Cereale. Estimări optimiste privind producția de grâu la nivel mondial, în acest an. Care sunt prognozele pentru marii producători

Cereale. Estimări optimiste privind producția de grâu la nivel mondial, în acest an. Care sunt prognozele pentru marii producători
Publicat: 18/06/2021, 14:06
Actualizat: 18/06/2021, 14:07

Analiștii estimează o recolta bună de grâu, în acest an, la nivel mondial, care ar urma să reducă deficitul global de cereale, din cauza căruia au crescut preţurile, însă este greu de crezut că rezervele se vor reface mai devreme de câțiva ani, potrivit Bloomberg.

După cum se știe, preţurile alimentare mondiale, inclusiv la cereale, au ajuns, în ultimele luni, la cea mai ridicată valoare de după 2010. În ceea ce privește grâul, este liniște pe piață deocamdată, ba chiar unele state mari importatoare au amânat achizițiile în așteptarea unor prețuri mai mici, pe fondul  prognozelor optimiste privind recolta.

În Franţa, cel mai mare producător din UE, condiţiile pentru grâul de panificație sunt, în acest an, cu doar câteva săptămâni înainte de recoltare, cele mai bune de după 2015, susțin specialiștii. Americanii sunt și ei optimiști, mai ales că un studiu efectuat în luna mai în statul Kansas, grânarul SUA, arată că există şanse pentru o producţie record, a precizat Justin Gilpin, director la Kansas Wheat Commission, potrivit Agerpres.

Estimări pozitive sunt și pentru recolta de grâu din Rusia sau Ucraina, unde producţia ar putea atinge un nivel record. „Condiţiile meteo sunt perfecte. Toate câmpurile sunt verzi”, a declarat  Mykola Gorbachov, preşedintele Ukrainian Grain Association, în cursul săptămânii trecute, la o conferinţă organizată de International Grains Council.

În ceea ce ne privește, Ministrul Agriculturii Adrian Oros a estimat producția din acest an la peste nouă milioane tone, cu 3,5 milioane tone mai mult față de 2020. Fermierii, însă, se tem de ploi și grindină, care ar putea să dea serios peste cap estimările.

Prețuri în scădere

Estimările optimiste privind producția de grâu au dus la o scădere a preţurilor la Bursa de cereale de la Chicago, unde  cel mai activ contract futures la grâu a pierdut aproximativ 13% faţă de vârful atins în luna aprilie. De asemenea, fondurile speculative au adoptat şi ele o poziţie de tip „bear” pentru prima dată în ultimele două luni.

Trebuie amintit și faptul că la grâu, cotaţiile futures sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, fiind nevoie şi de o recoltă consistentă de porumb pentru ca preţul grâului să scadă în mod substanţial, după cum avertizează specialiștii. Nu trebuie ignorat, însă, nici faptul că ploile abundente din ultima perioadă riscă să afecteze calitatea recoltelor în SUA şi Marea Neagră. Analiştii de la International Grains Council arată că este greu de crezut că stocurile mondiale de cereale se vor reface în acest sezon chiar și în contextul unei producții record.

Pentru moment însă, unii cumpărători amână achiziţiile în aşteptarea unor preţuri mai mici. Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a anulat cea de a treia licitaţie din 2021, în timp ce Arabia Saudită a cumpărat mai puţin grâu cu livrare în lunile august şi septembrie decât era așteptat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun