Cum să faci prima investiție la bursă – 3 posibile strategii

Redactor:
Gandul
Cum să faci prima investiție la bursă – 3 posibile strategii
Cum să începi să faci prima investiție la bursă – 3 strategii de succes

Probabil majoritatea persoanelor s-au visat măcar o dată în viața lor acționarii unor companii de renume mondial precum Apple, Microsoft sau Tesla. Dar cei mai mulți dintre noi alegem să ne înăbușim aceste vise din diferite motive, cel mai des întâlnit fiind acela că nu știm exact cum funcționează întreg sistemul de cumpărare și vânzare de acțiuni.

Ei bine, în acest articol îți vom explica exact ce trebuie să faci pentru a realiza prima investiție pe bursa de valori și la ce trebuie să fii atent înainte de a achiziționa o acțiune.

Deschide un cont pe o platformă de tranzacționare

În primul rând, până să începi să te gândești spre ce companie să te îndrepți și pe acțiunile cărei societăți să pariezi, va trebuie să îți deschizi un cont pe o platformă de tranzacționare. Vei observa că, la o simplă căutare, vei de peste zeci de astfel de traderi.

Sfatul nostru este să te uiți atent și să alegi doar acele platforme care vin cu costuri 0 pentru depunerea de numerar și, în special, pentru realizarea de plasamente.

În caz contrar, dacă la fiecare cumpărare sau vânzare de acțiuni trebuie să plătești o sumă fixă sau un procent din suma tranzacționată, randamentul investiției tale va avea de suferit.

Fă-ți o analiză a apetitului de risc

Tot înainte de a te axa pe o anumită acțiune, ar fi bine să îți faci o analiză atentă a apetitului de risc. Cu alte cuvinte, gândește-te cât de bine stai cu fondurile, cât de simplu este să câștigi bani la actualul loc de muncă și cât de mult ești dispus să pierzi în viitoarele plasamente pe care vrei să le faci.

De ce este foarte important acest apetit pentru risc? Pentru că, în cea mai mare măsură, cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât și șansele unor eventuale câștiguri mari cresc. Cu alte cuvinte, pe bursă, riscul este direct proporțional cu potențialele recompense.

Indiferent dacă ești genul conservator sau ceva mai îndrăzneț, trebuie să ții cont că toate investițiile vin cu anumite grade de risc, mai mici sau mai mari, în funcție de natura lor.

Așadar, trebuie să te gândești din ce categorie de investitor faci parte:

  • Apetit de risc scăzut – ți se pare că randamentul oferit de bănci prin produsele aferente (cont de economii sau depozite bancare) este prea mic și dorești să investești pe bursă, dar alegând doar variantele cele mai sigure, cum ar fi ETF-uri sau Indecși
  • Apetit pentru risc mediu – te aștepți ca randamentul plasamentelor tale să fie unul bunicel, iar pentru asta îți asumi riscuri ceva mai mari, alegând să optezi, pe lângă variantele de mai sus și pentru acțiuni individuale ale unor companii
  • Apetit pentru risc ridicat – dorești ca investițiile tale să aibă randamente de nivelul zecilor de procente pe an, dar pentru asta investești masiv în acțiuni și poate alegi chiar și câteva criptomonede, știind că riști ca oricând să pierzi din banii plasați

Este strict alegerea ta în care dintre categoriile de mai sus ești dispus să îți direcționezi strategia investițională.

Cum să investești la bursă – 3 strategii de succes pentru începători

În continuare, dorim să prezentăm 3 strategii care s-au dovedit de succes de-a lungul timpului.

Mare atenție! Pentru fiecare dintre ele, tu singur va trebuie să îți faci foarte atent temele și să te asiguri că înțelegi instrumentele și companiile alese. Noi doar îți spunem către ce să te orientezi.

Alege fondurile mutuale

Dacă ar fi să vorbim din punct de vedere istoric, cele mai cunoscute fonduri mutuale din lume, S&P500, NASDAQ și OMX, dar și altele, poate mai puțin cunoscute cum sunt cele de la noi din țară, au avut randamente medii de 9 % pe an.

Corect, pot exista și ani în care vei pierde bani sau randamentele vor fi mai mici de atât. Dar, ca o medie, investind în astfel de produse, în timp, vei obține profituri frumușele zicem noi.

Copiază investițiile făcute de alții

Există platforme de tranzacționare care îți permit să copiezi portofoliul investițional al unor persoane de succes care investesc cu ei.

Pentru începători, copierea modului de tranzacționare al unor oameni ceva mai experimentați poate fi un real succes. Și nu neapărat că îi va ajuta să obțină cine-știe-ce randamente mari, dar, în special, pentru că îi va ajuta să înțeleagă când este cel mai bun moment pentru achiziție și când pentru vânzarea de acțiuni.

Însă fii cu băgare de seamă! Chiar și Warren Buffet, considerat de mulți drept cel mai mare investitor al timpurilor noastre, a pierdut cu compania sa peste 30 miliarde dolari la începutul pandemiei. Deci chiar și cei mai experimentați oameni pot realiza plasamente nefericite.

Cumpără acțiuni individuale

Probabil că te întrebi aici cum tu, ca începător, să cumperi acțiuni individuale, dacă această strategie este una dintre cele mai riscante de pe bursă, nu? Ei bine, nu este riscant dacă cunoști îndeaproape compania în care dorești să investești.

Să zicem, spre exemplu, că urmăreai Tesla de ani de zile și observai creșterea constantă a companiei. Atunci poate nu ar fi fost chiar o nebunie să cumperi acum șase luni acțiuni emise de firma americană, iar astăzi să te bucuri de triplarea sumei investite, nu?

Acțiunile companiei nu sunt neapărat un joc de noroc dacă îți faci foarte bine temele. Iar aici ne referim la tot ce ține de societate:

  • Este domeniul de activitate unul de succes sau de viitor?
  • Care este valoarea contabilă a unei acțiuni?
  • Care sunt datoriile societății?
  • Ce proiecte de cercetare are active?
  • Și, nu în ultimul rând, cât de vocal și prezentabil este CEO-ul? Ține cont că orice ieșire în presă poate face ca prețul acțiunilor să oscileze.

Concluzii

În încheiere, dorim să prezentăm un disclaimer. Cum ultimele statistici arată că aproape 90 % din toți cei care investesc în acțiuni pe bursă ajung să piardă bani, ne vedem nevoiți să specificăm faptul că acest articol este unul pur informativ și că nu trebuie tratat ca unul care prezintă sfaturi despre investiții.

Mai degrabă, prezentăm aici câteva opțiuni pe care cititorul le are la dispoziție. Desigur, pentru fiecare dintre ele, el singur trebuie să își facă temele de rigoare și să fie 100 % convins că realizează doar acele plasamente pe care crede că le stăpânește, nicicum să se simtă împins de la spate de rândurile de mai sus să aleagă una dintre strategiile enumerate.

 

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide