Raport PwC: Aproape 10 trilioane dolari SUA sunt disponibili pentru fuziuni și achiziții la nivel mondial în 2021

Raport PwC: Aproape 10 trilioane dolari SUA sunt disponibili pentru fuziuni și achiziții la nivel mondial în 2021
Publicat: 24/01/2021, 13:26
Actualizat: 24/01/2021, 16:33

Companiile au adunat în conturi, anul trecut, peste 7,6 trilioane dolari SUA, în numerar și titluri de valoare, iar fondurile de investiții dispun de 1,7 trilioane USD, relevă cel mai recent raport PwC Global M&A Industry Trends.

Este de așteptat, prin urmare, ca un volum total mondial de aproape 10 trilioane USD să determine o creștere exponențială a pieței de fuziuni și achiziții (M&A), în acest an. Contextul este nivelul scăzut al dobânzilor oferite de alte instrumente de investiții, astfel că segmente precum companiile inovatoare, digitale sau din tehnologie, vor fi alternativele spre care se vor îndrepta investitorii.

Oportunitaăți de creștere pe piața M&A în 2021

Se va întâmpla în acest an, post-pandemie, ca achizițiile unor companii deja existente, cu un istoric solid, care au făcut față cu brio anului 2020, să reprezinte, la fel ca în cazul altor crize, calea cea mai rapidă și eficientă mod de obține un randament bun, pe termen lung. Pe de altă parte, consolidarea va fi inevitabilă pentru companiile care se confruntă cu probleme.

”Piața de M&A din România va rămâne activă și în 2021, existând numeroase tranzacții în curs de finalizare sau în discuții, chiar dacă anul a început sub semnul prudenței a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță al PwC România.

În a doua jumătate a anului 2020, în pofida impactului pandemiei COVID-19 asupra economiei, valorile tranzacțiilor au urcat puternic, cu 94%, comparativ cu primul semestru al anului trecut, iar volumele au crescut cu 18%, la nivel global, relevă raportul citat.

Atât volumul tranzacțiilor, cât și valoarea acestora au fost mai mari decât în ultimele șase luni din 2019, numărul mega -tranzacțiilor s-a dublat, iar tehnologia și telecomunicațiile au fost sectoarele care au înregistrat cea mai mare creștere pe măsură ce cererea pentru active digitale a accelerat.

Evaluarea activelor rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru succesul M&A

După un an 2020 turbulent, 2021 va fi marcat de o polarizare a evaluării activelor și de accelerarea tranzacțiilor în sectorul digital. În cazul companiilor din tehnologie, evaluările mari și concurența intensă ar putea determina cumpărătorii să adopte o abordare mai agresivă pentru a achiziționa activele dorite.  ”În schimb, evaluările companiilor afectate de COVID-19 sau cu modele de afaceri care nu mai sunt viabile vor fi afectate”, a spus George Ureche, M&A Leader, PwC România.

Alți factori care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor și activității de M&A sunt creșterea numărului de restructurări și continuarea creșterii pieței de IPO, în special utilizarea companiilor de achiziții cu scop special (SPAC) pentru a strânge capital. În 2021 este așteptată o mai mare activitate SPAC, care implică în special active precum infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice, stocarea energiei electrice și tehnologia medicală.

Radiografie a doua jumătate a anului 2020 privind activitatea de M&A

  • Volumul tranzacțiilor în sectorul de tehnologie a crescut cu 34%, iar valorile cu 118%.
  • Volumele tranzacțiilor în telecomunicații au urcat cu 15%, iar valorile cu aproape 300%, pe fondul încheierii a trei mega-tranzacții.
  • În prima jumătate a anului, mulți indici bursieri, inclusiv media industrială Dow Jones, NASDAQ Composite, S&P 500, Shanghai Stock Exchange și Nikkei 225, sunt la sau aproape de maximele istorice.
  • La nivel regional, volumul tranzacțiilor a crescut cu 20% în America, cu 17% în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, respectiv în în Asia Pacific, în a doua jumătate a anului 2020. America a înregistrat cea mai mare creștere a valorilor tranzacțiilor de peste 200%, în principal datorită tranzacțiilor uriașe din a doua jumătate a anului.

Misiunea PwC este o rețea de firme prezentă în 155 de țări cu mai mult de 284.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția