Florin Jianu, aviz favorabil pentru Ministerul IMM-urilor: O să încerc ca măsurile pentru mediul de afaceri să nu aducă costuri suplimentare țării

Redactor:
Andi Manciu
Florin Jianu, aviz favorabil pentru Ministerul IMM-urilor: O să încerc ca măsurile pentru mediul de afaceri să nu aducă costuri suplimentare țării
Florin Jianu o va înlocui în funcție pe Maria Grapini la ministerul IMM-urilor, Mediului de Afaceri și Turismului.

Comisiile parlamentare economice, de industrii și privatizare au avizat favorabil, marți, candidatura lui Florin Nicolae Jianu pentru postul de ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism, acesta obținând 28 de voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” și 2 abțineri.

Jianu a susținut în cadrul audierilor că este propus pentru această poziție ca ministru tehnocrat susținut de premierul Victor Ponta.

„O să încerc pe cât posibil ca măsurile și propunerile pentru mediul de afaceri să nu aducă costuri suplimentare țării. În general, politica pe care mă bazez este aceea de modele de bună practică, de modele care își arată eficacitatea fie într-o țară sau în alta, dar și în România”, a spus Jianu.

El a susținut că vrea să extindă măsura luată deja în cazul întreprinzătorilor debutanți și pentru alte „categorii sociale”.

Citește mai multe despre FLORIN JIANU aici

„Acesta este unul dintre punctele nevralgice pe care România le are, nu stăm foarte bine la numărul de IMM-uri la mia de locuitori, suntem undeva la jumătatea mediei europene, și cred că una dintre provocările mandatului meu va fi aceea de a crește acest număr”, a mai afirmat ministrul propus pentru IMM-uri.

În urma întrebărilor adresate de parlamentari, Jianu a susținut că „impozitul forfetar e bun în măsura în care unii dintre actorii economici nu plătesc deloc statului, iar alții plătesc în mod corect și cinstit”. „Dacă el este inclusiv în mod sănătos și reușim să reducem povara pentru cei care plătesc și lucrează în mod cinstit, el își va arăta efectele”, a afirmat ministrul delegat propus pentru IMM-uri.

„Dacă vorbim de taxe în România, eu vă spun din expertiza mea europeană că România, în ceea ce privește impozitul pe venit sau impozitul pe profit, se situează la o limită inferioară la nivel european. Dacă mergeți în țările nordice, o să vedeți impozitare acolo, e adevărat că și productivitatea este un pic mai mare, și aici cred că ar trebui să lucrăm mai mult”, a mai declarat Jianu.

Totodată, el a susținut că metodologia aplicată programului de minimis adresat IMM-urilor ar putea fi aplicată și pentru alocarea de fonduri europene.

„Programul de minimis sperăm noi că va fi un real succes, așa cum sunt și programele naționale, pentru că totul este digitalizat, nu intervine funcționarul în niciun moment în traiectul unui proiect și de ce nu să aplicăm această metodologie națională de real succes și către fondurile europene, putem pune la dispoziție experiența noastră”, a explicat Jianu.

Inchide