CLASAMENT: România pierde poziția de lider în topul producătorilor de porumb din UE. Seceta de anul trecut a redus producția cu 40% față de 2019

Redactor:
Viorela Pitulice
CLASAMENT: România pierde poziția de lider în topul producătorilor de porumb din UE. Seceta de anul trecut a redus producția cu 40% față de 2019

Romania a pierdut poziția de lider în topul producătorilor de porumb din UE, pe care s-a situat în perioada 2018 – 2019, și a trecut pe locul doi, după Franţa, cu o producție de aproape 11 milioane tone obținută în 2020.

Scăderea față de anul 2019, de 40%, s-a datorat secetei din vara trecută, fenomen care, de altfel, este specific ultimilor 10 ani. La suprafaţa cultivată cu porumb, în schimb, România continuă să ocupe prima poziţie, cu peste 2,6 milioane de hectare, fiind urmată de Franța, Ungaria și Italia, potrivit datelor provizorii comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Anul 2020 a fost un an foarte dificil pentru agricultorii români, seceta afectând serios producția în multe zone ale țării – Sud, Dobrogea și Moldova, unde culturile au fost afectate între 30 și 100% – Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR)

Dar, recolte bune s-au obținut în Transilvania, unde s-a atins și 14 tone/ha. Principala cauză a producțiilor reduse au fost condițiile vitrege de la semănat, când era deja secetă. ”A urmat apoi o primăvară dificilă, cu diferențe mari de temperaturi între zi și noapte, înghețuri târzii și seceta pedologică, care și-au pus amprenta asupra culturilor”, a explicat Alina Crețu pentru Gândul Financiar.

Într-un an normal, producția poate ajunge până la 15 milioane de tone, potrivit reprezentanților APPR. Principalele zone de producție a porumbului în România sunt sudul țării, regiunea de est și Transilvania de Vest. În ultimii ani, cea mai bună producție a fost, în 2018, când Ministerul Agriculturii a raportat o recoltă de 18,6 milioane de tone.

Topul producătorilor de porumb din Europa

Prima poziție în topul producătorilor este ocupată de Franţa, care a raportat anul trecut o cantitate de 13,333 milioane de tone, urmată de România – 10,844 milioane de tone, Ungaria – 8,334 milioane de tone şi Italia – 6,793 milioane de tone.

Citește și: https://bit.ly/3mcUHwO

Chiar dacă francezii au avut suprafețe mai mici cultivate, cu aproape un milion de hectare (1,664 milioane hectare), ei au devansat România datorită randamentelor superioare la hectar. Ungaria a avut semănată o suprafață de 973.000 ha, iar Italia – 603.000 ha, potrivit datelor INS.

Anul trecut, România a exportat o cantitate de 5,71 milioane tone de porumb (spre deosebire de 6,7 milioane tone, în 2029), adică jumătate din producţia obţinută, având şi cele mai mari încasări în topul produselor agroalimentare livrate pe piaţa externă, respectiv 1,08 miliarde euro, potrivit datelor Ministerului Agricuturii. Cât despre importuri, în 2020, ele s-au ridicat la 1,338 milioane tone, în valoare de 321,3 milioane euro.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Rapel la 6 luni la Pfizer şi Moderna. Recomandarea emisă de Academia de Medicină din...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodiile care dau lovitura în această săptămână
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide