instrumente de investiții, astfel că segmente precum companiile inovatoare, digitale sau din tehnologie, vor fi alternativele spre care se vor îndrepta investitorii.

Oportunitaăți de creștere pe piața M&A în 2021

Se va întâmpla în acest an, post-pandemie, ca achizițiile unor companii deja existente, cu un istoric solid, care au făcut față cu brio anului 2020, să reprezinte, la fel ca în cazul altor crize, calea cea mai rapidă și eficientă mod de obține un randament bun, pe termen lung. Pe de altă parte, consolidarea va fi inevitabilă pentru companiile care se confruntă cu probleme.

”Piața de M&A din România va rămâne activă și în 2021, existând numeroase tranzacții în curs de finalizare sau în discuții, chiar dacă anul a început sub semnul prudenței a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță al PwC România.

În a doua jumătate a anului 2020, în pofida impactului pandemiei COVID-19 asupra economiei, valorile tranzacțiilor au urcat puternic, cu 94%, comparativ cu primul semestru al anului trecut, iar volumele au crescut cu 18%, la nivel global, relevă raportul citat.

Atât volumul tranzacțiilor, cât și valoarea acestora au fost mai mari decât în ultimele șase luni din 2019, numărul mega -tranzacțiilor s-a dublat, iar tehnologia și telecomunicațiile au fost sectoarele care au înregistrat cea mai mare creștere pe măsură ce cererea pentru active digitale a accelerat.

Evaluarea activelor rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru succesul M&A

După un an 2020 turbulent, 2021 va fi marcat de o polarizare a evaluării activelor și de accelerarea tranzacțiilor în sectorul digital. În cazul companiilor din tehnologie, evaluările mari și concurența intensă ar putea determina cumpărătorii să adopte o abordare mai agresivă pentru a achiziționa activele dorite.  ”În schimb, evaluările companiilor afectate de COVID-19 sau cu modele de afaceri care nu mai sunt viabile vor fi afectate”, a spus George Ureche, M&A Leader, PwC România.

Alți factori care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor și activității de M&A sunt creșterea numărului de restructurări și continuarea creșterii pieței de IPO, în special utilizarea companiilor de achiziții cu scop special (SPAC) pentru a strânge capital. În 2021 este așteptată o mai mare activitate SPAC, care implică în special active precum infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice, stocarea energiei electrice și tehnologia medicală.

Radiografie a doua jumătate a anului 2020 privind activitatea de M&A

  • Volumul tranzacțiilor în sectorul de tehnologie a crescut cu 34%, iar valorile cu 118%.
  • Volumele tranzacțiilor în telecomunicații au urcat cu 15%, iar valorile cu aproape 300%, pe fondul încheierii a trei mega-tranzacții.
  • În prima jumătate a anului, mulți indici bursieri, inclusiv media industrială Dow Jones, NASDAQ Composite, S&P 500, Shanghai Stock Exchange și Nikkei 225, sunt la sau aproape de maximele istorice.
  • La nivel regional, volumul tranzacțiilor a crescut cu 20% în America, cu 17% în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, respectiv în în Asia Pacific, în a doua jumătate a anului 2020. America a înregistrat cea mai mare creștere a valorilor tranzacțiilor de peste 200%, în principal datorită tranzacțiilor uriașe din a doua jumătate a anului.

Misiunea PwC este o rețea de firme prezentă în 155 de țări cu mai mult de 284.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Oana Radu, cu sânii pe afară! Cântăreață s-a pozat fără jenă
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Victor Hănescu și Horia Tecău, jigniți de gestul unui campion al tenisului: `Eram în mall...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Când apar primele buletine cu cip în România. Surpriza pe care o vor avea românii:...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Lidera AUR Bistrița-Năsăud, arestată într-un dosar de proxenetism: „Nu credeam sincer că în „România” cineva...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat. Toţi bărbaţii...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Anul școlar 2020-2021. Noutăți pentru milioane de elevi. Anunțul oficial
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Bilanțul tragic al zilei. Cazuri COVID-19 în România
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide